top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De cocktails van deze Israëlische vrouw werden als perfect beoordeeld


Mor Koral mengt het door elkaar. Foto met dank aan Academia Patron via ISRAEL21C


Na drie uitdagende rondes tegen concurrenten uit 15 landen werd Mor Koral gekroond tot winnaar van de Patron Perfectionists-wedstrijd van 2023 in Jalisco, Mexico.


De wereldwijde competitie, jaarlijks georganiseerd door het beroemde Mexicaanse merk, profileert zichzelf als een podium waar mixologen (barmannen die cocktails mixen) “een nieuw niveau van creativiteit en een nieuwe benadering van smaak, creativiteit en verhalen vertellen met Patron Tequila als middelpunt. ”


Voor degenen die gewend zijn een simpele Aperol Spritz of G&T te bestellen, klinkt dit als cocktails maken op een heel ander niveau.


En dat is het ook, zoals Koral graag aan ISRAEL21c uitlegt in haar appartement in Tel Aviv met een eigen goed gevulde bar in de buitenlucht.


Deze cocktail (met tequila, yoghurtwater, honing, wierook en citroensap) was Mor Koral's laatste uitdaging in Patron Perfectionists. Foto met dank aan Academia Patron via ISRAEL21c


“Vandaag de dag mixoloog zijn heeft veel te maken met persoonlijke stijl, zoals een goede chef-kok. Sommigen concentreren zich op de technische details en hebben een cocktaillaboratorium waar het vijf weken duurt om fruit te fermenteren en kombucha te maken, of ze distilleren hun eigen sterke dranken en likeuren.


Ze definieert haar stijl als een uiting van haar liefde voor het vertellen van verhalen en het ervaren van verschillende culturen. Het is “zeer low-tech zonder luxe machines” en is vaak gebaseerd op alcohol doordrenkt met mediterrane kruiden zoals za'atar, hibiscus, citroenverbena en tijm.


Het grote podium

Het slotevenement van de Patron Perfectionists-wedstrijd, gehouden in maart van dit jaar, bestond uit drie uitdagingen voor juryleden, waaronder Sandrae Lawrence, oprichter en redacteur van de bekroonde publicatie en podcast 'The Cocktail Lovers', Ana Martorell, chef-kok van het Mexicaanse restaurant Oxa , en Giulia Cuccurullo, winnaar van de wedstrijd van 2020 en hoofdbarman van Artesian, Londen.


Koral zegt dat ze geen pre-competitiezenuwen had, maar “opgewonden was om zich bij deze geweldige groep mensen aan te sluiten en mijn cultuur, rituelen en ingrediënten samen met Patrón Tequila in hun eigen huis te vieren.”


In de eerste ronde (Field to Flavour) kregen de deelnemers een Mexicaanse marktkraam te zien met lokale ingrediënten en kregen ze 45 minuten de tijd om een ​​likeurtje te maken met een van de items.


De likeur van Koral bestond uit guave, honing, rijstsiroop, limoensap, sherry, kaneel en gember, die vervolgens werd toegevoegd aan Patrón Reposado tequila om een ​​longdrink te creëren.


In fase twee (Stories We Share) moesten de finalisten een Patrón-cocktailrecept en -verhaal ontwikkelen, geïnspireerd op de Mexicaanse cultuur.


Hiervoor gebruikte Koral het Mexicaanse surrealisme als haar inspiratie en creëerde een cocktail die was gemaakt van tequila en atole de elote (een Mexicaanse suikermaïsdrank) gegarneerd met een babytortilla, habaneros en gekonfijte zwarte bonen.


De laatste uitdaging was om de juryleden te ontvangen aan een volledige tafelervaring met een portie pure Patrón Tequila en een alcoholvrije cocktail.


Koral deed dit in informele Israëlische stijl, beginnend met een tequila l'chaim , gevolgd door het opdienen van een diner in mezze-stijl op een eenvoudige papieren doek en een cocktail op basis van geklaard labaneh-kaaswater, Israëlische honing, citroensap en aromatische wierook.


Ze kreeg vervolgens de gouden medaille voor de hoogste scores in het algemeen.


