top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

10 klassieke Israëlische lenteliedjes – de ultieme Spotify-afspeellijst

Als ik in dit bloemenveld zou staan, zou ik naar seizoensgebonden klassieke Israëlische pop willen luisteren. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL 21c


Een van de beste manieren om de essentie van het lenteseizoen vast te leggen is door middel van zang, en er is iets speciaals aan klassieke Israëlische muziek dat de schoonheid en energie van de lente perfect weergeeft.


ISRAEL21c heeft haar 10 favoriete nummers die de geest van de lente oproepen, handig voor je verzameld in haar Classic Israeli Songs of Spring-afspeellijst op Spotify.


1. Eich Yodim She'bah Aviv (Hoe weet je dat de lente eraan komt) 

Als je mijn driejarige dochter zou vragen om de top 10 van klassieke Israëlische lenteliedjes op te noemen, zou ze dit liedje gewoon tien keer opsommen en er dan mee ophouden. 


Een spannende verkenning van de contextuele aanwijzingen die de komst van de lente aangeven, deze bonafide hit van Datia Ben Dor is perfect voor de vroege dagen van de lente, de late dagen van de lente, de meeste dagen van de zomer, zo ongeveer de hele herfst, en ook een flinke portie winter – tenminste, dat is waar mijn dochter de afgelopen drie jaar op heeft aangedrongen.

2. B'Ikvotayich (In jouw voetsporen) 

De uitvoering van dit klassieke Ehud Manor-nummer door het duo Ilan & Ilanit is even opbeurend als genereus door het gebruik van een scheidsrechtersfluit als vorm van percussie.

3. HaOhavim et HaAviv (Liefhebbers van de lente)

Zoals de titel al doet vermoeden, viert dit lied uit 1969 van Shalom Hanoch, uitgevoerd door HaShlosharim (The Three'ngers), de liefde en vreugde die de lente met zich meebrengt. Na één keer luisteren zul je de rest van het seizoen “dinga ding” neuriën.

4. Aviv (lente) 

HaGashash HaHiver's vertolking van 'Spring' van Yossi Gamzu en Moshe Vilensky staat bekend om hun humoristische en satirische liedjes en is een luchtige kijk op de geneugten van het seizoen. Deze heeft het allemaal: pakkende melodieën, grappige teksten en precies de juiste dosis accordeon om de lente goed te beginnen.

Wilde kalaniyot (anemonen) bloeien in februari en maart in Israël. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


5. Pitom Nafal Alay Aviv (Plots viel de lente op mij)

Dit tijdloze nummer van Ilan Goldhirsch en Gidi Koren, uitgevoerd door The Brothers & The Sisters, is een poëtische viering van de komst van de lente. Net als mensen die in een kamer staan ​​zonder enig idee hoe ze daar terecht zijn gekomen of waarom, heeft dit nummer de sfeer van "Oké, ik denk dat we er nu zijn!" 


6. Aviv Balev (Lente in het hart) 

Waarschijnlijk de meest dramatische compositie die je ooit zult horen in een nummer over de tijd van het jaar waarin schattige bloemen en bijen tevoorschijn komen en hun ding doen. Deze versie van het Manos Hadjidakis-lied wordt uitgevoerd door de Israëlische legende Yehoram Gaon.

7. Onot (seizoenen) 

Zingende ster Aviv Geffen's 'Seasons' vangt de bitterzoete essentie van de lente en raakt aan thema's als verandering, groei en het verstrijken van de tijd die synoniem zijn aan dit overgangsseizoen. Deze is ook geweldig voor degenen die het niet erg vinden om een ​​beetje winter en zomer aan hun lenteliedteksten te besteden.


8. Susim Ba'im (paarden komen eraan) 

Dit levendige volkslied, uitgevoerd door Havurat Renanim, geeft de feestelijke sfeer weer die vaak wordt geassocieerd met lentevieringen. Als je het hele seizoen wilt paardrijden, heb je misschien net je nieuwe volkslied gevonden.

9. Eizeh Yom Yafeh (Wat een mooie dag) 

Ook al klinkt het alsof het in 1897 op een wascilinder is opgenomen, dit nummer, uitgevoerd door The Yarkon Trio, heeft veel om van te houden: driestemmige harmonieën, twangy gitaren en heel veel klassiek Israëlisch optimisme over het feit dat de winter voorbij is.

10. Simcha Raba (grote vreugde) 

Als ik erop zou aandringen dat mijn peuter nog een nummer op haar afspeellijst met lenteliedjes zou zetten, zou dit één keer verschijnen, vóór nog een paar rondes van 'Hoe weet je dat de lente komt'. Dudu Elharar's vertolking van de Pesach-klassieker luidt het voorjaarsvakantieseizoen in, en het heeft een zekere veerkracht waar je wel op kunt springen.599 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page