top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bibi zegt dat Israël protesteerde tegen de samenwerking van Rusland met Iran, schrijft Barak Ravid


Screenshot YouTube


Israël heeft de Russische regering verteld dat het zeer bezorgd is over de groeiende militaire samenwerking met Iran in de oorlog in Oekraïne en de mogelijkheid om Teheran te voorzien van geavanceerde wapensystemen, vertelde Netanyahu dinsdag aan de Israëlische wetgevers in een hoorzitting achter gesloten deuren, volgens drie wetgevers die aanwezig waren.


Waarom het ertoe doet: de betrekkingen van Israël met Moskou zijn een zeer gevoelige kwestie geworden sinds de invasie van Rusland begon. Netanyahu's opmerkingen aan de wetgevers waren een zeldzaam venster op de Israëlisch-Russische dialoog.

Het grote plaatje: sinds de Russische invasie staat Israël onder druk van de VS en andere westerse landen om meer te doen om Oekraïne te steunen, ook met militaire hulp.

  • De vorige Israëlische regering benaderde de oorlog zeer voorzichtig, in de hoop geen spanningen met Rusland te creëren en de Israëlische veiligheidsbelangen in Syrië niet te schaden.

  • Israël weigert nog steeds offensieve wapensystemen aan Oekraïne te geven, maar de groeiende Iraanse militaire hulp aan Rusland heeft Israël er langzaam toe aangezet om meer te doen om Kiev te helpen.

Achter de schermen: Tijdens een hoorzitting van de Knesset Buitenlandse Betrekkingen en Veiligheidscommissie op dinsdag zei Netanyahu dat er een stille dialoog gaande is met de Russische regering, waaronder een "open en openhartige" gedachtewisseling, zeiden de wetgevers die de hoorzitting bijwoonden.

  • Netanyahu zei dat er aan beide kanten klachten zijn - de Russen hebben hun bezorgdheid geuit over de Israëlische steun aan Oekraïne en Israël maakt zich zorgen over de samenwerking van Moskou met Iran. "We weten niet hoe de Russen de Iraniërs betalen voor hun militaire hulp", zei Netanyahu volgens de wetgevers.

  • Netanyahu verraste veel wetgevers in de zaal toen hij het beleid van de vorige regering prees en benadrukte dat hij het zal blijven uitvoeren door humanitaire en politieke steun te geven aan Oekraïne, maar af te zien van het leveren van wapens, zeiden de wetgevers die met Axios spraken.

  • Netanyahu beweerde dat een van de redenen waarom Israël de verzoeken om Oekraïne te voorzien van lucht- en raketverdedigingssystemen zoals de Iron Dome afwees, te wijten was aan bezorgdheid dat de gevoelige technologie in Russische handen zou kunnen vallen en vervolgens aan Iran zou worden gegeven, dat in staat zou zijn om reverse-engineering uit te voeren. en leer hoe je het kunt overwinnen, zeiden de wetgevers.

  • Tijdens de hoorzitting werd Netanyahu gevraagd waarom hij niet naar Kiev is gereisd om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te ontmoeten. Verschillende wetgevers zeiden dat Netanyahu probeerde zich een weg uit de kwestie te banen door te zeggen dat het ingewikkeld is om de trein te nemen. "Biden nam de trein", vertelde een van de wetgevers hem volgens de bronnen in de kamer.

  • Het kabinet van de Israëlische premier en de Russische ambassade in Tel Aviv weigerden commentaar te geven.
122 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page