top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De bedoeïenencultuur gecombineerd met moderne technologie laat de woestijn bloeien

Een openlucht bezoekerscentrum in de vorm van een traditionele bedoeïenenhusha. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Project Wadi Attir in de noordelijke Negev, nabij de bedoeïenenstad Hura, werd in 2007 opgericht als een manier om de bedoeïenencultuur en -ervaring te combineren met vooruitstrevende ideeën over duurzaamheid en groene technologieën zoals recycling en de productie van hernieuwbare energie.


In de zes jaar sinds ISRAEL21c voor het laatst over Wadi Attir berichtte , is het project uitgegroeid tot iets veel groters.


Nu de klimaatverandering woestijnvorming over de hele planeet tot een urgent probleem maakt, wil Wadi Attir de wereld laten zien dat goed landbeheer en goede technologieën elke schijnbaar onleefbare plek in een oase kunnen veranderen.


Wadi Attir werkt sinds dag één samen met de Ben-Gurion Universiteit (BGU) en meer recentelijk samen met de Khalifa Universiteit in Abu Dhabi en wil zijn samenwerkingsinspanningen uitbreiden.


Herstel van de woestijn

“Wat wij doen is woestijnherstel”, zegt Nimrod Rogel, ruim een ​​jaar geleden benoemd tot eerste Chief Operating Officer van Wadi Attir.


“We leren hoe we het land beter kunnen behandelen, hoe we veel minder afval kunnen genereren en hoe we het afval dat we creëren kunnen recyclen.”


Rogel zegt dat ze al resultaten zien. “We hebben een grotere verscheidenheid aan dieren [vergeleken met andere plaatsen met een vergelijkbaar klimaat], er komen hier meer vogels, het hele gebied is groen en we hebben een geweldig wateropslagsysteem. Tien jaar geleden waren hier nauwelijks mieren.”

Vegetatie op de Wadi Attir-boerderij. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Wadi Attir heeft onlangs een bod uitgebracht bij de overheid om een ​​drieledig innovatiecentrum op te richten met een woestijntechnologie afdeling ter plaatse, een centrum voor kunstmatige intelligentie bij BGU en een gezondheidstechnologiecentrum bij het Sheba Medical Center.


Bedoeïenen duurzaamheid

In januari 2018 opende Wadi Attir een landbouwschool voor bedoeïenenkinderen, een van de 80 landbouwscholen in Israël die erkend zijn door het Ministerie van Onderwijs.

De landbouwschool van Wadi Attir. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


De school, gehuisvest in verlaten caravans op de boerderij van het project, zal naar verwachting in de nabije toekomst een permanent gebouw laten bouwen.


“We leren de kinderen hoe ze het land moeten gebruiken. De school wil ook rivaliserende bedoeïenenstammen met elkaar verbinden door de kinderen van de verschillende stammen allemaal samen te laten studeren en samenwerken aan taken”, zegt Rogel tegen ISRAEL21c.


De doorgewinterde opvoeder Jamilla Abu Kaf is de directeur van de school. Ze heeft een diploma van BGU en George Brown College in Ontario, Canada.

Jamilla Abu Kaf op de boerderij in Wadi Attir. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


“De kinderen hier studeren wetenschap, landbouw, ondernemerschap en natuurlijk de waarden van de bedoeïenentradities – die langzaamaan in de vergetelheid raken”, vertelt ze aan ISRAEL21c.  


“Onze grootouders hadden geen idee van afval, omdat alles een nieuwe bestemming kreeg. De kinderen van vandaag moeten leren over duurzaamheid en ecologische voetafdrukken.” 

Accessoires verkocht in Wadi Attir en gemaakt door bedoeïenenvrouwen. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


De school heeft momenteel 10 leraren in dienst. Abu Kaf zegt dat het een grote uitdaging is om docenten te vinden die bereid zijn zich in te schrijven voor projectgebaseerd leren, waarbij veel veldwerk betrokken is. 

Wadi Attir werkt samen met het ministerie van Welzijn om een ​​centrum op te zetten voor risicojongeren in de bedoeïenengemeenschap. Een deel van de jongeren zou met jongere kinderen op school kunnen werken en anderen zouden kunnen helpen op de melkveehouderij. 


