top of page
  • Marcia Van Gelderen

'Banden verbreken' - een column van Marcia van Gelderen


De afgelopen week maakte ik lijsten welke culturele instelling, opleiding, krant, televisie- en radiozender, schrijver, wetenschapper, docent, familie, vriend of collega mij sinds 7 oktober teleurstelt, heeft doen schrikken of doen koken van woede.


Ik ben de eerste Joodse Nederlandse vrouw in Nederland die hierover openheid geeft.

Transparantie, respect, diversiteit en inclusie, intersectionaliteit en integriteit staan bovenaan mijn huisregels.


Ik laat jullie hierbij weten dat, na overleg met mijn management en directieleden, zij vandaag akkoord gegaan zijn met mijn eisen om de banden met allen te verbreken.

Op mijn eisen dat ik me nu aansluit bij de meest progressieve Joodse beweging die er bestaat en dat ik me niet laat gebruiken als excuus Jodin heb ik (nog) geen antwoord gekregen.


Ik ben de allereerste persoon in Nederland die dit op deze manier zo openlijk doet: breken met kranten, televisieprogramma’s, culturele instellingen, schrijvers, wetenschappers, docenten, collega’s, vrienden, familieleden die gemaskerde vreemdelingen na papegaaien, te belazerd zijn om zich te verdiepen in feiten over de geschiedenis van Israël, het nooit hebben over de gegijzelden maar wel over zielige Palestijnen en genocide, en vervolgens Israël en Joden van alles wat niet goed gaat meteen verontwaardigd de schuld geven.


Ik ben er trots op, en ik hoop dat anderen mijn voorbeeld zullen volgen, om dit op deze manier te doen. Dit is een overwinning, niet alleen voor mij, maar ook voor alle anderen die worstelen met dezelfde problemen. Dit is het begin van alles wat zich in de toekomst aandient, de Sharia, Intifada, hoofddoeken, mishandeling van vrouwen en homosexuelen, Hamas everywhere.


Dit is de eerste stap naar rechtvaardigheid, net zoals wat nu in Israël gebeurt geen genocide is. Israël heeft de verantwoordelijkheid zijn burgers te beschermen tegen Hamas.

Laten we elkaar opzoeken en elkaar steunen!


Ik hoop jullie te zien op de eerste de beste demonstratie tegen antisemitisme en voor vrede.

Zonder trottoirtegels, ammoniak en mijn vroegere docenten.

Am Yisrael Chai!

500 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


cobykuijt
May 15

Like
bottom of page