israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Zuid Israël tot diep in de nacht onder regen van raketten; UN en US zetten druk op wapenstilstand


Moment dat raket boven Netivot wordt vernietigd. Screenshot KAN Nieuws


Vanaf zondagavond tot diep in de nacht heeft het zuiden van Israël onder constant vuur van raketten uit Gaza gelegen, waarbij honderdduizenden mensen gedwongen waren opnieuw de nacht in de schuilkelders door te brengen. Inmiddels wordt de druk vanuit de regering Biden en de Verenigde Naties veiligheidsraad opgevoerd om een einde aan de gevechten te maken.


In reactie op de vele raketten heeft de IDF afgelopen nacht de huizen van 9 hoge Hamas commandanten met de grond gelijk gemaakt.


Onder de woningen die werden getroffen zijn die de van de Beit Hanoun-bataljonscommandant, de residentie van de compagniescommandant van Beit Hanoun, de residentie van een compagniescommandant in het Sabara-bataljon in de stad Gaza en de residentie van een compagnie commandant in het Shati-bataljon.


Bovendien viel de IDF militaire infrastructuur en een cammondo-en controlecentrum dat was gevestigd in het huis van een commandant vanden terreurorganisatie die verantwoordelijk is voor militaire inlichtingen in Shejaiya.


Ook hebben IDF straaljagers een tunnelingang vernietigd die was gelegen bij een kleuterschool en een moskee.


Daarnaast meldt de IDF een derde ronde van aanvallen te hebben uitgevoerd tegen het Hamas 'Metro'-tunnelsysteem in de noordelijke Gazastrook. Als onderdeel van de aanval werden door 54 IDF-straaljagers ongeveer 35 terreurdoelen en 15 kilometer van het tunnelsysteem getroffen


Deze aanval maakt deel uit van de belangrijke operatie van de IDF tegen de ondergrondse terreurinfrastructuur in de Gazastrook,, waar door Hamas wapens en terroristen ongezien vervoert.


Ondertussen neemt de druk van de UN veiligheidsraad en de Amerikaanse reging toe om een einde aan de gevechten te maken.


Tor Wennesland, gezant van de Verenigde Naties, die in Israël is heeft de afgelopen dag 'intensieve' gesprekken gevoerd met Israëlische, Hamas en Egyptische functionarissen in een poging een staakt-het-vuren tot stand te brengen.


Minister van Defensie Benny Gantz (R) met Tor Wennesland, de speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Foto Ariel Hermoni / Ministerie van Defensie


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, zei zondag dat alle partijen in de gevechten tussen Israël en Hamas moeten de-escaleren, en dat het geweld "onmiddellijk moet stoppen".


Hoewel de woordvoerder van de IDF publiekelijk heeft gezegd "dat nog niet alle doelen zijn bereikt " en ook premier Netanyahu in een persconferentie op zondag liet weten dat "Israël nog even doorgaat "is de algemene verwachting in Israël dat er vandaag of morgen een einde aan de gevechten zal komen en het normale leven in Israël weer kan worden opgepakt.


245 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws