top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bestand tussen Israël en Hamas; Palestijnen vieren feest, inwoners zuid Israël teleurgesteld


IDF aanval op Hamas gebouwen in Gaza. Screenshot Channel 12 News.


Sinds vrijdagmorgen 02.00 uur is er 11 dagen van gevechten een bestand tussen Israël en Hamas dat met de uitspraak "we hebben de zionistische vijand vernederd" zorgde voor grote overwinningsfeesten in Gaza en de gehele Westbank. Premier Netanyahu krijgt grote kritiek terwijl president Biden verheugd is.


Feest in Issawa


Over het onder zware druk van ondermeer de de Amerikaanse president Biden tot stand gekomen bestand tussen Israël en Hamas, zijn geen voorwaarden bekend gemaakt en de vraag nu is hoelang dit bestand het zal houden tot de volgende ronde van gevechten zal beginnen.


Tot enkele minuten voor 02.00 uur , het bestand zou ingaan lag het zuiden van Israël onder zware raketten barrages vanuit Gaza en zaten de inwoners in het gebied ruwweg tussen grens Gaza tot Beersheva en noordelijk tot aan Ashdod , in de schuilkelders.


Feest op de Tempelberg

De IDF bleef na iedere raket barrage doelen in Gaza aanvallen.


Hamas claimt dat onderdeel van het bestand is dat Israël zich terugtrekt uit de oost-Jerulamse wijk Sheikh Jarrah en zich niet zal laten zien op de Westbank, iets wat premier Netanyahu ontkent.


Daarnaast zegt de woordvoerder van Hamas dat "wij van Haifa tot zuid Israël het land kunnen bestrijken met onze raketten indien Israël zich niet aan het bestand houdt".


Feest in Tulkarem op de Westbank


Velen in Israël zijn zwaar teleurgesteld dat "de klus niet is afgemaakt" omdat de geschiedenis zich opnieuw zal herhalen en de volgende ronde van gevechten tussen Israël en de terreurgroepen in Gaza over een tijdje opnieuw zal beginnen.


Veel burgemeesters in zuid Israël hebben zich uitgesproken tegen dit bestand, zoals de burgemeester van Sderot die zei :""Blijkbaar wil Netanyahu Hamas niet echt verslaan, de inwoners van het zuiden en de Gazastrook zullen blijven lijden onder terrorisme."


Hamas ondertussen heeft zich gepresenteerd als overwinnaar door "de zionistische vijand te hebben vernederd" het geen leidde tot grote overwinningsfeesten in Gaza en de Westbank. Het is duidelijk dat Hamas nu de baas is en de Palestijnse president Abbas niets meer heeft te zeggen op de Westbank.


Ondertussen zegt de IDF dat sinds het begin van operatie "Guardian of the Walls", zijn ongeveer 4.340 raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook op Israël waarvan ongeveer 640 in de Gazastrook terecht kwamen. Het Iron Dome Air Defense System heeft een onderscheppingspercentage van ongeveer 90%.


Hoewel de IDF successen heeft behaald, zoals de vernietiging van 100 km ondergrondse tunnels, vernietiging van de Hamas productie en ontwikkeling van raketten, UAV's en marineschepen, en honderden raketwerpers en aanverwante infrastructuur heeft vernietigd is de IDF er niet in geslaagd het raket- en raketlanceringssysteem van Hamas en Islamic Jihad te vernietigen.


Ok zouden er door de IDF in de afgelopen 11 dagen van gevechten ongeveer 225 Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad-leden zijn gedood, waaronder 25 senior commandanten.


Volgens de IDF vernietigde het leger ook tientallen faciliteiten die werden gebruikt door de militaire vleugel van Hamas, negen daarvan waren hoge woontorens, waaronder een die werd gebruikt door de Associated Press, Al-Jazeera en andere internationale mediakanalen, evenals een aantal gebouwen. gebruikt door de terreurgroep bij het dagelijkse bestuur van de Gazastrook.


Dit omvatte 10 regeringskantoren, 11 filialen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en vijf banken, "die terroristisch geld beheren", zegt de IDF.


Ayelet Kaufman, de zus van de door Hamas in 2014 gedode IDF-soldaat Hadar Goldin wiens lichaam wordt verondersteld te worden vastgehouden door Hamas in Gaza, veroordeelt het feit dat het staakt-het-vuren niet de terugkeer van de stoffelijke resten van haar broer en twee andere door Hamas gevangenen gehouden mentaal gehandicapte Israëlis omvat.


De Amerikaanse president Joe Biden prees het staakt-het-vuren dat is overeengekomen tussen Israël en Hamas en zei dat hij het zag als een "echte kans" om door te gaan naar het opbouwen van een duurzame vrede in het Midden-Oosten. Ook zegde hij toe dat het raketten arsenaal voor de Iron Dome snel zou worden aangevuld.


Ondertussen kreeg premier Netanyahu grote kritiek te verduren van zijn coalitie bondgenoten en zijn rechtse politieke tegenstanders zoals Gideon Sa'ar van New Hope.

Zijn extreem rechtse coalitiegenoot Smotrich dreigde Netanyahu uit de oalitie te stappen indien mocht blijken dat Israël concessies aan Hamas zou hebben gedaan inzake Sheikh Jarrah en de Tempelberg.


En de inwoners van zuid Israël? Die zijn vandaag begonnen met opnemen van de schade, puinruimen en bereiden zich voor op de volgende ronde van gevechten, want zeggen velen "de IDF had moeten doorhalen en moeten zorgen dat Hamas en Islamic Jihad zouden zijn worden ontwapend, want het is een kwestie van tijd voordat de volgende ronde van gevechten zal losbarsten.

208 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page