top of page
  • Barak Ravid

Amerikaanse regering maakt zich zorgen om plannen Israëlische justitie te veranderen


Minister van Justitie Levin. Screenshot Walla


De Amerikaanse regering volgt het plan van minister van Justitie Yariv Levin om het gerechtelijk apparaat te verzwakken op de voet. Hoge Amerikaanse functionarissen signaleren op subtiele wijze dat dit soort stappen, die de onafhankelijkheid van het Hooggerechtshof zouden beperken, het democratische regime in Israël zouden kunnen schaden.


Wat ze zeggen:

"De gedeelde democratische principes vormen de kern van de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël en de onafhankelijke instellingen van Israël zijn van cruciaal belang als het gaat om het behoud van de bloeiende democratie van het land", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Walla! In antwoord op een vraag over het plan van Levin.


Achter de schermen:

Hoge functionarissen in de Amerikaanse regering verklaarden dat de acties van de nieuwe regering tegen het rechtssysteem en de angst om de democratische instellingen van Israël te schaden naar voren kwamen in de discussies die de afgelopen weken in het Witte Huis werden gehouden over de kwestie van beleidsvorming ten aanzien van de nieuwe regering.


Waarom is het belangrijk:

Aan de ene kant behandelt de regering-Biden de acties van de nieuwe Israëlische regering tegen het rechtssysteem zeer gevoelig, omdat het een interne politieke kwestie is die niet direct verband houdt met de buitenlandse betrekkingen van Israël. De Amerikanen zijn zeer voorzichtig bij elke stap die ze in deze zaak zetten.


Aan de andere kant zijn hoge functionarissen van de Amerikaanse regering van mening dat de uitvoering van het plan de aard van het democratische regime in Israël kan aantasten op een manier die ook gevolgen kan hebben voor de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten, die niet alleen gebaseerd is op belangen, maar ook op gedeelde waarden.


Alleen al het feit dat een officiële woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ervoor koos om te reageren op vragen over het plan van de minister van Justitie, geeft aan dat de kwestie de regering zorgen baart en een delicate boodschap is voor de Israëlische regering.


De grote afbeelding:

Een van de redenen waarom de Amerikanen de stappen van de nieuwe regering met betrekking tot het gerechtelijk systeem volgen, is dat het Hooggerechtshof de gerechtelijke instelling in Israël is die zich bezighoudt met het optreden van de regering op de bezette Westelijke Jordaanoever en hulp biedt aan de Palestijnen, vooral als het gaat om tot landgeschillen.


De Amerikaanse regering verdedigt Israël in verschillende internationale fora, vooral als het gaat om onderzoeken naar IDF-operaties in de gebieden, en beweert regelmatig dat het Israëlische rechtssysteem sterk en onafhankelijk is en dat er daarom geen onderzoek door internationale rechtbanken nodig is.


Het schaden van de onafhankelijkheid van het Israëlische rechtssysteem zal het voor de Amerikanen moeilijk maken om Israël te blijven verdedigen in deze internationale fora.


Dit artikel verscheen eerder in Walla nieuws en is met toestemming integraal vertaald.84 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page