top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bevolkings- en Immigratieautoriteit heeft illegaal gezichtsopnamen van Israëli's gedeeld


Screenshot YouTube


De Bevolkings- en Immigratieautoriteit heeft in de afgelopen zeven jaar de gezichtsopnamen van miljoenen Israëli's illegaal gedeeld met een niet nader genoemde overheidsinstantie, meldt het dagblad Haaretz.


De acties van de afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken werden bekendgemaakt in een officieel rapport dat vorige week werd gepubliceerd door Roy Friedman, het hoofd van de eenheid identiteit en biometrische toepassingen van het Israëlische nationale cyberdirectoraat.


Deze praktijk begon in 2015 en eindigde pas in maart, nadat Friedman hiervan vernam tijdens een ontmoeting met de bevolkingsautoriteit met een vertegenwoordiger van wat in het rapport alleen een 'overheidsinstantie' wordt genoemd, aldus Haaretz.


Wat betreft het bezit van een verdere biometrische database met gezichtsfoto's, zei Friedman dat dit in overeenstemming is met de wet, maar dat het probleem al meer dan twee jaar onopgelost is.


De wet die het gebruik van deze database regelt, machtigt de bevolkingsautoriteit om afbeeldingen met een lagere resolutie te bewaren voor gebruik door werknemers. Sinds de wet is aangenomen, is de technologie verbeterd en is het gebruik van afbeeldingen van lage kwaliteit nu gelijk aan het gebruik van afbeeldingen met een hoge resolutie.


In mei 2021, meldde de website van de zakenkrant Calcalist dat de bevolkingsautoriteit in strijd met de wet een biometrische database had opgezet bestaande uit gezichtsscans van lage kwaliteit, maar dit probeerde op te lossen.


De informatie over deze database kwam naar boven tijdens monitoring door de afdeling Identiteit en Biometrische Toepassingen van het Directoraat Cyber. De bevolkingsautoriteit vertelde Friedman dat de database is opgezet voor gebruik door dienstverleners op haar kantoren. In drie afzonderlijke rapporten eiste Friedman dat het bureau orde op zaken zou stellen of de database zou afsluiten.


Nadat Friedman de bevolkingsautoriteit op de hoogte had gesteld van deze overtreding, maakte zij in februari bekend dat zij per direct afziet van het overdragen van foto's aan die instantie. Tijdens een bijeenkomst in maart zei de autoriteit dat geen enkele andere instantie dergelijke foto's van hen of van de staatsinstantie had ontvangen.


Friedman's rapport van vorige week zegt dat wanneer de huidige verordening in juni afloopt, alle ID-documenten die vanaf dat moment zijn uitgegeven, 10 jaar geldig zullen zijn, waarbij nieuwe vingerafdrukken niet langer in de database worden bewaard. Zijn aanbevelingen zullen ter goedkeuring worden voorgelegd aan een Knesset commissie aldus Haaretz.43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page