top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bezoek Benny Gantz aan Witte huis maakt de kloof duidelijk tussen Amerika en Israël

Foto via N12News


De Wall Street Journal heeft vandaag (woensdag) meer details onthuld over het politieke bezoek van minister Benny Gantz aan de VS.


Tijdens zijn bezoek had Gantz een ontmoeting met vice-president Kamala Harris, die kritiek had op de Israëlische aanpak van de humanitaire kwestie in de Gazastrook volgens een Israëlische bron die bekend is met de zaak tegen N12News.


Volgens het rapport zei minister Gantz dat Israël de overblijfselen van Hamas in de stad moet opruimen, want als Israël niet optreedt in Rafah, zal Hamas zich kunnen reorganiseren en zich weer kunnen bewapenen zodra er een staakt-het-vuren is. “Het beëindigen van de oorlog zonder iets te doen met de voortvluchtigen is hetzelfde als het sturen van brandweerlieden om 80% van de brand te blussen”, zei Gantz tijdens zijn bijeenkomsten tegen Amerikaanse functionarissen.


Het Witte Huis steunt niet publiekelijk een aanval op Rafah zonder een concreet plan om de meer dan een miljoen ontheemden die de stad de afgelopen weken hebben overspoeld, onder controle te krijgen. Volgens dezelfde bron was Gantz verrast door de afstand tussen Israël en het Witte Huis over de vraag of een operatie in Rafah op dit moment de moeite waard en noodzakelijk is.


“Er is veel kritiek en wantrouwen in de Amerikaanse regering ten opzichte van premier Netanyahu”, voegde dezelfde bron eraan toe. “Er werden moeilijke boodschappen gehoord over de hele kwestie van humanitaire hulp en vooral over ‘the day after’ en strategische duidelijkheid op politiek niveau.” In zijn gesprekken met de Amerikaanse functionarissen in Washington maakte Gantz duidelijk dat Israël de afgelopen vijf maanden een aanzienlijk deel van de militaire infrastructuur van Hamas heeft vernietigd – maar niet alles.


Het kantoor van Netanyahu weigerde commentaar te geven op de kwestie. In eerdere gebeurtenissen van publieke meningsverschillen met president Biden en de Amerikaanse regering beweerde Netanyahu dat hij het beleid uitvoerde waarvan hij geloofde dat het het beste was voor de staat Israël.421 weergaven2 opmerkingen

2 comentarios


P Bakker
P Bakker
06 mar

Je zou haast willen dat die Amerikanen weer een aanslag kregen te verduren dan zouden ze niet zo afschuwelijk reageren op de akties van Israël

Me gusta
P Bakker
P Bakker
06 mar
Contestando a

Ik hoop het natuurlijk niet maar dat zou ze wakker schudden

Me gusta
bottom of page