top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De aanwezigheid van bepaalde bacteriën in speeksel kan wijzen op posttrauma bij veteraan soldaten


IDF-soldaten tijdens de eerste Libanon oorlog. Screenshot YouTube

Een wetenschappelijke doorbraak van de universiteiten van Tel Aviv en Haifa kan een snelle, objectieve en nauwkeurige diagnose van mensen met PTSS mogelijk maken met behulp van speekselmonsters.


Als onderdeel van het onderzoek karakteriseerden de onderzoekers de psychologische, sociale en medische aandoeningen van ongeveer 200 deelnemers, terwijl ze tegelijkertijd speekselmonsters van hen verzamelden.


De bevindingen van deze studie laten een typisch microbieel beeld zien in het speeksel van ervaren soldaten die gevechtsstress gerelateerde reacties hadden ervaren (van de eerste Libanonoorlog) en die momenteel lijden aan posttrauma.


Volgens de onderzoekers kunnen deze resultaten in de toekomst helpen om een ​​nauwkeurige en objectieve diagnose te stellen van mensen die lijden aan posttrauma, en om microbiotisch gerelateerde medicijnen te ontwikkelen (geassocieerd met de microbiële ecologie van het lichaam).


Deze studie is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Molecular Psychiatry van Nature.


Het onderzoek was een gezamenlijke inspanning van vooraanstaande wetenschappers uit verschillende vakgebieden.


Het werd geleid door professor Illana Gozes en omvatte professor Noam Shomron, Dr. Shlomo Sragovich en Ph.D. student Guy Shapira, (allen van TAU's Sackler Faculty of Medicine en Sagol School of Neuroscience), evenals Prof. Zahava Solomon van TAU's Gershon Gordon Faculty of Social Sciences, en Prof. Abraham Sagi-Schwartz en PhD-student Ella Levert-Levitt van de Centrum voor de studie van de ontwikkeling van kinderen en de school voor psychologische wetenschappen aan de universiteit van Haifa. De deelnemers aan de studie kwamen uit een groter cohort van proefpersonen uit een uitgebreide vier decennia durende studie van veteranen door prof. Solomon.


Deze studie werd ook ondersteund door IDF's Medical Corps Department of Health and Well-Being en Dr. Ariel Ben Yehuda, voormalig hoofd van de bovengenoemde afdeling en momenteel afdelingsmanager in het Mental Health Medical Center in Shalvata, Clallit Health Services. De studie omvatte ook samenwerking met de Charité University Medicine in Berlijn en haar microbiologie-experts Dr. Markus M. Heimesaat en professor Stefan Bereswill, evenals met de Universiteit van Hong Kong, die de effecten van luchtvervuiling bestudeert, professoren Victor Li en Jacqueline Lam.


De onderzoekers testten een unieke groep van ongeveer 200 Israëlische veteraansoldaten die in 1982 in de eerste Libanonoorlog hadden gevochten. De test omvatte verschillende psychologische aspecten, waaronder slaap, eetluststoornissen, schuldgevoelens, zelfmoordgedachten, sociale steun en steun van het huwelijk, vijandigheid, tevredenheid met leven, evenals kwesties van demografie, psychopathologie, welzijn, gezondheid en onderwijs.


Door de resultaten van de microbiële verspreiding van de proefpersonen te vergelijken met de psychologische resultaten en hun antwoorden op de welzijnsvragenlijsten, ontdekten de onderzoekers van de universiteiten van Tel Aviv en Haifa dat mensen met PTSS en hoge psychopathologische indicaties hetzelfde beeld van bacteriën in het speeksel vertonen ( een unieke orale microbiotische signatuur). Volgens de onderzoekers is deze studie belangrijk omdat we voor het eerst posttrauma kunnen diagnosticeren op basis van objectieve criteria en niet alleen op gedragscriteria. Het is interessant om hier op te merken dat de speekselbacteriën van degenen die blootgesteld waren aan luchtverontreiniging een correlatie vertoonden met het beeld met PTSS, terwijl het aantal jaren onderwijs een beschermende invloed en een omgekeerd beeld van de microbiële ecologie in het speeksel liet zien.


Prof. Illana Gozes: "Voor zover wij weten, is dit de eerste afbeelding van een microbiële handtekening in het speeksel onder ervaren soldaten met PTSS. We waren verrast te ontdekken dat bij ongeveer een derde van de PTSS-patiënten nooit post- -trauma, dus ze hebben nooit enige erkenning gekregen van het Ministerie van Defensie en de officiële autoriteiten.


Er moet worden benadrukt dat de diagnose na een trauma tot nu toe uitsluitend gebaseerd was op psychologische en psychiatrische maatregelen. Dankzij dit onderzoek is het in de toekomst wellicht mogelijk om objectieve moleculaire en biologische kenmerken te gebruiken om PSTD-patiënten te onderscheiden, rekening houdend met omgevingsinvloeden. We hopen dat deze nieuwe ontdekking en de microbiële handtekeningen die in deze studie worden beschreven, een gemakkelijkere diagnose van posttraumatische veteraansoldaten kunnen bevorderen, zodat ze een passende behandeling kunnen krijgen."118 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page