top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Botten van ratten bewijzen dat 100.000 jaar geleden mensen vanuit Afrika naar Israël kwamen


Illustratie hoe de kuifrat er moet hebben uitgezien. Foto Universiteit van Haifa


Volgens Israëlische onderzoekers kunnen de overblijfselen van een rat van enkele tienduizenden jaren geleden zouden licht kunnen werpen op het mogelijke bestaan ​​van een reiscorridor met een gematigd klimaat van Afrika naar Europa.


Honderden botten werden in 2016 gevonden in een grot in de zuidelijke woestijn van Judea, tijdens opgravingen door archeologen die op zoek waren naar mogelijke Dode Zee rollen, en onder de gevonden botten waren die van van een rat met manen of kuif.


Een team van Israëlische en internationale onderzoekers – onder leiding van Dr. Ignacio A. Lazagabaster van de Universiteit van Haifa en het Natuurmuseum in Berlijn met collega's van de Universiteit van Tel Aviv, de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, de Universiteit van Montpellier, de Geological Survey of Israel en de IAA – analyseerde de fossielen, inclusief wat DNA dat ze konden extraheren. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).


Schedel van een rat met manen gevonden in de woestijn van Judea. Foto via de universiteit van Haifa


"We waren in staat om DNA uit de oude botten te extraheren", aldus de onderzoekers in een verklaring van de Universiteit van Haifa. “Het is het vroegste DNA dat tot nu toe uit botten in onze regio is gehaald. Genetische en morfologische analyse onthulde dat het een ondersoort is van de manenrat of kuifrat die momenteel in Oost-Afrika leeft.”


Het grote knaagdier weegt ongeveer een kilo, en zijn moderne equivalent is zelfs vandaag de dag een zeldzame vondst in zijn natuurlijke Afrikaanse habitat, een gebied met veel regen en groene vegetatie.


Volgens de onderzoekers werd deze ondersoort van de rat, net als zijn verwanten in Afrika, ook gekenmerkt door speciale bescherming tegen roofdieren, waaronder het hebben van een extra dikke schedel en het vergiftigen van zijn eigen vacht door op giftige bast te kauwen en deze vervolgens uit te spreiden over de absorberende haren die zijn vacht bedekken. lichaam.


"Als de soort nu in vochtige gebieden leeft, is de kans groot dat zelfs ongeveer 100.000 jaar geleden de ondersoorten die we vonden dezelfde omstandigheden nodig zouden hebben", aldus de onderzoekers, "wat suggereert dat de woestijn van Judea groener en natter moet zijn geweest".


Onderzoeker in de grot waar de overblijfselen van een rat met manen werden gevonden. Foto Haifa University


"Omdat dezelfde Afrikaanse soort via een oude klimaatcorridor naar de Judese woestijn kwam, is het ook waarschijnlijk dat mensen die destijds van Afrika naar de Levant migreerden, ook werden geholpen door dezelfde ecologische corridor."


Volgens de datering uitgevoerd door de onderzoekers met behulp van radio-koolstof en andere methoden, dateren de gevonden botten uit een periode tussen 120.000 en 42.000 jaar.


Terwijl de eerste menselijke migratie vanuit Afrika al 1,8 miljoen jaar geleden begon, wordt aangenomen dat de moderne mens Afrika heeft verlaten en zich naar andere delen van de wereld heeft verspreid, waarbij hij ongeveer 100.000 jaar geleden over het grondgebied van trok van wat nu het moderne Israël is."Aangezien er geen twijfel over bestaat dat deze soort over speciale technologische mogelijkheden beschikte en dat de verspreiding ervan gebeurde door langzame bewegingen over vergelijkbare klimatologische gebieden, nemen we aan dat dezelfde Afrikaanse soort de woestijn van Judea bereikte via een oude klimatologische corridor", merkten de onderzoekers op. "Het is waarschijnlijk dat ook mensen, die destijds vanuit Afrika naar de Levant migreerden, werden geholpen door dezelfde ecologische corridor."


95 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page