top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Binnen een Israëlische vlaggenfabriek vóór Onafhankelijkheidsdag


Arbeiders maken Israëlische vlaggen bij Berman's Flags in Jeruzalem op 27 april 2022, voorafgaand aan de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. Foto door Yonatan Sindel via ISRAEL21C


De aanloop naar de Israëlische Onafhankelijkheidsdag (Yom Ha'atzmaut) is de drukste tijd van het jaar voor Kalman Berman en een tiental arbeiders van Berman's Flags and Embroidery factory in Jeruzalem.


"Voor Yom Ha'atzmaut maken we 20.000 tot 30.000 vlaggen in twee maanden, ongeveer het dubbele van het aantal zoals normaal," vertelt hij ISRAEL21c.


De blauw-witte spandoeken van Berman, waarvan de meeste 3 bij 5 voet meten, werden door zowat elke gemeente besteld ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de natie op 26 april. De fabriek levert ook de vlaggen voor officiële onafhankelijkheidsdagceremonies en parades.


De maanden voor de Israëlische Onafhankelijkheidsdag zijn superdruk bij Berman's Flags in Jeruzalem. Foto door Yonatan Sindel/Flash90 via ISRAEL21C


Dit zijn niet de goedkope made-in-China Israëlische vlaggen die door duizenden worden gekocht voor alles, van voorschoolse optochten tot openbare protesten.


"Ik kan niet concurreren met die prijs", zegt Berman. "Ze zijn niet van dezelfde kwaliteit als de onze."


Berman's Flags is een van de weinige binnenlandse fabrikanten van Israëlische vlaggen en produceert zowel gedrukte als geborduurde versies. Maar het begon niet als een onderneming die vlaggen maakte.


Het oudste vijftal


De fabriek werd in 1944 opgericht door de Poolse vluchtelingen Hela en Kalman Berman, de grootouders van de huidige Kalman Berman.


Arbeiders die Israëlische vlaggen maken bij Berman's Flags in Jeruzalem op 27 april 2022, voorafgaand aan de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. Foto door Yonatan Sindel/Flash90 via ISRAEL21C


"De eerste paar jaar maakten ze borduurwerk voor de jurken van rijke Arabische dames, en kleine lapjes voor de uniformen van het Britse [mandaat] leger", zegt Berman. "Ze begonnen met het maken van vlaggen direct nadat de staat in 1948 was opgericht."


Hun kinderen, Ruti en Yitzhak, runden de fabriek in de volgende generatie.


In oktober 1971 leverde Yitzhaks vrouw, Hadassah, de eerste set Israëlische vijflingen af. De eerstgeborene van de twee jongens en drie meisjes – die het allemaal overleefden – werd vernoemd naar grootvader Kalman.


De jongere Kalman nam 20 jaar geleden de teugels over.


"Mijn vader wilde dit voor mij", vertelt hij aan ISRAEL21c. "Ik ben de oudste van de vijf. Mijn naam is de naam van onze grootvader die het bedrijf is begonnen. Ik had dus geen keus. Maar ik ben tevreden; Ik vind het leuk."


Vlaggen voor landen, bruiloften, parades


De nationale banier van Israël, gebaseerd op de traditionele Joodse gebedssjaal, is wit met een blauwe streep aan de boven- en onderkant en een Davidster in het midden. Het was het symbool van het Eerste Zionistische Congres in 1897 en werd in 1949 geaccepteerd als het ontwerp voor de officiële vlag van de nieuwe staat.


"We maken ze meestal van polyester, maar ook van katoen of satijn, afhankelijk van wat klanten willen", zegt Berman.


Een medewerker van Berman's Flag giet kleurstof voor de blauwe delen van de Israëlische vlag. Foto door Yonatan Sindel/Flash90 via ISRAEL21C


"Dit jaar stuurde ik een zending vlaggen naar een Joodse school in Australië en een andere zending naar de Bahama's voor de kleine Joodse gemeenschap daar," zegt hij.


"We hebben over de hele wereld verkocht, meestal aan grote bedrijven en ook rechtstreeks aan het publiek."


Een vers gemaakte vlag bij Berman's Flag and Embroidery factory in Jeruzalem. Foto door Yonatan Sindel/Flash90 via ISRAEL21C


De fabriek produceert ook vlaggen van andere landen - de Braziliaanse vlag is vooral populair onder Israëlische voetbalfans - en vlaggen voor organisaties en privé-evenementen.


"Mijn dochter zegt altijd dat we de ene dag vlaggen maken voor de bruiloft van de dochter van een admor [chassidische spirituele leider], een andere dag voor de gay pride-parade en een andere dag voor de Knesset. Dat doen we allemaal", zegt Berman.


Astronauten en presidenten


Berman's Flags produceerde in 2001 bijna een miljoen Amerikaanse vlaggen om een bestelling van de Verenigde Staten te vervullen na de aanslagen op het World Trade Center. Het maakte de vlag die de Israëlische astronaut Ilan Ramon in 2003 aan boord van de noodlottige Columbia-spaceshuttle nam.


Toen de Amerikaanse president Joe Biden in juli 2022 Israël bezocht, werd de grote Amerikaanse vlag die ter ere van hem werd getoond, vervaardigd in de fabriek in Jeruzalem, zoals het is geweest voor het bezoek van elke Amerikaanse leider.


"De VS hebben een man die de leiding heeft, wanneer er een president komt, om hier te komen en de vlag op te meten en te zien dat ik hem correct heb gemaakt", zegt Berman.


Berman's Flag and Embroidery-medewerkers maakten een grote Amerikaanse vlag voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama in maart 2013. Foto door Yonatan Sindel/Flash90 via ISRAEL21C


De fabriek produceerde de Egyptische vlaggen die op de route van het vliegveld naar Jeruzalem hingen toen de toenmalige Egyptische president Anwar Sadat in november 1977 arriveerde voor een historisch vredesbezoek; en de vlaggen van Abu Dhabi en Bahrein voor de ondertekening van de Abraham-akkoorden in 2020.


De werknemers van de fabriek weerspiegelen ook een grote diversiteit, waaronder Arabische, ultraorthodoxe en geïmmigreerde Israëli's.


De onderstaande video toont het hele fascinerende proces van het maken van vlaggen en bevat interviews (in het Hebreeuws) met Kalman en Hadassah Berman. Ze spreekt de hoop uit dat er op een dag een Israëlische vlag op de maan zal worden geplant.78 weergaven0 opmerkingen
bottom of page