top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Beslissing voor dienstplicht ultraorthodoxe jongeren door Israëlische regering genomen


Demonstratie tegen dienstplicht voor ultraorthodoxe jongeren. Screenshot YouTube


Het mag best een historische beslissing worden genoemd van het Israëlische kabinet die op zondag de ontwerpwetgeving goedkeurde voor ultraorthodoxe yeshiva-studenten na jaren van politiek getouwtrek, in een beweging die volgens de regering ultraorthodoxe werkgelegenheid zal aanmoedigen.


Het voorstel, dat naar verwachting zonder problemen door de Knesset in de wet zal worden omgezet, zal de leeftijd waarop ultra-orthodoxe yeshiva-studenten worden vrijgesteld van dienstplicht, verlagen tot 21, een daling van de huidige 24.


In een verklaring van het kabinet van de premier stond dat volgens dit plan de leeftijdsgrens voor vrijstelling twee jaar later zou worden verhoogd tot 22 jaar en het jaar daarna tot 23 jaar.


Maar zelfs nadat de leeftijd voor vrijstelling weer is verhoogd, kunnen ultraorthodoxe mannen op 21-jarige leeftijd nog steeds worden vrijgesteld van legerdienst als ze zich voorbereiden om de arbeidsmarkt te betreden door een professionele opleiding of training voor een veiligheidsgerelateerde baan te volgen.


Premier Naftali Bennett noemde het plan "een historische stap voor de toekomst van Israël", en voegde eraan toe: "We nemen de barrières weg en stellen tienduizenden jonge ultraorthodoxe mannen in staat om te integreren op de arbeidsmarkt ."


Het wetsvoorstel roept ook op tot het opzetten van een taskforce bestaande uit vertegenwoordigers van de premier, de minister van Defensie en de minister van Buitenlandse Zaken, die verantwoordelijk zal zijn voor het onderzoeken van bestaande regelingen voor militaire dienst en burgerdienst en het creëren van een nieuw, breder kader dat niet alleen voldoet aan de veiligheid van Israël behoeften, maar ook de economische behoeften en de behoeften van de Israëlische samenleving. De taskforce moet zijn aanbevelingen tegen november 2022 hebben ingediend.


De kwestie van het opstellen van ultraorthodoxe mannen is al vele jaren zeer controversieel en een wet die yeshiva-studenten vrijstelt van dienst is keer op keer verlengd, vooral door toedoen van de ultraorthodoxe partijen toen ze samen met de Likud deel uitmaakten van de regering Netanyahu.


Het was onenigheid over de kwestie die leidde tot de vervroegde verkiezingen in 2019, en het was over deze kwestie dat Avigdor Lieberman weigerde zich aan te sluiten bij een coalitie met ultraorthodoxe partijen na die verkiezingen, wat resulteerde in de eerste keer in de geschiedenis van Israël waarin geen enkele kandidaat in staat was om een coalitie te vormen en de Knesset zichzelf ontbond voordat er een regering was gevormd.


Het Hooggerechtshof verklaarde de vrijstellingswet in september 2017 in een 8-1-beslissing ongrondwettelijk , maar stond toe dat deze een jaar van kracht bleef om de staat de tijd te geven om een ​​vervangingswet vast te stellen. Sindsdien heeft het periodiek de verzoeken van de staat om uitstel van deze deadline goedgekeurd.


98 weergaven1 opmerking

1 commentaire


HansLa23+
23 août 2021

Bijzondere typisch Israëlische situatie die iets oneerlijks heeft … kan me voorstellen dat ze er wat aan willen gaan doen .

J'aime
bottom of page