top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Acht Israëlische innovaties die het gebruik van pesticides helpen terugdringen

Screenshot YouTube


Het is geen geheim dat pesticiden geen goed nieuws zijn voor het milieu of onze eigen persoonlijke gezondheid, omdat grote hoeveelheden giftige chemicaliën in de bodem, het water en natuurlijk ons ​​voedsel terechtkomen.


Toch is het gebruik ervan gestaag toegenomen.


Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties blijft de gecombineerde mondiale verkoopwaarde van pesticiden en meststoffen groeien met een snelheid van 4,1 procent per jaar, en zal alleen al in de Verenigde Staten in 2025 een waarde van 309 miljard dollar bereiken.

Gelukkig groeit het besef dat, hoewel de vraag naar gewassen, voedsel en goederen toeneemt als gevolg van de toename van de wereldbevolking en de mondialisering, we niet kunnen blijven gevaarlijke stoffen in het milieu terechtkomen.


Volgens Alon Turkaspa, hoofd van de klimaat-, landbouw- en voedselsector bij Startup Nation Central , zijn er de afgelopen tien jaar zo'n dertig startups in Israël opgericht die dit probleem willen oplossen. Ongeveer twintig van hen blijven actief.


“Israël is een verbazingwekkend kruispunt waar verschillende continenten elkaar ontmoeten, waardoor het een superinteressante plek is om uit te zoeken hoe je een aantal heel lastige problemen met ongedierte en pesticiden kunt aanpakken”, merkt hij op in een gesprek met ISRAEL21c.


“Zie het als dit grote, natuurlijke laboratorium waar al deze uitdagingen samenkomen. Bovendien wordt de strijd tegen deze kleine beestjes elk jaar zwaarder, omdat het aantal plagen toeneemt als gevolg van kortere winters, die zelfs sneller versnellen dan in Europa”, vertelt Turkaspa aan ISRAEL21c. 


“Maar het leuke is: Israël is ook dit ongelooflijke centrum van innovatie. Het is een soort ontmoetingsplaats voor enkele van de slimste mensen die er zijn, waar toptechnologie en frisse ideeën worden gecombineerd om nieuwe manieren te bedenken om de landbouw nauwkeuriger te bedrijven”, zegt hij.


“Dit gaat niet alleen over het verbeteren van pesticiden; het gaat over het heroverwegen van de manier waarop we ons voedsel verbouwen om het duurzaam en toekomstbestendig te maken. Dus te midden van al deze uitdagingen laat Israël de wereld zien hoe we tegenspoed kunnen omzetten in kansen, door gebruik te maken van creativiteit en technische snufjes om onze voedselvoorraden veilig en gezond te houden.”


Het terugdringen van het gebruik van pesticiden in de landbouw is het gemeenschappelijke doel dat deze Israëlische bedrijven delen.


BioBee Sde Eliyahu is een van de meest ervaren startups in Israël, meer dan 30 jaar geleden opgericht. De producten van het bedrijf richten zich op een verscheidenheid aan duurzame landbouwvraagstukken, zoals bijenbestuiving, beheersing van fruitvliegpopulaties en gewasbescherming.


Op het gebied van pesticiden heeft BioBee een niet-giftig biopesticide ontwikkeld op basis van neemolie, gewonnen uit de gelijknamige boom, dat kan worden gebruikt tegen meeldauw, mijten en diverse soorten vliegen.Alta Innovation helpt het gebruik van schadelijke pesticiden te verminderen door de manier waarop herbiciden worden gespoten te verbeteren en de gebruikte hoeveelheden te minimaliseren.


Het bedrijf, opgericht in 2015, ontwikkelde een op AI gebaseerd algoritme dat gegevens analyseert die zijn verzameld uit beelden van boomgaarden of velden die zijn vastgelegd door drones om ongewenst onkruid of knaagdieren te detecteren. Vervolgens besproeit een drone uitgerust met Alta-technologie het getroffen gebied op een precieze manier, waardoor de hoeveelheid gebruikte chemicaliën enorm wordt verminderd.


Het wordt al met succes toegepast, bijvoorbeeld bij de sprinkhanenuitbraak in Ethiopië .