Mor Koral op het moment dat ze hoorde dat ze de gouden medaille had gewonnen bij Patron Perfectionists. Foto met dank aan Academia Patron via ISRAEL21c


Waar het allemaal begon

Koral herleidt haar liefde voor de horeca tot haar kindertijd.


Als dochter van twee machtige carrièreouders die geen tijd hadden om maaltijden te bereiden (“het is geen triest verhaal”, grapt ze), ging het gezin minstens drie keer per week uit eten in een aantal van de beste restaurants in Israël. . “Meer dan het eten hield ik van de sfeer en keek ik op naar de servers.”


Op 16-jarige leeftijd verhuisden zij en haar gezin van Tel Aviv naar Ramat Hasharon, waar ze een parttime baan kreeg bij Sushi Bar Bazel. Haar manager, zo herinnert ze zich, “kwam uit Moskou, was super professioneel en nam zijn werk net zo serieus alsof we in een restaurant met Michelinsterren zaten.”


Het was hier dat ze besefte dat de bar dient als een “platform tussen de gasten en de keuken en dat barmannen de kans krijgen om met materialen te spelen en creatief te zijn.”


Mor Koral met Vita Vladimirski, merkambassadeur voor Patron in Israël. Foto met dank aan Academia Patron via ISRAEL21c


In 2014, na het vervullen van haar militaire dienst, reisde ze door Midden-Amerika, waar ze een langere stop maakte in San Juan del Sur, Nicaragua. Daar werkte ze in een bar waar ze uiteindelijk manager werd en haar eigen cocktailkaart moest samenstellen.


Ze verbeterde ook haar hostingvaardigheden. “Als ik voor gasten in een bar sta, heb ik het gevoel dat ze mij twee uur van hun tijd geven en ik geef ze de beste cocktail-op-maat-gemaakte ervaring en we hebben daar een gesprek bij. Geweldige gastvrijheid is altijd de X-factor.”


Diploma's en ervaring opdoen

Ze kwam terug naar Israël om bedrijfsmanagement en marketing te studeren. Ze bleef echter deel uitmaken van de bartendinggemeenschap door parttime te werken bij de ervaren cocktailbar 223 Dizengoff in Tel Aviv, en begon mee te doen aan nationale cocktailcompetities.


In de twee rondes die ze won, werden de volgende rondes gehouden in Shanghai en Londen en op de mondiale podia besefte ze hoeveel meer er te beheersen was.


“De Israëlische cocktailscene was jong en ik zag wat de leiders in de VS, Engeland en Midden-Amerika aan het doen waren. Vooral de Mexicanen, die van een ander niveau zijn omdat ze hun persoonlijke stijl combineren met hun culturele roots.”


Om haar niveau te verbeteren, sloot ze zich aan bij een afdeling van Mulberry Project, een barteam uit New York dat op maat gemaakte cocktails maakt in pop-uprestaurantbars over de hele wereld.


Dit werd gevolgd door een masterdiploma in gastronomische wetenschappen in Piemonte, Italië, de thuisbasis van de slowfood-beweging.


In 2020, toen de pandemie toesloeg, was ze terug in Tel Aviv “met een graad in gastronomie, ervaring als mixoloog en geen bars om in te werken.”


Onverschrokken opende ze een succesvolle cocktailbezorgservice genaamd Cocktail Kitchen. Twee cocktails werden meteen een hit: de Britse Baladi – gin ​​doordrenkt met citroenverbena, honing, verse citroen, appelsap en arak met een rand van zout en za'atar; en de Levinsky Margherita, gebaseerd op het klassieke drankje maar op smaak gebracht met geranium en een rand van zout en specerijen.


Inmiddels is het bedrijf uitgebreid met werkplaatsen en een adviesbureau en omgedoopt tot Salt & Spirit.


Koral, nu 32, reist met Patron naar vier Europese landen en de VAE om in oktober masterclasses te volgen. Volgend maart zal ze in Mexico zijn om dezelfde wedstrijd te jureren die ze dit jaar heeft gewonnen. Ze heeft ook twee boekprojecten lopen.


Patroonperfectionisten omschrijven deelnemers als ‘de smaakmakers, de leiders, degenen die de manier waarop de wereld drinkt veranderen’. Dit vat Mor Koral perfect samen.
55 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page