top of page
  • Cnaan Liphshitz

Belgische autohandelaar zegt: "geen service aan Joden vanwege Israëls standpunt over Oekraïne"


De reparatiewerkplaats van Ludo Eyckmans in Stabroek, België. (Google Maps)


De eigenaar van een autogarage in België zei dat hij geen Joodse klanten zal bedienen uit protest tegen het standpunt van Israël over de Russische oorlog tegen Oekraïne, schrijft Cnaan Lipshitz op JTA.


Het Forum van Joodse Organisaties, een groep die Vlaamssprekende Belgische Joden vertegenwoordigt, zei dat het juridische stappen zal ondernemen tegen Ludo Eyckmans, de eigenaar van de garage in Stabroek bij Antwerpen. Het weigeren van dienstverlening aan personen op basis van hun geloof, ras of seksuele geaardheid is illegaal in België.


"Vanaf vandaag zijn onze joodse klanten niet meer welkom voor onderhoud aan hun auto's of het oplossen van elektronische problemen", schreef Eyckmans in een e-mail die hij vorige week naar de Belgische media stuurde, aldus de joodse groepering. Hij citeerde Israëls “onvermogen om oorlogsmisdaden te erkennen” door het Russische leger in Oekraïne.


De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid beweerde vorige week dat "Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd" in Oekraïne, maar premier Naftali Bennett is niet zo hard op Rusland afgekomen.


Israëlische leiders balanceren complexe belangen in het conflict, waaronder Russische betrokkenheid bij buurland Syrië en de veiligheid van Joden in beide landen. De aanpak heeft Bennett in staat gesteld een rol te spelen bij het bemiddelen bij gesprekken tussen Rusland en Oekraïne, maar het heeft ook kritiek op Israël opgeleverd van degenen die graag zien dat het een steviger standpunt inneemt.


Het Forum van Joodse Organisaties schreef Eyckmans om te zeggen dat Joden in België niet het Israëlische buitenlands beleid bepalen, vertelde een woordvoerder van de groep, Hans Knoop, zondag aan het Jewish Telegraph Agency. Eyckmans reageerde niet op verzoeken om commentaar.


Verschillende ondernemers en dienstverleners hebben de afgelopen jaren de dienst aan Joden in België geweigerd in verband met hun perceptie van de acties van Israël.


In 2014, te midden van vuurgevechten tussen Israël en Hamas in Gaza, verwijderde de politie een bord uit een Belgisch café waarin stond dat Joden niet werden toegelaten na een klacht van een antisemitisme-waakhond.


Ook dat jaar weigerde een Belgische arts een joodse vrouw met een gebroken rib te behandelen, met de suggestie dat ze naar Gaza zou gaan om van de pijn af te komen.


Los daarvan zou een winkelmedewerker in Antwerpen hebben geweigerd een joodse klant te bedienen “uit protest”, zoals hij naar verluidt in 2014 zei.749 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page