top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Arabisch Israëlische arts redt leven Israëlische passagier in vliegtuig onderweg naar Dubai


Screenshot YouTube


Tijdens een vlucht van Tel Aviv naar Dubai op woensdagmorgen voelde een Israëlische vrouw zich een half uur na vertrek niet goed. Het vliegtuig vloog op dat moment net boven Saudi Arabië.


Nadat de vrouw het cabinepersoneel had ingelicht dat ze zich niet goed voelde deed de bemanning via de intercom een oproep en vroeg of er misschien een dokter onder de passagiers was.


Die was er, en wel in de persoon van de Arabische dr. Wassim Said, een kinderarts uit Kfar Yassif en directeur van de neonatale en premature intensive care van het Holy Family Hospital in Nazareth, die onmiddellijk reageerde.


De dokters I.D. van dr. Waseem Said. Foto via dr. Said / Ynet


Met behulp van de medische kit aan boord van het vliegtuig begon dr. Said met het meten van de bloeddruk en andere lichaamsfuncties en alles leek in orde.


"We dachten dat het mogelijk de angst of de spanning van het vliegen was", aldus dr. Said.


Echter haar toestand verslechterde plotseling en werd het dr.Said duidelijk de vrouw een beroerte had.


Omdat bij een beroerte snel handelen belangrijk is, het eerste uur wordt ook wel het 'gouden uur' genoemd, en landen in Saudi Arabië niet eenvoudig zou zijn omdat er geen diplomatieke banden tussen Israël en dat land bestaan, werd besloten om te keren en terug naar Ben Gurion Airport te vliegen, waarbij de arts constant bij de vrouw bleef en haar functies bleef controleren.


Bij aankomst op Ben Gurion Airport stond een ambulance gereed om de vrouw onmiddellijk naar het ziekenhuis te vervoeren.


De bemanning werd gewisseld door een inmiddels opgeroepen nieuwe bemanning en het vliegtuig steeg opnieuw op richting Dubai.


Tegen de Hebreeuwse krant Ynet zei dr. Said: "We gingen eindelijk op vakantie na de moeilijke weken op de intensive care vanwege de coronavirus pandemie. Mijn familie in Nazareth had een heel moeilijk jaar."


"Maar in dit geval staat het buiten kijf dat we de vakantie opgeven om levens te redden. Het is duidelijk. Levens redden is iets waar wij artsen dagelijks mee bezig zijn. Het is altijd een goed gevoel om levens te redden, maar ik had in mijn stoutste dromen nooit gedacht dat ik in zo'n situatie in een vliegtuig terecht zou komen waarin ik een leven zou moeten redden. het zou ik hoop dat ze zich goed voelt en eruit komt", zei de dokter.


De kapitein, Eitam Hadar, had tijdens het incident contact met de arts en de besluitvorming gebeurde in volledige samenwerking tussen de twee.148 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page