top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bijna de helft van de Israëlische bevolking heeft last van passief roken (SHS)


Screenshot YouTube


Een nieuwe studie van de School of Public Health van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Tel Aviv schat dat bijna de helft van de Israëlische bevolking last heeft van passief roken (SHS) dat hun huizen binnendringt, meestal van rokende buren.


Uit het onderzoek bleek ook dat slechts 1 op de 4 gezinnen die last hebben van rook die hun huis binnendringt, hierover klagen bij de rokende buurman, huiseigenaar of bouwcommissie.

Het Hooggerechtshof onderzoekt nu een beroep tegen verschillende ministeries omdat ze niet hebben gehandeld in de strijd tegen schadelijke SHS veroorzaakt door buren die roken op balkons, huizen, erven of naast ramen. Volgens de onderzoekers is dit onderzoek het eerste in de wetenschappelijke literatuur dat bewijs levert over de omvang van het probleem in Israël, en over de angst voor schade aan de gezondheid als gevolg van SHS-infiltratie vanuit de appartementen of balkons van de buren.


De studie werd geleid door Prof. Leah Rosen van de School of Public Health van de Faculteit der Geneeskunde van TAU, in samenwerking met afgestudeerde student Noa Theitler van de School of Public Health, Dr. Maya Peled Raz van de Universiteit van Haifa, Dr. Michal Bitan van het Academic College of Management, en Dr. Vaughan Rees van de Harvard T.H. Chan School voor Volksgezondheid. Het artikel werd gepubliceerd in het Israel Journal of Health Policy Research, een toonaangevend onderzoekstijdschrift voor gezondheidsbeleid, gefinancierd door het Israel National Institute for Health Policy Research.


De huidige studie is de derde in een reeks recent gepubliceerde artikelen over SHS onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv. In het eerste onderzoek, dat ongeveer twee jaar geleden werd gepubliceerd, werden kinderen van rokende ouders getest op sporen van nicotine, en de bevindingen gaven aan dat 70% daadwerkelijk wordt blootgesteld aan passief roken. Het team zocht ook naar sporen van nicotine in het haar van kinderen van wie de ouders hun roken beperkten tot het balkon of buitenshuis. Opnieuw waren de bevindingen verontrustend: bij 60% van deze kinderen werden nicotinesporen aangetroffen in het haar.


De nieuwe studie maakt het beeld compleet en onthult een wijdverbreid fenomeen: bijna 50% van de Israëlische gezinnen lijdt aan passief roken als gevolg van rook die hun huizen binnendringt, vooral van hun buren. De meesten geven er echter de voorkeur aan om met het gevaar te 'leven' dan te klagen bij de buren.


Prof. Rosen: “Bij het onderzoek waren bijna 300 deelnemers uit het hele land betrokken. Velen meldden dat ze ernstig gestoord waren door de rook en vreesden voor hun gezondheid, maar gaven er de voorkeur aan niet te klagen – om confrontaties te vermijden en goede relaties met de buren te behouden. Sommigen zelfs meldden dat ze moesten verhuizen omdat er onophoudelijk rook van hun buren binnenkwam.


Prof. Rosen voegt hieraan toe: “Tegenwoordig verbiedt de Israëlische wet roken op een afstand van 10 meter van openbare plaatsen zoals ziekenhuizen en scholen, maar negeert het SHS volledig van roken op balkons of naast ramen. Dit is een absurde situatie die het publiek hulpeloos achterlaat. van een voortdurend groeiende dreiging. Benadrukt moet worden dat er niet zoiets bestaat als een veilig niveau van blootstelling aan tabaksrook. Zelfs een korte blootstelling aan een kleine hoeveelheid kan grote schade veroorzaken, waaronder astma en hartaanvallen. Omdat sigarettenrook zich naar boven kan verplaatsen tot 9 meter in de open lucht is het zeer waarschijnlijk dat het in de huizen van de buren in overvolle appartementsgebouwen infiltreert. Eén enkele roker kan infiltratie veroorzaken in maar liefst 10 aangrenzende appartementen.'


Prof. Rosen merkt op dat het Hooggerechtshof momenteel een beroep beoordeelt dat is ingediend door de NPO 'Citizens for Clean Air' en zes burgers, onder leiding van advocaat Amos Hausner, tegen de ministeries van Milieubescherming, Volksgezondheid en Binnenlandse Veiligheid, vanwege hun het onvermogen om bescherming te bieden tegen SHS-infiltratie in huizen van buitenaf. De appellanten beweren dat blootstelling aan rook van hun buren hun gezondheid ernstig heeft geschaad, en dat het de verantwoordelijkheid van de overheid is om het probleem op te lossen. “Ons artikel beoordeelt de omvang van het probleem in Israël en merkt op dat mensen soms zelfs gedwongen worden hun huis te verlaten. Omdat bijna de helft van de respondenten getuigt dat zij onder dit probleem lijden, is dit veel meer dan een plaatselijk geschil tussen buren. een wijdverbreid fenomeen dat overheidsingrijpen vereist. Als het Hof de in het beroep gevraagde steun verleent en de regering tot actie verplicht, zullen miljoenen Israëli's beschermd worden tegen de schade van tabaksrook die van buitenaf hun huizen binnendringt. Bovendien zullen, in overeenstemming met het publiek, de gevolgen voor de gezondheid van wetten over de hele wereld die het roken beperken, dit zal naar verwachting leiden tot minder roken onder de bevolking”, besluit prof. Rosen.

51 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page