top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Israëlisch-Arabische vrouw die diversiteit brengt naar de Hebreeuwse Universiteit


Mona Khoury Kassabri. Foto Hebreeuwse Universiteit.


Mona Khoury Kassabri is de nieuwe vicepresident diversiteit van de Hebreeuwse Universiteit. Het is een belangrijke mijlpaal voor de universiteit en ze heeft veel in de planning staan.


Twee dagen na het nieuws van Mona Khoury-Kassabri's benoeming tot vice-president van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, stromen de goede wensen nog steeds binnen.


"Ik heb al meer dan 2000 groeten en felicitaties de afgelopen twee dagen ontvangen", zegt Khoury-Kassabri, wiens telefonische interview met ISRAEL21c werd onderbroken door een bezorger die bloemen kwam brengen.


'Mijn hele familie, mijn ooms, mijn moeder, mijn schoonmoeder en onbekende mensen bellen me. Ze zijn allemaal erg trots. Een van mijn ooms belde me en begon te huilen van opwinding”, legt ze uit.


En de lof is niet alleen beperkt tot die van de Arabische gemeenschap van Khoury-Kassabri. "Ik heb ook berichten ontvangen van Joodse mensen, die zeggen: 'Ik ken je niet, maar ik ben trots op deze prestatie", zegt ze.


Vorige week haalde de 46-jarige Khoury-Kassabri, een Arabische inwoner van Haifa, de krantenkoppen toen de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem haar vicepresident Strategie en Diversiteit benoemde.


De mijlpaal van Khoury-Kassabri markeert meerdere primeurs. In de geschiedenis van de Hebreeuwse Universiteit (HU) is die van haar een ongekende benoeming van een lid van de Arabische gemeenschap tot vice-president. En nooit eerder heeft een Israëlische universiteit een hogere rol ingesteld om diversiteit en inclusie te versterken.


"Ik ben zo opgewonden", zegt Khoury-Kassabri, een moeder van twee kinderen, die zichzelf identificeert als een Israëlische burger die tot de Arabische minderheid behoort. "Het is een boodschap voor andere universiteiten om zo'n stap te zetten, om minderheden op hoge posities te installeren."


Het verbreden van de gelederen


In haar nieuwe rol is Khoury-Kassabri belast met het verbreden van de gelederen van zowel academisch personeel als studenten met personen uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen, waaronder ultraorthodoxe joden, Arabieren, Ethiopiërs en mensen met een handicap.


Ze heeft ook tot taak de sociale, economische en ecologische impact van de universiteit te vergroten, de interdisciplinaire inspanningen van de zes campussen van de universiteit te vergroten en de lesmethoden na corona aan te passen.


"Multiculturalisme en diversiteit vormen de kern van de Hebreeuwse Universiteit", zei Prof. Asher Cohen, voorzitter van de Hebreeuwse Universiteit. “Om deze reden hebben we de beslissing genomen om formeel een senior positie te creëren aan de universiteit die zich zal richten op het implementeren van deze principes en de strategie om ons daar te krijgen. Prof. Khoury-Kassabri is de ideale kandidaat. Ze verdedigt diversiteit zonder concessies te doen aan academische integriteit of professionaliteit. "


Lees hier het hele verhaal dat opnieuw aantoont dat de beweringen van Human Rights Watch over äpartheid in Israël" uit de lucht zijn gegrepen.

47 weergaven1 opmerking

1 Comment


Rami de Lieme
Rami de Lieme
May 05, 2021

Congratulations to this Christian Arab woman and lets hope this is the beginning of a new era with full integration of Muslim Arabs as well.

Like
bottom of page