top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Beoogde coalitie partners hebben op één punt na geschillen opgelost - "nog geen witte rook"


Ayelet Shaked. Screenshot YouTube


Na een hele nacht van onderhandelingen, waarbij de gemoederen hoog opliepen hebben de beoogde coalitie partijen op één na alle geschillen opgelost. Het breekpunt kan de eis van Ayalet Shaked zijn die een zetel in de benoemingscommissie voor rechters wil.


Het ultimatum van Ayelet Shaked, de nr.2 in de Yamina partij van Naftalie Bennett, over het recht om zitting te nemen in de gerechtelijke verkiezingscommissie, zou een breekpunt kunnen zijn, omdat die zetel aan de Labor partij is toegewezen.


De partij van Bennett zegt dat het nog steeds een voorwaarde is voor het vormen van een regering. Een senior onderhandelaar zei vanmorgen: "Shaked moet beslissen dat ze wil dat Bennett premier wordt."


Ayalet Shaked was een paar jaar geleden verbonden met een schandaal in de commissie die rechters kiest, er was toen een samenwerking tussen Shaked (toen min. van justitie) en Effi Nave (voorzitter advocatenbond) waarbij vrouwelijke kandidaten met Nave naar bed moesten om rechter te worden. Ook haar uitspraken dat de rechterlijke macht te machtig is zijn gevaarlijk voor de democratie.


Het worden dan ook spannende uren, waarbij velen zich afvragen wat Shaked bezielt om deze voorwaarde te stellen.


Er blijkt ook overeenstemming te zijn met de islamitische Ra'am partij van Mansour Abbas, die staatssecretaris van Binnenlandse Zaken zou worden in het nieuwe kabinet.


Inmiddels zijn alle partijleiders en onderhandelaars naar hun huizen terug gekeerd om later in de ochtend aan de Knesset stemming deel te nemen waarin de 11e president van Israël wordt gekozen.


Yair Lapid heeft tot middernacht om aan president Rivlin mee te delen dat hij is geslaagd in het vormen van een nieuwe regering, daarna is zijn mandaat definitief voorbij en zal een lid van Knesset worden gekozen een regering te proberen samen te stellen.


Als geen enkele wetgever tegen het einde van die periode een regeringsmeerderheid kan behalen, zal de Knesset uiteenvallen en zal een vijfde verkiezingsronde sinds april 2019 worden uitgeschreven, die dan mogelijk in november zullen plaatsvinden.

146 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page