top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bezoeken aan de Arabische website van de Israëlische Nationale Bibliotheek verdubbelt


De leeszaal op de nieuwe campus van de Nationale Bibliotheek van Israël in Jeruzalem. Afbeelding Herzog & de Meuron; Mann-Shinar Architects, uitvoerend architect via ISRAEL21C


In 2021 werd de Arabischtalige website van de Nationale Bibliotheek van Israël meer dan 2 miljoen keer bezocht door 1,5 miljoen gebruikers wereldwijd. Dat is een stijging van 125 procent ten opzichte van het jaar ervoor.


Ongeveer 650.000 gebruikers uit de hele Arabische wereld bezochten de Arabische en Engelse websites van het NLI, een stijging van 40% ten opzichte van 2020. De meeste regionale gebruikers waren jonge mannen uit Algerije, Egypte, Jordanië, de Palestijnse Autoriteit en Saoedi-Arabië.


De drietalige website van de Nationale Bibliotheek (Hebreeuws, Arabisch en Engels) trok vorig jaar in totaal zo'n 10 miljoen bezoekers, aldus het instituut. Bezoekers van de site genoten van toonaangevende collecties van Judaica en 'Israeliana', evenals een uitgebreide collectie islam en het Midden-Oosten, aldus ISRAEL21C.


Manuscript van Nur al-Din Jami's 'Tuhfat al-Ahrar.' Perzisch, 1484. Foto met dank aan de Nationale Bibliotheek van Israël, Jeruzalem via ISRAEL21C


Deze collectie omvat duizenden manuscripten en zeldzame boeken in het Arabisch, Perzisch en Turks uit de negende tot de twintigste eeuw.


De bibliotheek uploadde veel van deze bronnen en gaf digitale toegang tot honderdduizenden pagina's historische Arabische pers uit het Ottomaanse en Mandaat Palestina en tot duizenden zeldzame islamitische manuscripten en boeken, en lanceerde ook een Arabischtalige Facebook-pagina en publicatie.


'De resultaten van de faculteiten en de deugden van kwaliteiten', een 16e-eeuws Ottomaans manuscript. Foto met dank aan de Nationale Bibliotheek van Israël, Jeruzalem via ISRAEL21C


Deze bronnen zijn volgens de bibliotheek voornamelijk ontwikkeld als onderdeel van NLI's missie om alle burgers van Israël te dienen, inclusief de Arabische gemeenschap. Vorig jaar waren er zo'n 900.000 bezoeken van meer dan 620.000 gebruikers aan de Arabisch-talige website in Israël zelf - 220% meer dan het jaar ervoor.


De laatste jaren is er echter een groeiende belangstelling voor de bronnen van de bibliotheek in het Midden-Oosten. Zo ondertekenden het NLI en het Nationaal Archief van de Verenigde Arabische Emiraten vorig jaar een memorandum van overeenstemming te midden van een toegenomen belangstelling voor regionale samenwerking in de nasleep van de Abraham-akkoorden.

Een Ottomaanse Hajj handleiding. Foto met dank aan de Nationale Bibliotheek van Israël, Jeruzalem via ISRAEL21C


"Technologie stelt cultuur en het geschreven woord in staat om grenzen te overschrijden en nieuwe plaatsen te bereiken die voorheen ontoegankelijk waren", zegt Yaron Deutscher, Head of Digital bij NLI, tegen ISRAEL21C.


“Het feit dat zoveel mensen uit de hele Arabische wereld zo’n grote belangstelling tonen voor de culturele schatten die vrij beschikbaar zijn via de website van de Nationale Bibliotheek van Israël, laat zien hoe relevant deze dingen zijn, zelfs voor de jongere generatie die in onze regio woont", aldus Deutscher.45 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page