top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Brons voor Israëls Olympisch judoteam - Goud voor turner Artem Dolgopyat

Israëls medaillewinnende Olympische judoteam. Foto door Amit Shissel/Olympisch Comité Israël

Het werd in Israël gevierd alsof het een gouden medaille was nadat Israël zijn tweede medaille op de Olympische Spelen van Tokio had gewonnen, brons voor het gemengde judoteam zaterdag in een tegen het Russische Olympisch Team. Extra tv uitzendingen, met in de avond in alle journaals interviews met de sporters.

Het team bestond uit zes mannen en zes vrouwen. De mannen zijn Sagi Muki, Peter Paltchik, Baruch Shmailov, Tohar Butbul, Li Kochman en Ori Sasson. De vrouwen zijn Timna Nelson-Levy, Raz Hershko, Inbar Lanir, Shira Rishony, Gili Cohen en Gili Sharir.

De eerste medaille voor Israël op de Spelen van Tokio was ook een bronzen, voor taekwondo-vechtkunstenaar Avisag Semberg in de categorie vrouwen onder de 49 kg.

Het lopende totaal van Israëlische Olympische medailles in de geschiedenis staat nu op 11, waarvan zes in judo – één zilveren en vijf bronzen.

De Israëlische turner Artem Dolgopyat won zondag de tweede Olympische gouden medaille van Israël ooit en versloeg de zware Spaanse en Chinese concurrentie in de artistieke gymnastiekwedstrijd voor vloeroefeningen om de eerste plaats op het Tokyo 2020-podium te veroveren.

Dolgopyat, een 24-jarige tweevoudig zilveren medaillewinnaar van het wereldkampioenschap, werd beschouwd als Israëls beste hoop op een gouden medaille tijdens de spelen van dit jaar.

Andere opmerkelijke resultaten van het weekend:

• Selamawit Teferi vestigde een Israëlisch record op de 5.000 meter lopen voor vrouwen, waarmee ze zich kwalificeerde voor deelname aan de finale op maandag. • Het nationale honkbalteam van Israël verloor zaterdag de tweede wedstrijd, maar won zondagochtend van Mexico. Op maandag neemt Team Israël het op tegen Zuid-Korea of ​​de Dominicaanse Republiek op de Olympische honkbaldiamant. • Yoav Cohen won de medaillerace in de RS:X voor heren en zeilde naar de vierde plaats in het algemeen klassement. Hij miste een bronzen finish met slechts één punt. • Itay Shanny, die vermoedelijk kans maakte op een medaille voor boogschieten, werd uitgeschakeld in de kwartfinale.