top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Corona nieuws: EU legt beperkingen op; Israëlisch onderzoek wijst uit minder kans op hart problemen


Ter illustratie. Foto via MDA


Er zijn een aantal belangrijke ontwikkelingen in Israël die wij u niet willen onthouden en hierna op een rijtje zetten.


Ministers van het zogenaamde coronavirus-kabinet hebben maandag ingestemd om het Groene Paspoort uit te breiden tot instellingen voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen, aldus de verklaring.


Door het systeem toe te passen op scholen, ziekenhuizen en welzijnsinstellingen, krijgen werknemers –waaronder leraren, artsen, verpleegkundigen en zorgverleners – alleen toegang tot hun werkplek als ze documentatie hebben waaruit blijkt dat ze zijn gevaccineerd tegen COVID-19, hersteld zijn van het virus of de afgelopen 72 uur negatief op het virus hebben getest.


Deze voorwaarden zullen ook van toepassing zijn op werknemers op alle plaatsen waar publiek toegang heeft volgens de voorwaarden van het Groene Paspoort.


Uit een groot onderzoek in Israël van ruim 2 miljoen mediscche dossiers, blijkt dat een van de meest besproken bijwerkingen van het vaccin, een hartaandoening met de naam myocarditis, veel minder voorkomt onder gevaccineerden dan onder niet-gevaccineerden.


Onder gevaccineerden kwam deze hartaandoening voor onder 2,7 gevallen per 100.000, maar onder mensen die niet waren gevaccineerd en vervolgens COVID-19 hebben opgelopen en herstelden, bedroeg dit 11 gevallen per 100.000.


Uit dit in het New England of Medicine gepubliceerde onderzoek, blijkt dat de angst om deze hartaandoening te krijgen na vaccinatie, ongegrond is en een reden zou moeten zijn voor mensen zich juist wel te laten vaccineren.


De onderzoekers van dit onderzoek, die tot nu toe als de grootste in zijn soort wordt beschouwd, zeggen dat het nieuwe zekerheid biedt over de veiligheid van het Pfizer-vaccin.


Professor Ran Balicer, hoofd onderzoek bij de Clalit Health Services, die het onderzoek leidde zei: "Iedereen die tot nu toe heeft geaarzeld om zich te laten vaccineren vanwege zorgen over zeldzame bijwerkingen zoals myocarditis, moet zich ervan bewust zijn dat het risico groter is bij niet-gevaccineerde mensen die besmet zijn met het coronavirus dan bij gevaccineerden".


De EU heeft besloten Israël en de Verenigde Staten, samen met drie andere landen, niet langer als epidemiologisch veilig te beschouwen.


Dit betekent dat de Europese Raad de EU-lidstaten adviseert om opnieuw beperkingen op te leggen aan reizigers uit deze vijf landen. Hoewel de aanbeveling niet-bindend is, hebben de meeste EU landen tot nu toe altijd het reisadvies van Brussel tijdens de corona pandemie opgevolgd.


Kosovo, Montenegro en Noord-Macedonië zijn de andere landen die nu niet meer als epidemiologisch veilig worden beschouwd.


Het zal dus gaan betekenen dat reizigers uit Israël in landen van de EU mogelijk met beperkingen te maken krijgen, zoals bijvoorbeeld een quarantaine periode na aankomst in een van de EU landen.82 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page