top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

120.000 tot 140.000 jaar oude menselijke botten ontdekt in Israël (video)


Stukken van een schedel van 120.000- 140.000 jaar oud. Foto dr. Yossi Zaidner/HU


Nadat in 2010 botten werden gevonden in een steengroeve in de buurt van de Israëlische stad Ramla, blijkt naar jarenlang onderzoek dat deze 120.000 tot 140.000 jaar oud zijn en afkomstig zijn van een tak van de menselijke evolutionaire boom en leefden waarschijnlijk samen met een groep archaïsche mensen die bekend staat als de Midden-Pleistocene Homo, meldden Israëlische wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU) donderdag.


Tekening via universoiteit van Tel Aviv


Deze ontdekking en de internationale samenwerkingen die dit mogelijk maakten, leveren het eerste bewijs dat de twee menselijke typen tegelijkertijd leefden en met elkaar in wisselwerking stonden. Hun bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in Science.


Deze ontdekking werd gedaan toen een team van archeologen, geleid door Dr. Yossi Zaidner van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU), stenen werktuigen vond naast menselijke fossielen op een plaats genaamd Nesher Ramla in centraal Israël.


Afbeelding met schedel- en kaakfragmenten van wat wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv identificeerden als het "Nesher Ramla Homo Type... een nieuw type prehistorische mens." Screenshot Video


Ze deelden hun vondst met een team van datingspecialisten uit Frankrijk (CNRS, Université Bordeaux Montaigne, National Museum of Natural History in Parijs en Université Paris-Saclay) die hen dateerden tot 120.000 jaar geleden, toen Homo sapiens en Neanderthalers de enige bekende mens waren soorten die door Afrika, Europa en het Nabije Oosten zwerven.


Een team van onderzoekers onder leiding van professor Israel Hershkovitz van de Universiteit van Tel Aviv, die de menselijke fossielen van naderbij bekeken, was verbaasd om te zien dat hun kenmerken sterk leken op die van een minder ontwikkelde menselijke soort waarvan werd gedacht dat deze meer dan 300.000 jaar geleden was uitgestorven .


Ze publiceerden hun bevindingen ook in een begeleidend artikel in Science en noemden het nieuwe menselijke fossiel Nesher Ramla Homo, op basis van zijn locatie. "Deze ontdekking is bijzonder dramatisch omdat het ons laat zien dat er verschillende soorten 'homo's' op dezelfde plaats en op hetzelfde moment leefden in dit latere stadium van de menselijke evolutie," vertelde Zaidner.


Nesher Ramla, gelegen nabij de moderne stad Ramla, was ongeveer 120.000-140.000 jaar geleden een actieve plaats die door mensachtigen werd gebruikt. Als gevolg hiervan ontwikkelde zich een laag van 8 meter dik met de overblijfselen van stenen werktuigen, botten van opgejaagde dieren en overblijfselen van oude open haarden die zich daar verzamelden.


Plek van de opgravingen. Foto dr. Yossi Zaidner/HU


Het bestuderen van deze overblijfselen geeft aanwijzingen over hoe Nesher Ramla Homo leefde; in dit geval een behoorlijk geavanceerd leven. Nesher Ramla Homo was een ervaren jager van neushoorns, wilde runderen, herten en paarden. Ze creëerden stenen werktuigen met behulp van methoden en technieken die voorheen alleen waren geïdentificeerd met meer geavanceerde mensachtigen, zoals Homo sapiens en Neanderthalers.


De geavanceerde aard van hun stenen werktuigen bracht Zaidner en zijn team ertoe te concluderen dat de Nesher Ramla Homo en Homo sapiens die 120.000 jaar geleden in Israël leefden, met elkaar omgingen en kennis deelden tussen hun twee groepen. "Het zou tot de verbeelding spreken om te denken dat Nesher Ramla Homo of Homo sapiens in staat zou zijn geweest om onafhankelijk zo'n niet te onderscheiden reeks 'technologieën' uit te vinden," legde Zaidner uit. “Een veel zinnigere verklaring is dat deze twee mensachtigen door middel van interacties belangrijke kennis overdroegen. We weten nog steeds niet wat de omvang of de lengte was van enige communicatie of dat het individuen waren die elkaar ontmoetten en met elkaar omgingen of dat er grotere sociale groepen waren die samenkwamen, "voegde hij eraan toe.


De bevindingen bij Nesher Ramla bieden archeologische ondersteuning voor nauwe culturele interacties en genetische vermenging tussen verschillende menselijke geslachten vóór 120.000 jaar geleden.


Dr. Yossi Zaidner/HU


Hoewel recente genetische studies suggereren dat verbanden tussen de twee populaties van archaïsche en moderne mensen al 200.000 jaar geleden plaatsvonden, was het tot deze laatste ontdekking niet duidelijk hoe die verbanden eruit zagen of waar ze zich voordeden.


We weten nu dat deze twee groepen elkaar ontmoetten op het vasteland van het hedendaagse Israël en dat de banden tussen hen nauw genoeg waren om kennisoverdracht met betrekking tot gereedschapsproductie en -techniek mogelijk te maken. Een sprankje hoop in een Midden-Oosten dat er niet altijd om bekend staat om het goed met elkaar omgaan.


111 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page