top of page
  • Foto van schrijverSander Sassen

'De barbaarsheid van de Nederlandse islamitische gemeenschap', een column van Sander Sassen

Foto IDF woordvoerder


De afgelopen maanden plaatste ik met regelmaat foto’s van Israëlische burgers die tijdens de barbaarse slachting op 7 oktober zijn vermoord.


Om hun herinnering levend te houden en om mijn afschuw te laten blijken over de wijze waarop ze om het leven zijn gebracht. Ook plaats ik soms foto’s van Israëlische soldaten. Als eerbetoon, als een manier om mijn respect en waardering te uiten voor het ultieme offer wat zij brachten.


Naast prachtige reacties, soms zelfs met een persoonlijk verhaal, zie ik ook steeds meer reacties die ronduit onbeschoft zijn. Niet alleen onbeschoft, maar kennelijk geplaatst door mensen die geen werkende gewetensfunctie hebben? Voor wie empathie en medeleven kennelijk te veel gevraagd is, sterker nog, de vraag is of ze er überhaupt wel over beschikken?


Als ik dan ga turven door wie deze reacties worden geplaatst is één ding volstrekt helder en staat niet ter discussie: deze worden voornamelijk geplaatst door mensen, voornamelijk jongeren, met een islamitische achtergrond. De toon van deze reacties is altijd dezelfde, er spreekt een vurige haat uit voor alles wat Joods is. Maar daarnaast ook het verlangen om Joden iets aan te doen, commentaren als ‘wij maken Hitler z’n klus af’, of ‘de Joden zijn binnenkort aan de beurt’ lees ik regelmatig.


Als we het dan hebben over groeiend antisemitisme dan valt niet meer onder stoelen of banken te steken dat dit antisemitisme voornamelijk uit de islamitische hoek komt. Van moslims die in Nederland wonen en werken en naar ik aanneem hier een leven hebben opgebouwd. Deze haat richting Joden moet dan komen vanuit hun islamitische achtergrond, want antisemitisme wordt normaliter niet geaccepteerd in de Nederlandse maatschappij, maar aantoonbaar dus wel in het islamitische deel daarvan.


Wat mij echter het meeste raakt aan deze onbeschofte reacties is de realisatie dat het verschil in beschaving zo ontzettend groot is. Als je als moslim zo je haat ventileert, zo publiekelijk laat zien dat je intens geniet van andermans leed, onbekenden die worstelen met het verlies van een dierbare een trap nageeft, op de meest onbeschofte manier, dan heb je geen beschaving, dat is simpelweg barbaars, net zo barbaars als de slachting op 7 oktober.994 weergaven3 opmerkingen

3 Comments


Joost Goudeket
Joost Goudeket
Jan 29

Een geloof ontstaan uit de waanbeelden van een psychopate pedofiel, wat dacht je dat diegenen die zo iets en iemand kritiekloos vereren aan beschaving hebben?

Like

Jaap van Duin
Jaap van Duin
Jan 29

Niet alleen Moslims. Ook teveel haat en antisemitisme door de gemiddelde Nederlandse burger.

Like

p.bakker61
Jan 29

U had nog een positieve indruk van andere Nederlanders? Men wordt meegesleept door de haat op sociale media ondergetekende staat vierkant achter Israël

Like
bottom of page