top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bennett: "het klinkt als fictie maar Israël heeft regering nodig van uiterst rechts tot Arabieren"


Screenshot Channel 12 news


In wat kan worden gezien als zijn allerlaatste interview als premier, deed premier Bennett een aantal opvallende uitspraken die hem kenmerken als een man die zich bewust is van de fouten die hij heeft gemaakt en daarvoor ook uit durft te komen.


Zo bestempelde de vertrekkende premier Benjamin Netanyahu en de oppositie als "een gevaar voor de staat Israël" vanwege alle leugens en verdraaiingen en het niet mee willen werken aan het democratische proces door tegen alle wetten en voorstellen te stemmen om de regering ten val te brengen.


Aan de andere kant sloot hij niet uit om in een toekomstige coalitie met de oppositieleider en zijn extreemrechtse partners zitting te nemen.


In het interview berispte Bennett Netanyahu van het "meest partijdige gedrag dat ik in jaren heb gezien" en zei dat hij "echt niet de juiste persoon is om Israël te leiden".


Bennett zei zaterdag dat de harde aanvallen van Netanyahu tegen hem en zijn politieke partners "verschrikkelijk en onaanvaardbaar" waren, maar toen interviewer Dana Weiss erop aandrong, zei hij dat hij gelooft in doen wat het beste is voor het land.


Hij zei ook dat het religieuze zionisme, een uitloper van zijn vorige partij die een van zijn grootste tegenstanders werd, ook legitieme partners zijn. "Ik wil een coalitie van extreemrechtse wetgever Itamar Ben-Gvir tot de Arabische Mansour Abbas", zei de premier.


"Ik waardeer Mansour Abbas erg, maar het is niet goed om alleen van hem afhankelijk te zijn", zei hij tegen Channel 12, maar er moet een einde komen aan de praktijk om bepaalde partijen door hun politieke tegenstanders te 'invalideren'.


Volgens Bennett was zijn grootste fout van het afgelopen jaar dat hij niet genoeg tijd aan de politiek besteedde. 'Ik kan me niet alleen wijden aan staatszaken. Politiek is een kritisch en heilig instrument. De volgende keer zal ik me veel meer met politiek bezighouden,” zei hij, eraan toevoegend: “Ik had minder tijd moeten wijden aan Zelenskyy en MBZ [verwijzend naar de heerser van de Verenigde Arabische Emiraten] en meer aan Silman en Orbach, de beide politici die als overlopers worden beschouwd en uiteindelijk zorgden dat zijn rol als premier nu is uitgespeeld.


"Toen ik aan de rol begon, zeiden ze dat het dagen zou duren" de waarheid is dat een vol jaar een enorme prestatie is", zei de premier.


Weiss liet Bennett een video zien waarin Silman tegen Likud Knesset lid Yariv Levin zei: "Ik was goed tot het einde."


Gevraagd naar de scène, die erop leek neer te komen dat Silman lof zocht van het Likud lid voor het helpen van Netanyahu en de oppositie om de regering en premier van haar eigen partij te verdrijven, zei Bennett: "Ik heb niet veel te zeggen."


“Dat is een pijnlijk beeld. Het is niet haar schuld. Het is mijn fout. Ze hebben haar vermoord. De mensen van de Netanyahu en Smotrich machine veranderden haar in een leugenaar, en een bedrieger, en een fantast terwijl ik bezig was met Iran," zei hij.


Op de vraag of Bennett opnieuw een openbaar ambt zal zoeken, zei hij dat "hij nog geen besluit heeft genomen", met de volgende verkiezingsronde gepland voor begin november in het vooruitzicht.62 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page