top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

58% procent van Israëli's vindt dat Covid-19 juist is aangepakt terwijl dat in Holland andersom is


Foto MDA


Een nieuwe peiling geeft aan dat een meerderheid van de burgers denkt dat het land de uitbraak van het coronavirus effectief heeft aangepakt, op een manier die de sterke punten van zijn politieke systeem laat zien.


Het Pew Research Center heeft 19 landen ondervraagd over verschillende houdingen ten opzichte van de pandemie.


Op de vraag of het land COVID effectief had aangepakt, zei 58% van "ja", terwijl 35% "nee" zei. In Nederland is dat echter juist het tegenovergestelde, daar blijkt 35% "ja" te zeggen terwijl 64% zegt van "nee".


Ondertussen zei een nog sterkere meerderheid van 71% van de Israëli's in een tweede vraag die geen rekening hield met de politiek dat het land de pandemie over het algemeen goed had aangepakt, vergeleken met 26% die vond dat het zo slecht deed - opnieuw een van de hogere scores onder de onderzochte landen (6e van 19).


Velen zeggen echter dat de pandemie bij 80% sociale verdeeldheid en politieke tekortkomingen in Nederland aan het licht brengt.


De Pew enquête onthulde niet alleen wat de Israëli's vinden van de manier waarop hun leiderschap de pandemie aanpakt, maar onderzocht ook de impact van de crisis op maatschappelijke verdeeldheid.


Hierover ondervraagd, zei 56% van de Israëli's dat ze dachten dat het land nu meer verdeeld is dan vóór de pandemie. Hoewel dit hoog lijkt, was het lager dan in de meeste andere landen. In de VS was dat 81%, in Nederland 80%, in Frankrijk 72% en in Hongarije 66%.


Dr. Yonatan Freeman, een politicoloog van de Hebreeuwse Universiteit, zei dat, ondanks alle politieke roddels, Israëlische politici vooral de handen in elkaar sloegen over de belangrijkste kwesties van de pandemie, zoals sociale afstand en vaccins – een scherp contrast met landen als bijvoorbeeld Nederland, waar deze werden ideologisch verdeeldheid zaaiende kwesties.51 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page