top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

3 bataljons en één missie onder de neus van de vijand: activiteit voor de ogen van Hezbollah


Foto IDF-woordvoerder


Nog voordat de zon opkwam, slaagden 3 reservebataljons erin om het grenshek over te steken naar 3 verschillende enclaves, voor een speciale en veelomvattende activiteit die al jaren niet meer in de sector is gedaan. Alma Savarov van de IDF-woordvoerder heeft zich aangesloten bij de troepen van het 769th bataljon die het terrein het beste kennen - en staan ​​oog in oog met de bedreigingen van Hezbollah: "Als wij er niet zijn, zal de vijand er zijn". Een kijkje van binnenuit.

Afgelopen woensdag is het Noordelijk Commando begonnen met een reeks activiteiten die in jaren niet meer in de sector zijn gezien. Dit is een alomvattende en veelomvattende operatie genaamd "Blue Arrow", die werd geleid door de drie reservebataljons van de 769e Regionale Brigade.


Als onderdeel van de operatie trokken de troepen drie verschillende Israëlische enclaves binnen, gelegen voorbij de fysieke grensafscheiding met Libanon, nabij Metula, Meshgav Am en Nahal Hatsabani.


De commandanten van het 920e reservebataljon zijn klaar en voorbereid om het grenshek in het Metula-gebied te doorbreken. Het doel van de activiteit is om de operationele paraatheid van de strijdkrachten te verbeteren met het oog op de volgende campagne en om een ​​Israëlische aanwezigheid op de blauwe lijn aan te tonen. Activiteit is van enorm belang, aangezien de IDF op de dag van de strijd nogal afhankelijk is van de reservetroepen.


Foto IDF-woordvoerder


"Op sommige plaatsen grenst het fysieke grenshek tussen Israël en Libanon niet aan de internationale grenslijn (de blauwe lijn), vanwege verschillende topografische overwegingen," legt luitenant-kolonel Dvir Saadon, mij uit, "dit is hoe een 'zak' is gemaakt tussen het hek en de grens die op de kaart is aangegeven. Deze zak wordt een 'enclave' genoemd en vormt een soeverein grondgebied van de staat Israël.'


Op die momenten bevinden we ons in de enclave Metula, die honderden meters verwijderd is van de nederzetting zelf. "Dit is de meest noordelijke nederzetting en misschien wel de meest bedreigde in de sector - de vijand omsingelt het vanuit drie verschillende richtingen, in een hoek van 270 graden," zegt hij, "in oorlogstijd behoort de taak om dit gebied te verdedigen tot onze bataljon."


Foto IDF-woordvoerder


Luitenant-kolonel Saadon informeert de troepenmacht - legt de route van het gebied uit, de volgorde van de gebeurtenissen tijdens de operatie en de omhulling die ons omringt. Een gesloten operatie vereist uitgebreide dekking, want als we het bereiken, is er geen obstakel, hek of muur dat ons scheidt van de vijand - daarom wordt het vergezeld door observatietroepen, artillerie, dekkingsvuur, trackers en mortieren.


De commandant van de 769e brigade, luitenant-kolonel Yoni Roth, sloot zich ook aan. Een paar minuten later breekt het bataljon door het hek en begint te scannen, voornamelijk om er zeker van te zijn dat de vijand geen ladingen heeft geplaatst in het gebied van de enclave.


Foto IDF-woordvoerder


'Kijk,' roept luitenant-kolonel Roth me toe en wijst: 'Recht voor ons is een Hezbollah-observatiepost. Terwijl wij hen observeren, observeren zij ook ons, dus merkten ze dat we de fysieke omheining overstaken. Binnenkort zullen ze beginnen wakker te worden en activisten sturen, sommigen van hen zullen waarschijnlijk met camera's komen. Links van ons staat een VN-post, de soldaten beginnen ook te bewegen en het Zuid-Libanese leger is waarschijnlijk al op de hoogte van wat er gebeurt." Inderdaad, ongeveer een uur na de activiteit arriveerden Hezbollah-agenten.


Een Hezbollah-agent fotografeert de troepen. Foto IDF-woordvoerder


"We zitten precies op de blauwe lijn", vervolgt hij, wijzend naar de blauwe vaten, "vanwege dit wijdverbreide ontwaken is het belangrijk om onze soevereiniteit tot op de laatste meter uit te oefenen. Als we dit niet doen, zullen we zwakte tonen - en zwakte nodigt uit tot het volgende evenement."


Foto IDF-woordvoerder


Luitenant-kolonel Roth slaagt er als plaatsvervangend commandant van de regionale divisie in om een ​​breed en diepgaand perspectief te geven op wat er ter plaatse gebeurt, vooral na de aanval in Megiddo en de schietpartij op de nederzettingen in Galilea tijdens Pesach, in een spervuur ​​​​dat niet meer is gezien sinds de Tweede Libanon.


"Er waren hier een paar zeer spannende maanden - TMS-afvuren, raketten op Israëlisch grondgebied en een infiltratie - tot op de dag van vandaag kent de grafiek van gebeurtenissen ups en downs," zegt hij, "het systeem staat 24/7 paraat, en dergelijke activiteiten illustreren hoe men zich dient te gedragen wanneer dit wordt bevolen. De reservisten arriveerden, oefenden de gevechtsprocedure, ontvingen het inlichtingenbeeld - en in minder dan 24 uur staken ze het hek over."


Foto IDF-woordvoerder


"Deze keer kwamen we voor een tweedaagse training," voegt luitenant-kolonel Saadon toe, "we bezetten hier normaal gesproken geen linie, maar dit is de sector waarin we in de volgende campagne zullen vechten. Daarom zullen we elke keer dat we de kans krijgen, in operationele activiteiten stappen en integreren en onze sectorale kennis verdiepen - dit is onze plicht."


Luitenant-kolonel Saadoon vermeldt dit niet voor niets - in 2010, toen hij in reguliere dienst was, voerden hij en het bataljon een operationele bezetting uit in de Ramim Ridge.Tijdens een van de activiteiten ontstond er wrijving met de vijand, en Hezbollah-troepen en Israel Defense Forces arriveerden bij het hek. "Er volgden intense beschietingen en er volgde een veldslag, aan het einde waarvan onze bataljonscommandant werd gedood. Deze gebeurtenis heeft een litteken achtergelaten en een echt stempel gedrukt op ons allemaal. Maar sindsdien is het bataljon alleen maar sterker geworden, vooral in zijn toewijding aan de missie."


Foto IDF-woordvoerder


Na drie kilometer te hebben gelopen en de zon al midden aan de hemel staat, verlaten we het enclavegebied en sluiten we het grenshek achter ons. "Aan het einde van zo'n activiteit begrijpen we beter hoe we eruit zien vanuit de ogen van de vijand," besluit luitenant-kolonel Saadon, "ze zijn, net als wij, hier in de sector voorbereid. Ze hebben hun posities, hun observaties en herkennen wanneer we een hek oversteken. Uiteindelijk zitten ze op hogere plaatsen dan wij, dus de topografie van het gebied geeft hen een aanzienlijk voordeel. Maar we zijn niet op zoek naar geheime activiteiten, integendeel."


"Als onderdeel van onze verdedigingsmissie willen we laten zien dat we de blauwe lijn bereiken", voegt hij eraan toe, "als we er niet zijn, zal de vijand er zijn - en dat willen we niet. De vijand weet dat echter de IDF is overal op voorbereid - als ze een oorlog beginnen, zal de echte schade op zijn grondgebied liggen en niet op het grondgebied van de staat Israël.
225 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page