top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Burgemeester Tel Aviv: Israël stevent af op een fascistische theocratie; 60% vreest einde democratie


Netanyahu en Smotrich. Screenshot YouTube


De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, waarschuwde vrijdag dat Israël op weg was om een ​​fascistische theocratie te worden, nu de nieuwe regering probeert extremisten de leiding te geven over belangrijke onderwijsprogramma's en het Hooggerechtshof te castreren.


"Israël wordt getransformeerd van een democratie naar een theocratie", vertelde Huldai in een interview aan Channel 12 News. "De meerderheid kan haar mening niet opleggen aan de minderheid."


Huldai sprak terwijl hij en verschillende andere burgemeesters beloofden terug te dringen nadat de kandidaat-premier Benjamin Netanyahu ermee instemde om Avi Maoz, een extreemrechts lid van de Knesset dat bekend staat om zijn uitgesproken anti-LGBT en vrouwonvriendelijke opvattingen, autoriteit te geven over grote delen van de inhoud op Israëlische scholen.


Eerder had premier Lapid vrijdag burgemeesters en regionale raadsleiders opgeroepen om niet samen te werken met de eenheid die verantwoordelijk is voor extern geleide onderwijsprogramma's, als de eenheid inderdaad wordt overgedragen aan het gezag van de religieus extremistische, anti-LGBTQ Noam-partij, geleid door extreemrechtse en homofobe Avi Maoz.


Ook had Lapid vrijdag tijdens een bezoek aan het Kirya IDF-hoofdkwartier tegen een generaal gezegd dat: “Extreemrechts in elk land rond de wereld er altijd naar streeft controle over het leger. Het bereikt dit door ruzies tussen soldaten en hun commandanten aan te wakkeren.”


Netanyahu viel vrijdag premier Yair Lapid hierover aan en veroordeelde zijn "pogingen om legerofficieren en burgemeesters aan te zetten tot rebellie tegen de gekozen Netanyahu's door Likud geleide regering".


"Zijn acties zijn gevaarlijk en schadelijk voor de democratie", schreef Netanyahu op Facebook over Lapid. “Ik roep de oppositie op om verantwoordelijk te handelen. We hebben één land, één leger en één volk. We mogen ze geen kwaad doen.”


Lapid reageerde op Netanyahu's woorden en zei dat hij "geen lessen in democratie zal nemen van iemand die een door het buitenland gefinancierde gifmachine bedient en laster van het laagste type uitspuwt".


Inmiddels blijkt dat eenenzestig procent van de respondenten van een Channel 12-enquête zich zorgen maakt over de toekomst van de Israëlische democratie, terwijl 35% zei zich geen zorgen te maken.


Uit het onderzoek bleek dat 41% van de respondenten die op partijen in het door Netanyahu geleide rechtse religieuze blok stemden, zeiden bezorgd te zijn, vergeleken met 82% van de respondenten die op partijen in het anti-Netanyahu-blok stemden die hetzelfde zeiden.


Alan Dershowitz, een prominente Amerikaanse advocaat en in het verleden een pleitbezorger van Benjamin Netanyahu, heeft er bij hem op aangedrongen plannen voor juridische hervormingen te heroverwegen die het Israëlische Hooggerechtshof drastisch zouden verzwakken, een instelling die door Dershowitz werd geprezen als "de parel van rechterlijke macht over de hele wereld".


In een videoboodschap aan de Hebreeuwse nieuwssite Ynet die donderdag werd gepubliceerd, zei de fervente Israël-aanhanger dat het "een vreselijke vergissing" zou zijn van de veronderstelde nieuwe coalitie om door te gaan met plannen om het Israëlische Hooggerechtshof aan banden te leggen.


"Het zou een verschrikkelijke, verschrikkelijke vergissing zijn als de Knesset in Israël een overschrijding toestaat", zei Dershowitz. “Het zou een verschrikkelijke vergissing zijn om de onafhankelijkheid van het Hooggerechtshof te verzwakken. Het zou een verschrikkelijke vergissing zijn als politici zouden kunnen dicteren wie er in het Hooggerechtshof zit of hoe het Hooggerechtshof zaken beslist.”


Eerder in de afgelopen week had de voormalig stafchef van de IDF en tegenwoordig Knesset lid voor de partij van Benny Gantz, opgeroepen dat "1 miljoen Israëli's de straat op moeten gaan als de democratie wordt aangetast."


247 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page