top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

3.300 jaar oud stenen anker gevonden voor Israëls noordelijk kust


Het 3.300 jaar oude stenen anker. Foto Yaniv Cohen/Israël Natuur- en Parken Autoriteit


Onderwater archeologen hebben een oud stenen scheepsanker in een onderwateropgraving gevonden op de archeologische vindplaats Tel Dor in het noorden van Israël, dat tot ongeveer 2000 jaar geleden werd gebruikt, maakte de Israel Nature and Parks Authority (INPA) donderdag bekend.


Het anker, werd voor het eerst gebruikt in de bronstijd zo'n 3.300 jaar geleden en bleef in gebruik tijdens de Byzantijnse periode tot ongeveer 500 CE, volgens de parkautoriteit.

Het weegt ongeveer 100 kilogram, waarbij de parkautoriteit zegt dat het vergelijkbaar is met andere ankers die zijn gevonden in de oude Syrische haven van Ugarit en het scheepswrak Uluburun voor de Middellandse Zeekust van Turkije.


Duikers bezig met het stenen anker. Foto Amir Yurman van de Maritieme Workshop van de Universiteit van Haifa


Tegelijkertijd ontdekten archeologen ontdekten dat de bodem van de baai rond de oude nederzetting in Tel Dor bedekt was met ballaststenen, die werden gebruikt om schepen te stabiliseren, en ontdekten talloze stenen werktuigen en scherven van aardewerk die werden gebruikt om goederen zoals wijn en olie te vervoeren.


"Het toegankelijk maken van het erfgoed van Tel Dor voor het publiek zou duizenden jaren maritieme en continentale geschiedenis van een van de meest belangrijke steden ontdekt in het land van Israël kunnen verbinden", zei archeoloog Dror Ben-Yosef in een verklaring van de parkautoriteit.


De INPA, die de opgraving uitvoerde met de afdeling Maritieme Beschavingen van de Universiteit van Haifa, zei dat het anker uit de zee was verwijderd omdat archeologen zullen proberen de oorsprong ervan te achterhalen.82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page