Dit kan ons vrede brengen

Wadi Attir werd in 2007 opgericht door de oprichter van Sustainability Laboratory , Michael Ben-Eli en zijn collega Josh Arnow, en wordt gerund door Muhammad al-Nabari, een biochemicus en voormalig burgemeester van Hura. Het Joods Nationaal Fonds USA hielp bij het opzetten van het bezoekers- en educatiecentrum van Wadi Attir.

Toegang tot het bezoekerscentrum van Wadi Attir. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Rogel, een inwoner van Jeruzalem die zijn gezin zes jaar geleden naar de Negev verhuisde op zoek naar ‘een rustiger en rustiger leven’, richtte eerder een non-profitorganisatie op voor voormalige soldaten die lijden aan PTSD en een foodtruckbedrijf, 102 Meating Point .


“Acht maanden geleden benaderde Dr. Muhammad mij en zei dat ze op zoek waren naar een ondernemer die hem kon helpen bij het runnen en promoten van het project. Nadat ik [de faciliteiten] had rondgeleid, zei ik tegen hem: 'Ik steun u hierbij.'”

Nimrod Rogel houdt een babygeit vast op de Wadi Attir-boerderij. Foto door Julia Kara via ISRAEL21c


Rogel voegt eraan toe dat hij “een groot voorstander” is van samenwerking tussen Joden en Arabieren, en voortdurend op zoek is naar manieren om “van elkaar te leren en barrières te slechten.”


“Dit soort projecten kunnen ons vrede brengen”, voegt hij eraan toe.


Kaas, huidverzorging en een eventueel hotel

De afgelopen jaren was Wadi Attir begonnen met het aanbieden van een groot aantal diensten om de omzet en merkherkenning te vergroten.

Schapen op de Wadi Attir-boerderij. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Op de boerderij van het project hoeden bedoeïenen geiten en schapen voor de productie van biologische zuivelproducten die verkocht worden.


Ze verbouwen ook geneeskrachtige planten en kruiden op basis van traditionele bedoeïenengeneesmethoden, en hebben een lijn gezondheids- en huidverzorgingsproducten ontwikkeld.


"We zitten in het proces om goedgekeurd te worden door de FDA", zegt Al-Nabari.

Ali Elawasha leidt de kruiden- en plantenactiviteiten van Wadi Attir. Foto door Julia Karra ISRAEL21c


Mensen kunnen de boerderij huren voor het organiseren van conferenties en zakelijke evenementen. Al-Nabari hoopt een woestijnhotel te bouwen in Wadi Attir naar het model van Jordanië's wereldberoemde 'bubbel'-hotels in de Wadi Rum-woestijn.


“We zullen ook rondleidingen aanbieden onder leiding van bedoeïenengidsen”, zegt Al-Nabari.

Zeep met de hand vervaardigd in Wadi Attir. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Het project draait sinds de oprichting op subsidies en donaties, maar het doel is om eind 2024 eindelijk volledig financieel onafhankelijk te worden.


Missie van na 7 oktober

In de nasleep van de aanvallen van Hamas van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog tussen Gaza en Israël is Wadi Attir ook begonnen aan een missie om nauwere banden tussen joden en bedoeïenen te smeden om de veilige en welvarende toekomst van de Negev te verzekeren.


Sinds 7 oktober is in Wadi Attir een centrum voor veerkrachtactiviteiten geopend. Elke week zijn er leden van Arabische en Joodse gemeenschappen welkom die zich bezighouden met activiteiten die de kernwaarden van het project ondersteunen.


Onlangs hield Wadi Attir ook zijn jaarlijkse olijvenoogst en ontving 120 deelnemers met verschillende achtergronden. Er werden ook workshops gehouden over het behoud van olijven, plantsessies, lessen botanisch schilderen en workshops over geneeskrachtige kruiden.


Wadi Attir kocht ook 100 EHBO-koffers en hield EHBO-workshops voor bedoeïenenvrouwen. 

Voor meer informatie, klik hier .

281 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page