top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Binnen 24 uur zendt Israël 2 hulpteams naar Turkije, gaat ook Syrië hulp verlenen


Foto ministerie van Buitenlandse Zaken


Het ministerie van Buitenlandse Zaken deelt mee dat Israël de komende 24 uur twee hulpmissies naar Turkije stuurt, daarnaast gaat op een verzoek van Syrië dat via Rusland is ontvangen, ook hulp aan Syrië verlenen.


Een eerst hulpteam vertrekt nog de komende, terwijl een groter team dinsdagochtend vroeg zal vertrekken.


Het besluit werd genomen tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken van hoge functionarissen van de IDF, de Nationale Veiligheidsraad, het ministerie van Defensie en het ministerie van Volksgezondheid.


Israëlische diplomaten zullen de teams begeleiden.


Daarnaast gaat Israël noodhulp verlenen aan Syrië naar een via Rusland ontvangen verzoek daartoe, in de nasleep van een enorme aardbeving die maandag in Turkije en Noordwest-Syrië tot nu toe aan minstens 1.300 mensen het leven kostte.


Israël heeft ermee ingestemd basisuitrusting zoals tenten, dekens en medicijnen over te dragen en is bereid om op Turkse bodem of bij de grensovergang op de Golan hoogte een veldhospitaal te openen en, indien noodzakelijk, Syriërs op te nemen in Israëlische ziekenhuizen.


De twee landen hebben geen diplomatieke betrekkingen en zijn technisch in staat van oorlog. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had eerder op maandag gezworen hulp te sturen naar zowel Turkije als Syrië na de verwoestende aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, verwijzend naar een anoniem "verzoek" om Damascus te steunen.


Ook tijdens de Syrische burgeroorlog verleende Israël alle hulp aan Syriërs, o.a. door middel van een veldhospitaal op de Golan, en werden ernstig gewonde Syriërs in Israëlische ziekenhuizen opgenomen.

121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page