top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Aantal Israëli's dat tevreden is met hun economische situatie gestegen naar 33% in mei 2022


Screenshot YouTube


Uit een door het Israel Democracy Institute vrijgegeven onderzoek blijkt dat meer Israëli's tevreden waren met de economie onder premier Naftali Bennett dan onder zijn voorganger, Benjamin Netanyahu. Opvallend is dat de klimaatcrisis niet zo een belangrijke plek inneemt in wat het publiek bezighoudt.


Waar in mei 2019 28% van de respondenten zei "enigszins tevreden" of "zeer tevreden" te zijn met hun persoonlijke economische situatie, was dat in mei 2022 gestegen naar 33%.


Het aandeel respondenten dat niet tevreden is met hun situatie (“enigszins ontevreden” of “helemaal niet tevreden”) is rond een derde gebleven, met een lichte en niet-significante daling van 35% naar 33%.

Afbeelding via Israel Democratic Institute


Tegelijkertijd is het aandeel van degenen aan het uiterste einde van ontevredenheid (“helemaal niet tevreden”) gestegen van 16% in 2019 naar 21% in 2022. Hoewel de situatie gemiddeld vrijwel onveranderd is gebleven, lijkt het erop dat het verschil tussen deze twee polen scherper is geworden.


Wat zijn de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken die het Israëlische publiek op de lange termijn (het komende decennium) het meest bezighouden?


Op de lange termijn maakt het publiek zich het meest zorgen over de spanningen in de Israëlische samenleving (geciteerd door 18%), huizenprijzen (18%), economische ongelijkheden (17%) en de toekomst van het onderwijssysteem (15%). De grootste zorg voor het publiek op de lange termijn zijn spanningen tussen groepen, huizenprijzen, economische ongelijkheden en de toekomst van het onderwijssysteem. De Iraanse dreiging en de klimaatcrisis staan ​​daaronder.

Afbeelding via Israel Democratic Institute


Wat verder opvalt aan deze peiling dat een groter percentage van het publiek er geen probleem mee heeft wanneer de belastingen worden verhoogd ter financiering van verbetering van de openbare diensten en sociale dienstverlening.


84% zegt dat ze geïnteresseerd zijn in verbetering van de diensten, een lichte en niet-significante daling ten opzichte van 86% in juli 2019. Ongeveer 48% heeft er geen moeite mee als daarvoor de belastingen worden verhoogd.

Afbeelding via Israel Democratic Institute


Een relatief hoog aandeel geeft de huidige regering hoge scores voor gezondheid; aan de andere kant geeft een meerderheid (56%) een "fail"-score aan de prestaties van de overheid bij het verlagen van de huizenprijzen


Voor elk gebied was de gemiddelde score van coalitiekiezers consistent en aanzienlijk hoger dan de gemiddelde score van oppositiekiezers. Dus, terwijl coalitiekiezers de regering een hoog gemiddeld cijfer van 3,6 gaven voor gezondheid, was het overeenkomstige cijfer dat door oppositiekiezers werd gegeven slechts 2,3. Zelfs op de kwestie van het verlagen van de huizenprijzen, waarvoor coalitiekiezers een lage gemiddelde score van 1,9 gaven, was dit nog steeds hoger dan de gemiddelde score die oppositiestemmers van slechts 1,4 gaven

Afbeelding via Israel Democratic Institute


Het hele onderzoek valt hier te lezen.


25 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page