top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De broodprijzen in Israël zullen de komende maanden geleidelijk stijgen


Brood in Israëlische supermarket. Screenshot YouTube


De Israëlische premier Yair Lapid en de minister van Economie Orna Barbivai kwamen maandag overeen om een ​​gematigde verhoging van de broodprijzen door te voeren als gevolg van de wereldwijde stijging van de tarweprijzen door de oorlog in Oekraïne.


En in ouder soorten prijs gecontroleerd brood die in supermarkten worden verkocht, worden getroffen door het besluit van de regering. Het standaard gesneden brood, dat momenteel 7,11 shekels (€ 2,02) kost, zal met 5,5 procent toenemen; ongesneden brood, kost momenteel 5,12 shekel (€ 1,45), en zal in prijs stijgen met 5 procent, en challah brood zal stijgen met 8 procent.


Een verdere verhoging is gepland voor december, wanneer de prijzen voor gesneden brood en challah worden vastgesteld door de prijscommissie van het ministerie van Financiën. Ook de prijs van roggebrood stijgt met 21 procent voor een periode van drie maanden.


De regering stemde ermee in om de prijsbeheersingsmaatregelen eind april 2023 op te heffen. Lapid drong er bij de ministers op aan om met een financieringsplan te komen om de stijgende voedselkosten te bestrijden.


Twee weken geleden weigerde minister van Economische Zaken Orna Barbivai het bevel te ondertekenen waarin de prijsverhogingen werden goedgekeurd, ondanks de aanbeveling van de commissie van het ministerie van Financiën en Economische Zaken over prijscontroles. Het panel stelde voor de prijscontroles op brood op te heffen, daarbij verwijzend naar een zeer competitieve lokale broodmarkt en een wereldwijde stijging van de tarweprijzen, deels als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.


Maar Babivai kondigde destijds aan dat ze het afschaffen van de prijscontroles niet zou goedkeuren en verklaarde dat "prijs gecontroleerd brood een basisproduct is dat voor elk huis toegankelijk moet zijn."
54 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page