top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Aan Teheran vanuit Israël met liefde: Israëli's, diplomaten, vieren Perzisch nieuwjaar


Amerikaanse ambassadeur in Israël, Thomas Nides met actrice Liraz Charhi. Foto GOLDPRO76


De Amerikaanse ambassadeur in Israël, de heer Thomas Nides, de ambassadeur van Bahrein in Israël, Khaled Yousif al-Jalahma, actrice Liraz Charhi, de producer van de Emmy Award-winnende serie 'Teheran', en andere hoge functionarissen uit de Israëlische veiligheids-, politieke en culturele wereld vierden gisteravond Nowruz, het Perzische Nieuwjaar, in het Carlton Hotel in Tel Aviv.

Het prestigieuze evenement vond plaats onder leiding van de Foundation for Defence of Democracies, een Amerikaans onderzoeksinstituut dat zich richt op het vormgeven van buitenlands beleid en nationale veiligheid naast culinaire culturele verbinding over de hele wereld. Tijdens het evenement trad de ster van de serie 'Teheran' Liraz Charhi op, wiens familie vanuit Iran naar Israël emigreerde. Ze werd op het evenement vergezeld door leden van het productieteam van de serie die furore maakte in de wereld en de International Emmy Award in de wacht sleepte.


Nowruz (vertaald uit het Perzisch en betekent "nieuwe dag") is de eerste dag van de traditionele Perzische kalender, gemarkeerd op de eerste dag van de lente en meestal gevierd op 20 of 21 maart. Het is een oude feestdag waarvan wordt aangenomen dat deze al 2500 jaar wordt gevierd en mensen van andere religies heeft beïnvloed. Daarom wordt het gevierd in verschillende landen in Azië, waaronder tegenwoordig het sjiitische moslim Iran. Een van de gewoonten van de vakantie is om de velden en de natuur in te gaan om getuige te zijn van de vernieuwing en bloei van de lente en het is zelfs gebruikelijk om een ​​tafel te bereiden genaamd "Hefat Sin", die voedsel bevat dat begint met de letter S in Perzisch.


De chef-kok van het Carlton Hotel in Tel Aviv, Eran Nachshon, viert de verbinding tussen volkeren en culturen met een culinaire connectie en bereidt zorgvuldig een maaltijd van traditionele Iraanse gerechten voor de gasten. Het menu omvatte: vegetarische pollo (groene rijst) naast gegrilde zeebaars, limoen "kaviaar" en groene salsa; dolma (gevulde wijnbladeren); Horsht Bedanjoon, een stoofpot van aubergine en tomaat met saffraan en Perzische kruiden; Horsht Sabzi stoofpot van groene kruiden, bonen en vlees; Gundi kipgehaktballetjes, kikkererwtenmeel en kardemom; Gestoomde Perzische rijst met saffraan en plakjes gebrande aardappel, en als toetje Perzische baklava en halva.

Chef-kok Nachshon. Foto GOLDPRO76


Chef-kok Nachshon merkte op:"De manier om de banden tussen verschillende mensen en culturen te versterken, begint in de keuken, het verbinden en begrijpen van de culinaire wereld van de andere kant. Hiervoor hebben we de afgelopen weken in het Carlton Hotel in Tel Aviv gewerkt om unieke traditionele gerechten die de wereld van de Iraanse keuken naar Israël brengen. Onze gasten genoten van de authentieke geuren uit de straten van zowel het oude als het moderne Iran, in een feestelijke sfeer zoals gebruikelijk is op het Perzische Nieuwjaar. Bij het samenstellen van het menu hebben we gewerkt om behoud van de traditionele Perzische keuken naast het gebruik van moderne ingrediënten en een gastronomische twist. We zijn gewend om groepen en senior persoonlijkheden te ontvangen en weten hoe we de nodige aanpassingen kunnen maken aan de veelheid aan culturen en kenmerken van elke gast. Ik wens het Iraanse volk , uit Tel Aviv,Norwuz Mubarak!"

Amerikaanse ambassadeur Thomas Nides met Mark Dubovich


Mark Dubovich, CEO van het Amerikaanse onderzoeksinstituut FDD (Foundation for the Defense of Democracies): “Als Amerikaans onderzoeksinstituut dat zich richt op de negatieve effecten van het regime in Iran op de volkeren van de regio en de hele wereld, hebben we ervoor gekozen om vier Nowruz en stuur een optimistische boodschap van broederschap en vrede naar het Iraanse volk. Nowruz is een feestdag van hoop, wedergeboorte en ontwaken, en we hopen dat deze oude natie inderdaad zal ontwaken in een nieuwe en positievere realiteit. Zowel de Verenigde Staten en Israël zien het Iraanse volk niet als een vijand, maar alleen het extreem islamitische regime, dat het Iraanse volk onderdrukt en overal waar het voet aan de grond krijgt verwoestingen aanricht. De vrije wereld moet eensgezind oproepen om het ayatollah-regime te veroordelen en op te treden voor de Iraanse volk."92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page