top of page
  • Bas Belder

De desastreuze ‘diepe staat’ van Hamas – Nobelprijswinnaar Herta Müller fileert de Palestijnse terreurorganisatie

Foto Wikipedia


“Als het begrip ‘Diepe Staat' zin heeft, dan hier. Hamas heeft een diepe staat en die ligt vijftig meter onder de grond. De armoede van Palestijnen is geprogrammeerd. "Hamas is op dit systeem aangewezen om eigenlijk te kunnen bestaan.” Heldere taal, afkomstig van een Nobelprijswinnaar voor Literatuur, de bekende schrijfster Herta Müller (1953).


Gelukkig klinken er vanuit de Europese cultuur scène ook stemmen over de dodelijke worsteling van de Joodse staat met de Palestijnse terreurbeweging Hamas die getuigen van een helder moreel kompas. Eén daarvan is de auteur Herta Müller, woonachtig in Berlijn. In een groot interview met de Neue Zürcher Zeitung (23 december 2023) neemt ze ondubbelzinnig stelling tegen Hamas. “Haar bloeddorstige orgie, waarbij kinderen werden vermoord en vrouwen verkracht en verminkt, heeft tot de huidige escalatie geleid.”


Met een specifieke vraag over de terreuraanval van Hamas op Israël van 7 oktober zet het brede vraaggesprek ook meteen in. Voor Herta Müller zonk de grond toen onder haar voeten weg. “Er komt nooit een einde aan." De oorlog in Oekraïne duurt nu al anderhalf jaar en dan gebeuren er in een totaal ander wereldgebied oorlogsmisdaden van een onbeschrijfelijke wreedheid. "Het was een pogrom dat Israëls bevolking getroffen heeft en haar van elk leven in vanzelfsprekendheid heeft beroofd.”


De schrijfster ergert zich eraan dat in de huidige debatten zo weinig over Hamas wordt gesproken. “Hamas regeert in de Gazastrook met een genadeloze dictatuur.” En wat leven onder een dictatuur betekent, kent Herta Müller uit eigen smartelijke beleving onder de wrede alleenheerschappij van Nicolae Ceausescu in communistisch Roemenië. “Hamas heeft zich deze landstreek eigen gemaakt en benut de bevolking alleen om te heersen. "De eigen bevolking wordt uit geplunderd."


Daarbij misbruikt Hamas de Gazanen ook als schild voor de eigen belangen. “Het patroon van elke meedogenloze dictator", analyseert Müller. “Je herkent toch altijd de parallellen. Gaza moet arm gehouden worden opdat Hamas haar macht kan behouden. Ook alles, wat de menselijkheid zou dienen, moet worden verwoest, omdat anders de macht van Hamas in gevaar zou komen.” 


Herta Müller distantieert zich klip en klaar van Europese en Amerikaanse intellectuelen die veel kritiek op Israël menen te moeten spuien. Je hoort ze nauwelijks over Hamas en idem, over Iran dat met veel geld de onderaardse terreur tunnels van Hamas heeft gefinancierd, zegt de auteur. “Voor mij is het duidelijk: Wanneer er één schuldige is bij het bloedbad van 7 oktober, dan is dat Hamas. Dat deze massamoord heeft plaatsgevonden, is op dit ogenblik de stabielste van alle waarheden. Het zijn daden van pure terreur.” En als de dood verheerlijkt wordt, zoals in de religieuze cultus van Hamas, “dan is de humaniteit niet meer voorhanden”, onderstreept Herta Müller. Zie de schrikbarende inhumaniteit jegens Joden en de Joodse staat op Europese straten.


Bas Belder, historicus
1.192 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page