top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dankzij Israëlische technologie werkt immunotherapie-medicijn nu met een miljoenste van een dosis


Melanoom cellen. Screenshot YouTube


Het onderzoeksteam van het Technion-Israel Institute of Technology verbeterde de prestatie met een medicijnafgiftetechnologie die volwassen stamcellen gebruikt om medicijnen rechtstreeks naar de tumorplaats te transporteren, waardoor een medicijn voor immunotherapie effectief kon worden gemaakt met slechts een miljoenste van de oorspronkelijke dosis.


"Dit geeft aan dat onze technologie de manier waarop we sommige immunotherapiemedicijnen afleveren op de plaats van tumoren radicaal zou kunnen veranderen", vertelde prof. Marcelle Machluf aan The Times of Israel.


Machluf en haar promovendus Lior Levy hebben zojuist hun peer-reviewed onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Functional Materials.


Het onafhankelijke onderzoek dat niet werd gefinancierd door een farmaceutisch bedrijf, heeft betrekking op een immunotherapie-medicijn genaamd TRAIL, dat een goede werkzaamheid vertoonde in klinische onderzoeken, maar de laatste regelgevende hindernis niet kon nemen omdat de benodigde dosis te hoog was, wat aanleiding gaf tot bezorgdheid over mogelijke bijwerkingen.


Een paar jaar geleden vond Machluf een technologie uit om kankermedicijnen in te brengen in het membraan van speciale cellen, afgeleid van mesenchymale stamcellen - die bij alle mensen worden aangetroffen - die de medicijnen met grote nauwkeurigheid aan tumoren afleveren. Ze zijn hypo-immunologisch, wat betekent dat ze geen reactie van het immuunsysteem veroorzaken wanneer ze van de ene persoon op de andere worden overgedragen.


De nauwkeurig vastgestelde afgifte vermindert de benodigde hoeveelheid medicijn, vermindert de blootstelling van het lichaam aan het medicijn, behalve op de tumorplaats, en vermindert op zijn beurt de bijwerkingen, zei Machluf.


Professor Marcelle Machluf in haar lab in het Technion. Foto Technion


De nauwkeurig vastgestelde afgifte vermindert de benodigde hoeveelheid medicijn, vermindert de blootstelling van het lichaam aan het medicijn, behalve op de tumorplaats, en vermindert op zijn beurt de bijwerkingen, zei Machluf.


Haar team beoordeelde de effectiviteit van het systeem met TRAIL via in vivo studies bij muizen met melanomen. Het systeem werd in het bloed geïnjecteerd, verzamelde zich in de tumoren en zorgde voor een verkleining van hun omvang, terwijl het elders in het lichaam niet werd gedetecteerd.


Machluf, decaan van de Technion-faculteit voor biotechnologie en adviseur van de Israëlische startup NanoGhost, die de technologie commercialiseert, zei dat de studie het sterkste proof-of-concept tot nu toe was voor haar uitvinding.


"Dit levert het medicijn aan de tumor en maakt een significante verlaging van de medicijndosering mogelijk, maar doet nog steeds zijn werk, en toonde ook aan dat onze methode geen schade toebrengt aan gezonde cellen", zei Machluf.


"We hebben een totaal andere manier om een ​​medicijn op een meer gerichte manier aan kankercellen te leveren, en dit onderzoek geeft aan dat we het daadwerkelijk kunnen gebruiken om een ​​uitstekend medicijn terug op de markt te brengen," zei ze.


"Bovendien is er potentieel om deze efficiëntieverbetering aan andere immunotherapieën te geven."
111 weergaven0 opmerkingen
bottom of page