top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

12 spectaculaire foto's en een video van een gedurfde avontuurlijke Israëlische videograaf


Edden Ram nam deze selfie bij Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika. Foto via ISRAEL21C


Edden Ram, 32, is een extreme sportfotograaf en avontuurlijke videograaf die de hele wereld rondreist om mensen (waaronder hijzelf) te filmen die van kliffen bungelen en bergen snowboarden, golven surfen en onder de zee duiken.


Gevestigd in Israël - dat hij "de hub van de wereld" noemt - vertelt Ram aan ISRAEL21c dat hij zijn camera gebruikt als "een excuus om de wereld te ervaren".


Drie leeuwen op de Serengeti, Tanzania. Foto door Edden Ram via ISRAEL21C


Ram begon in 2014 voor de lol foto's te maken van surfers in Israël. In die tijd waren er nog niet veel surffotografen. Hij kocht een speciale behuizing om zijn camera in het water te beschermen, hoewel "het duur was en ik geen idee had hoe ik het geld zou terugverdienen."


Nadat hij verschillende gesponsorde Israëlische surfers had gevraagd of hij ze mocht fotograferen, stemde slechts één, Omri Hazor, die sindsdien een zeer goede vriend is geworden, in. Nadat hij zijn foto's op sociale media had gepost, kreeg Ram verzoeken van Hazor's sponsors en vervolgens van andere bedrijven. Hetzelfde gebeurde toen hij video's begon te maken met GoPro.


Downhill skateboarden bij de Dode Zee. Foto door Edden Ram via ISRAEL21C


"In het begin wist ik niet wat ik aan het doen was", gaf hij toe.


Maar hij bleef doorgaan en maakte al snel actievideo's voor Israëlische bedrijven zoals Ski Deal, maar ook voor internationale bedrijven zoals Billabong, Lufthansa en zelfs GoPro, het bedrijf dat de eerste tool van zijn vak maakte.Een doorbraakmoment

Ram, geboren in Californië uit Israëlische ouders, raakte geïnteresseerd in fotografie toen hij een cursus op de middelbare school volgde. Na zijn afstuderen reisde hij in zijn eentje door Nieuw-Zeeland en leerde hij hoe het was om mensen te ontmoeten en ook om alleen te zijn.


Hij verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Israël en ging bij het leger. Na zijn dienst studeerde hij communicatie aan IDC-Herzliya (nu Reichman University), terwijl hij ondertussen zijn fotografieambacht aanscherpte.


Freediven op het strand van Achziv in Israël. Foto door Edden Ram via ISRAEL21C


In een lezing voor de Israeli Photography Convention in 2018 deelde Ram een ​​belangrijke ervaring mee die voor hem een ​​doorbraak was.


Hij filmde surfers in Honolua Bay, Hawaï. De golven die dag waren twee keer zo groot als normaal voor het gebied en "veel groter dan golven die ik ooit had meegemaakt".


Om de surfers neer te schieten, moest Ram het water in en precies daar blijven waar de golven braken. Plots werd hij onder water getrokken en zijn camera, die aan een riem was vastgemaakt, bleef maar op zijn been slaan zodat hij niet kon zwemmen.


Franklin-eiland in San Blas, Panama. Foto door Edden Ram via ISRAEL21C


"Gelukkig stootte ik met mijn voeten op het rif en kwam naar boven voor wat voelde als mijn laatste adem", vertelde Ram. Een van zijn surfvrienden raakte ook verstrikt in dezelfde golven en zijn surfplank brak in twee stukken.


Aanvankelijk was Ram klaar om ermee te stoppen. Maar hij besloot terug het water in te gaan om foto's te maken.


'Ik wist dat als ik niet weer naar binnen zou gaan, ik zou toegeven aan angst,' zei Ram. Hij bleef tot zonsondergang in het water.


Een krater in IJsland. Foto door Edden Ram via ISRAEL21C


Onaardse aardopnamen

Rams foto's van natuurlijke wonderen zijn levendig en kleurrijk, bijna onaards.


"Ik wist niet eens dat ik een stijl had totdat een van mijn vrienden mijn foto herkende voordat hij mijn naam erop zag", zei Ram. “Het komt uit duizenden klikken. Mijn stijl kwam vanzelf naar me toe.”


Een snowboarder in Avoriaz, Frankrijk. Foto door Edden Ram via ISRAEL21C


"Mijn hele benadering van fotografie is heel anders dan de klassieke zin," zei Ram.


“Voor mij is de kunst altijd secundair geweest. Mijn camera is mijn vaartuig om te ervaren wat de wereld te bieden heeft en om me toegang te geven tot ongelooflijke ervaringen, plaatsen en mensen. Ik hou van het kunstaspect, maar mijn belangrijkste drijfveer is altijd mijn persoonlijke ontwikkeling geweest.”


De overblijfselen van een vliegtuig in IJsland. Foto door Edden Ram via ISRAEL21C


Zijn 23.500 Instagram volgers zien alleen het leuke deel van zijn foto's en video's, zei hij. Naast uren die hij in een montagekamer doorbrengt, doorstaat hij ook moeilijke momenten in real time.


Tijdens het filmen van een commercial op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, kreeg Ram een ​​vreselijk virus.


Masai stamleden in Tanzania. Foto door Edden Ram via ISRAEL21C


"Het waren twee van de zwaarste dagen van mijn leven", zei Ram. “Ik zat op 4.000 meter hoogte en kon niet bewegen. Maar ik heb de top gehaald.”


Als een nomade


Tegenwoordig leeft hij een beetje als een nomade. Hij zei dat bedrijven hem bellen "en me niet altijd vertellen waar ik heen ga", of het nu naar Indonesië of IJsland is. Hij reisde naar meer dan 60 landen op zes continenten.


Fotograaf Edden Ram noemde deze foto "Secret Barreling Wave - Israel." Via ISRAEL21C


Hoewel Israël een heel klein land is, zei Ram, "we hebben hier echt veel, wat verrassend is", van rotsklimmen tot slacklining, kitesurfen, windsurfen, zeesurfen en motorsporten. Hij heeft het hele land doorgereisd, van de berg Hermon, waar hij vaak heeft gesnowboard, tot wakeboarden in het Meer van Galilea en de hele Middellandse Zeekust.


Ram heeft tijd doorgebracht met werken in de woestijn, die hij zijn favoriete plek noemt. Hij wil in het land blijven vanwege de kwaliteit van leven.


Een bovenaanzicht van Piaynemo Beach, Raja Ampat, Indonesië. Foto door Edden Ram via ISRAEL21C


"Mensen zijn spontaan en altijd in voor avontuur", zei hij.


Hij moedigt mensen die in de fotografie of een ander veld willen stappen - en geld willen verdienen door te doen waar ze van houden - aan om 'het naar beneden te halen'.


"Zoek iets kleins dat je leuk vindt en bouw zo snel mogelijk een naam voor jezelf op", zei Ram. Hij begon als een "grote vis in een kleine vijver", en nu, zei hij, blijft hij zichzelf naar voren duwen.


Edden Ram maakte deze selfie in een IJslandse waterval. Foto via ISRAEL21C


Ram vindt het leuk om "mensen te inspireren om eropuit te gaan en dingen te doen." Een van zijn Instagram volgers in Frankrijk stuurde hem onlangs een bericht om te zeggen dat hij vanwege Ram's inspiratie zijn baan opzegde en wilde nastreven waar hij echt van houdt.


"Ik wil geen enkel moment van mijn leven verspillen", zei Ram. "Ik wil niet 80 worden en zeggen: 'Oh, het is jammer dat ik niet meer intenser heb geleefd.'115 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page