top of page
 • Barak Ravid

Biden drong er in privébericht bij Bibi op aan om de revisie stop te zetten, schrijft Barak Ravid


Screenshot YouTube


President Biden drong er in een krachtige privéboodschap bij premier Netanyahu op aan om de gerechtelijke revisie van zijn regering te stoppen, slechts enkele uren voordat Netanyahu op televisie kwam en de opschorting van het controversiële plan aankondigde, volgens twee Amerikaanse bronnen die over de kwestie waren ingelicht.


Waarom het ertoe doet: het Witte Huis roept Netanyahu al maanden op om ervoor te zorgen dat er een brede consensus rond het plan is, maar het privébericht weerspiegelt de spanningen tussen de twee bondgenoten – en hoe bezorgd Biden was en hoe betrokken hij raakte bij het proberen om de Israëlische leider overtuigen om de wetgeving te stoppen.

Achter de schermen: het besluit van Netanyahu laat op zondag om minister van Defensie Yoav Gallant te ontslaan, verontrustte het Witte Huis en zette een golf van overleg in gang over mogelijke Amerikaanse reacties, zei een Amerikaanse functionaris.

 • Een voorgestelde actie was om Netanyahu's uitnodiging om deel te nemen aan Biden's virtuele "Democracy Summit" deze week te annuleren als de premier de wetgeving niet stopte, zei een Amerikaanse bron.

 • Het Witte Huis besloot een openbare verklaring van de Nationale Veiligheidsraad af te geven waarin het zijn bezorgdheid uitte over de ontwikkelingen in Israël, evenals een privébericht van Biden rechtstreeks aan Netanyahu te sturen waarin hij benadrukte dat de Amerikaanse president wilde dat de wetgeving zou worden stopgezet, aldus de Amerikaanse bronnen.

 • Volgens de bronnen was de privéboodschap van Biden sterker dan de openbare boodschap van de regering. Het werd maandagochtend door de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Tom Nides, afgeleverd bij het kantoor van de premier, voegen de bronnen toe.

 • Een Israëlische functionaris zei dat enkele uren voordat Netanyahu maandag zijn openbare aankondiging deed, het kabinet van de premier Nides had geïnformeerd dat de wetgeving zou worden opgeschort.

 • 'Het bericht waarnaar de president verwees, was hetzelfde bericht dat u al die tijd van ons hebt gehoord. We dringen er bij de Israëlische leiders sterk op aan om zo snel mogelijk een compromis te vinden", zei Adrienne Watson, woordvoerder van de NSC van het Witte Huis.

Het grote geheel: de groeiende spanningen tussen de twee bondgenoten sloegen over op het publiek op dinsdag, toen Biden het privébericht leek te bevestigen en tegen verslaggevers zei dat de Israëlische regering "op deze weg niet verder kan gaan".

 • “Ik heb dat min of meer duidelijk gemaakt. … ik heb niet [rechtstreeks met Netanyahu gesproken], ik heb een bericht afgeleverd via onze ambassadeur”, zei Biden.

 • Biden vertelde dinsdag aan verslaggevers dat hij nog steeds hoopt dat Netanyahu "weg zal lopen" van de gerechtelijke revisie. Hij maakte ook duidelijk dat Netanyahu niet snel zal worden uitgenodigd in het Witte Huis.

 • De openbare opmerkingen van Biden, die de diepte van de crisis tussen de twee bondgenoten aantoonden, veroorzaakten een politieke schokgolf in Israël, waarbij veel van de oppositieleiders Netanyahu aanvielen omdat hij de Amerikaans-Israëlische relatie in gevaar bracht.

Netanyahu schoot terug in een ongebruikelijke verklaring die rond 01.00 uur lokale tijd werd vrijgegeven. "Israël is een onafhankelijk land dat beslissingen neemt op basis van de wil van zijn burgers en niet op basis van druk van buitenaf, ook niet van onze beste vrienden", zei hij.

 • Woensdagochtend gingen verschillende Likud-wetgevers en ministers naar Twitter en op de radio en vielen Biden aan. Eén ging zelfs zo ver te zeggen dat Israël de VS niet nodig heeft voor zijn veiligheid.

Ja, maar: woensdagmiddag probeerde Netanyahu in Israël de spanningen te bekoelen. Zijn kantoor beval ministers en Likud-wetgevers om openbare verklaringen over de betrekkingen met de VS te vermijden, behalve het gebruik van de verklaring die hij heeft afgegeven.

 • Twee senior Netanyahu-assistenten vertelden me dat de premier geen crisis wil met de regering-Biden.

 • Een van de assistenten zei dat Netanyahu een consensus wil bereiken over justitiële hervorming die de kwestie achter ons zal laten.

 • De tweede assistent zei dat Netanyahu de situatie wilde kalmeren en stabiliseren, omdat hij de realiteit en de veiligheidsdreigingen begrijpt waarmee Israël wordt geconfronteerd.

 • Netanyahu bleef de crisis bagatelliseren tijdens zijn toespraak op de Democratietop op woensdag. “Israël en de VS hebben af ​​en toe meningsverschillen gehad, maar ik wil u verzekeren dat de alliantie tussen 's werelds grootste democratie en een sterke democratie in het hart van het Midden-Oosten - Israël - onwrikbaar is. Niets kan dat veranderen", zei hij.

Wat ze zeggen: Dan Shapiro, een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël die nu een fellow is bij de Atlantische Raad, vertelde me dat Biden de oude vriend van Netanyahu is en een zeer toegewijde bondgenoot van Israël, maar "hij heeft er geen twijfel over gelaten wat staat op het spel bij de juridische revisie: de veiligheid, economie en reputatie van Israël als democratie met de checks and balances van een onafhankelijke rechterlijke macht."

 • "Dat kan de betrekkingen tussen de VS en Israël schaden, maar ook de belangen van de VS", zei Shapiro.

 • “Maar de mogelijkheid blijft bestaan ​​dat de onderhandelingen over een consensushervorming mislukken en dat de revisie die het Hooggerechtshof op elk moment doorstaat. Onder die omstandigheden is een ontmoeting tussen Netanyahu en Biden, wiens presidentschap wordt bepaald door de verdediging van de democratie, erg moeilijk te managen", zei Shapiro.


84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page