top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De enige glasmaker van Israël gaat koolstofvriendelijk


Glasproductie in de Phoenicia-fabriek in Yeruham. Foto door Yoav Weiss via ISRAEL21C


De enige glasfabrikant van Israël is van plan koolstofvriendelijk te worden door een nieuwe technologie te implementeren die zijn eigen koolstofdioxide-emissies omzet in grondstoffen voor de glasproductie.


De transformatie werd in gang gezet door een memorandum van overeenstemming tussen het Israëlische klimaattechnologiebedrijf Airovation van Ness Ziona en Phoenicia Glass Works in Yeruham.


Foto via ISRAEL21C


Gevormd door meer dan tien jaar onderzoek aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, ontwikkelt Airovation Technologies oplossingen voor binnenluchtbehandeling en industriële koolstofafvang.


De koolstof afvangtechnologie is een chemisch proces dat de CO2-emissies mineraliseert in producten voor de voedsel-, diervoeder-, glas- en kunstmestindustrie. Het is een perfect voorbeeld van de circulaire economie.


Cruciale stappen

Airovation is van plan een opschalingsproces in twee fasen uit te voeren in Phoenicia, wat uiteindelijk zal leiden tot de eerste volledig commerciële eenheid van de startup.


Deze eenheid zou de CO2-voetafdruk van Fenicië op twee manieren helpen verminderen: door de eigen CO2-emissies van de fabriek af te vangen en opnieuw te gebruiken en door de afhankelijkheid van grondstoffen die over lange afstanden vanuit andere landen worden vervoerd, te verminderen.


Bovendien zullen de koolstof negatieve mineralen die door het proces worden gegenereerd en die niet nodig zijn voor de glasproductie, lokaal worden gedistribueerd voor ander gebruik."Door samen te werken met de enige glasfabrikant van Israël, hebben we cruciale stappen gezet om niet alleen onze technologie in actie te brengen, maar ook om een ​​revolutie teweeg te brengen in de glasindustrie in ons thuisland", zegt Gil Tomer, medeoprichter en COO bij Airovation Technologies.


“Net eerder dit jaar keurde Israël zijn eerste klimaatwet goed, die tot doel heeft de CO2-uitstoot in de komende decennia drastisch te verminderen. We zien een echte prioriteit van het land en zijn zakelijke sector om bemoedigende wereldwijde koolstofnormen aan te nemen, "zei Tomer tegen ISRAEL21C.


"En met de extreme verstoring van de toeleveringsketen in de afgelopen twee jaar, maakt Airovation Phoenicia een complete circulaire economie waarin de fabriek niet zo afhankelijk zou zijn van import, echt een ideaal partnerschap."


Oud en nieuw

Het MoU werkt samen met een zeer gevestigd bedrijf met een veel nieuwere onderneming.


Phoenicia, opgericht in 1934, is het enige bedrijf in Israël dat gespecialiseerd is in de productie van glazen containers voor de binnen- en buitenlandse dranken- en voedingsindustrie, evenals voor opslagcontainers en decoratie. Er werken ongeveer 220 werknemers in economisch achtergestelde steden in het zuiden van Israël.


"Phoenicia is verheugd een Israëlische startup te ondersteunen en mee te werken aan de uitvoering van deze pilot", zegt Michel Ben Simon, CEO van Phoenicia, dat een faciliteit runt voor de behandeling van luchtverontreinigende emissies en afvalwater.


"De pilot is een cruciale stap om van Phoenicia de exploitant van de groenste fabriek in Israël te maken", zegt Ben Simon.


“Het is ook de enige fabriek van het land die gebroken glazen flessen kan recyclen die worden ingezameld in overeenstemming met de nationale statiegeldwet, evenals een fabriek die op aardgas werkt, aangezien we een aardgascentrale hebben gebouwd die binnen twee maanden. Al tien jaar geleden hebben we geïnvesteerd in het opzetten van een geavanceerde faciliteit om de uitstoot van deeltjes en stikstofoxiden te voorkomen.”


Van links, Airovation Technologies COO Gil Tomer, Yeruham burgemeester Tal Ohana, Phoenicia Glass Works CEO Michel Ben Simon en Phoenicia CFO Avi Peer. Foto door Yoav Weiss


Tal Ohana, burgemeester van Yeruham, zei: “De nieuwe samenwerking met Airovation, die innovatieve oplossingen biedt om de uitstoot van de fabriek in Phoenicia te verminderen en tegelijkertijd de duurzame werking van de faciliteit te verbeteren, geeft me enorme trots. Door niet alleen te innoveren voor de toekomst van Israël, maar ook voor het milieu, kunnen we een blijvende impact hebben voor de verbetering van onze planeet.”


Elders in de wereld heeft Airovation Technologies onlangs een MoU ondertekend met het in Korea gevestigde Kolon Industries om samen te werken aan een driefasig opschalingsproces voor het afvangen van koolstof in de productiefaciliteit van Kolon.


Voor meer informatie, klik hier.
71 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page