DriftSense, opgericht in 2019, ontwikkelt een voorspellingstool waarmee boeren kunnen beslissen wanneer ze pesticiden op hun gewassen moeten toepassen en hen helpen dit op een efficiëntere en duurzamere manier te doen.


De software berekent factoren zoals het weer, wettelijke gegevens en spuitapparatuur om boeren te helpen weloverwogen beslissingen te nemen, waardoor ze geld kunnen besparen en de bodem kunnen beschermen tegen overmatige of onjuiste toepassing.


Palm Robotics begon zich te concentreren op de besmetting met palmkevers, een probleem dat dadels treft. De ontwikkelde oplossing is gebaseerd op sensoren op afstand, drones en satellietbeelden om plagen nauwlettend in de gaten te houden en waarschuwingen te geven aan boeren.


Palm Robotics, opgericht in 2019, heeft zich sindsdien uitgebreid naar andere fruitbomen en maakt ook vroege detectie van plagen en ziekten mogelijk met behulp van teledetectie en andere technologieën, waardoor boeren de hoeveelheid pesticiden die ze gebruiken kunnen verminderen en tegelijkertijd de gewasproductie kunnen beschermen.Pesticide en fungicide zijn woorden die direct in verband worden gebracht met agressieve en giftige chemicaliën, maar startup BotanoHealth heeft een effectief fungicide ontwikkeld op basis van een product dat waarschijnlijk al op uw badkamerplank staat: essentiële olie van tijm.


De organische oplossing is niet giftig voor planten, dieren en mensen en kan worden toegepast om meerdere soorten onkruid, echte meeldauw, insecten, muggen en spintmijten te voorkomen. Er is slechts een kleine hoeveelheid organische oliën nodig, waardoor het kosteneffectief is.


BotanoHealth brengt het product op de markt op het gebied van conventionele landbouw, cannabisteelt en verticale landbouw. Voor degenen die de producten in huis vlekkeloos schoon willen houden, biedt BotanoHealth ook een biologische wasoplossing voor groenten en fruit.Ondanks de risico's voor het milieu en de gezondheid is het besproeien van gewassen vaak onvermijdelijk om de risico's te verminderen en het succes van de oogst te garanderen. In plaats van het besproeien van hele velden is het nu echter mogelijk om u alleen te concentreren op de gebieden die dit nodig hebben.


Greeneye Technology heeft een selectief spuitsysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om onderscheid te maken tussen onkruid en gewassen, onkruidsoorten te identificeren en te letten op herbicideresistente soorten om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid herbicide alleen wordt toegepast wanneer en waar dat nodig is.


Startup Fungit Biosolutions heeft tot doel de voedselverspilling die optreedt als gevolg van schimmelziekten en extreme weersomstandigheden te verminderen door gewassen te behandelen met op schimmel-micro-organismen gebaseerde biobestrijdingsmiddelen.

Deze, zo merkt het bedrijf op, zijn bedoeld om een ​​effectief, kosteneffectief en milieuvriendelijk alternatief te bieden voor sommige traditionele pesticiden en meststoffen.


Fungit Biosolutions, opgericht in 2022, is gevestigd in de zuidelijke bedoeïenenstad Rahat. Het bevindt zich nu in de ontwikkelingsfase en is van plan de oplossing eind 2026 op de markt te brengen.


Het Israëlisch-Ghanese partnerschap BetterLeaf werd eind 2022 opgericht met als doel Israëlische innovatiekennis en Ghanese kennis van lokale geneeskrachtige planten te benutten om deze laatste om te zetten in botanische biopesticiden.


Biopesticiden, zo merkt de startup op, zijn op een aantal niveaus milieuvriendelijker: ze vereisen veel minder energie om te produceren vergeleken met traditionele pesticiden; het milieu of de gezondheid van de consument niet schaden; en helpt uiteraard het gebruik van chemische pesticiden terug te dringen, terwijl de gewas- en voedselzekerheid behouden blijft.


Het bedrijf bevindt zich in de voorfinancieringsfase en is op zoek naar investeerders om zijn product tegen 2025 levensvatbaar te maken.

218 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page