top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Israëlische startup die serieuze Fortnite spelers traint


Een gaming toernooi tussen hightechbedrijven in Israël, mede gesponsord door Geektime, trok teams van bijna 200 bedrijven. Foto met dank aan Novos


Je weet dat esports zich bij de mainstream heeft aangesloten wanneer hogescholen beurzen gaan aanbieden aan virtuele sporters.


Miami University, de University of Missouri en de University of Texas in Dallas bieden allemaal beurzen van ongeveer $ 10.000 aan veelbelovende spelers van videogames zoals Fortnite, Counter-Strike en League of Legends.


Er is zelfs een beroepsvereniging: de National Association of Collegiate Esports. Van de 100 scholen in Noord-Amerika die esports aanbieden, zijn de beurzen het afgelopen jaar met zo'n 480% gegroeid.


Maar waar kunnen serieuze concurrenten trainen? De Israëlische startup Novos.gg heeft het antwoord voor spelers van het zeer populaire Fortnite, dat zo'n 80 miljoen maandelijkse gebruikers en meer dan 350 miljoen spelersaccounts heeft.


Voor een maandelijks abonnement van $ 9,90 kunnen zowel beginnende als ervaren Fortnite spelers regelmatig trainingsvideo's bekijken en deelnemen aan wekelijkse interactieve sessies.


De gemiddelde abonnee traint zo'n negen uur per week op Novos en logt minimaal één keer per dag in.

De algoritmen van Novos personaliseren waar een speler vervolgens aan moet werken. Alle gegevens zijn afkomstig van de interactie van een speler met de computer, in tegenstelling tot trainingstechnologieën voor echte sporten, zoals PlayerMaker, dat een fysieke sensor heeft ontwikkeld die op de schoenen van een speler wordt gedragen om de prestaties bij te houden.


De meeste "gamers hebben eigenlijk geen idee wat ze moeten doen, ze spelen gewoon", legt Novos CEO Or Briga uit. "Als je het vergelijkt met een andere sport, klopt dat niet."


Een soort nerd


Briga zou moeten weten: hij speelt al games zolang hij zich kan herinneren. Briga groeide op in Karmiel, in het noorden van Galilea in Israël, waar “afgezien van het dansfestival dat drie dagen per jaar plaatsvindt, er niets anders gebeurt. Ik werd verliefd op gamen. Ik ben opgegroeid als een soort nerd”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


Na in de IDF te hebben gediend, verhuisde Briga voor twee jaar naar Hong Kong om voor El Al Security te werken. Buiten kantooruren werd hij onderdeel van een amateur-esports-team genaamd 'the Foreigners' aangezien we dat allemaal waren. Het was een geweldige ervaring en we wisten dat het slechts een kwestie van tijd was voordat het in het Westen zou komen.”


Briga keerde terug naar Israël om rechten te studeren aan de Reichman Universiteit (voorheen IDC) in Herzliya. Tijdens het Zell Entrepreneurship programma ontmoette hij Shai Arnon, die zijn medeoprichter zou worden bij Novos.

Novos medeoprichters Or Briga, links, en Shai Arnon. Foto met dank aan Novos


“We hadden allebei een passie voor games en wisten dat we iets wilden doen om gamers te helpen verbeteren. Op dat moment wisten we alleen niet hoe', zegt Briga.


Langzaam begon wat Novos zou worden vorm te krijgen.


Opzettelijke oefening


"We gebruiken een 'opzettelijke praktijk'-methodologie waarbij we een activiteit nemen en deze in kleine stukjes breken", vertelt Briga aan ISRAEL21c.


Neem bijvoorbeeld dunken.


In de echte wereld "zullen de meeste mensen de bal pakken en proberen te dunken. We vragen: 'Hoe spring je?'”


Als Novos echte spelers op een fysiek veld zou trainen: "We zouden spelers vragen om op en van een box te springen om hun spiergeheugen te verbeteren. Vervolgens hielden ze de bal in één hand en sprongen. De derde stap zou zijn om de bal vast te houden en op en van de doos te springen. Pas dan zouden ze de bal daadwerkelijk gaan dunken.”


Novos doet hetzelfde met gamen. “Je moet spiergeheugen opbouwen rond de mechanica van het spel, hoe je het toetsenbord en de muis gebruikt. Het is niet iets wat je een keer doet, maar het is een proces. Daarom gaan mensen als Lionel Messi [de Argentijnse voetbalkampioen] regelmatig naar de training."


Een typische Novos trainingsdag “begint met een warming-up. Dan gaan we naar de hoofdgebeurtenis, zoals 'flicken' - dat is een vaardigheid waarbij je de muis heel snel van de ene naar de andere kant beweegt. Er is een techniek en we laten gamers zien hoe ze het goed kunnen doen. Pas dan sturen we de gamers naar Fortnite met een specifieke kaart van waar ze kunnen oefenen wat ze net hebben geleerd.”


Hoewel de video's worden gehost door game-experts, is niets op Novos echt live. "Het was van cruciaal belang om zo schaalbaar mogelijk te zijn", zegt Briga.


Roem en glorie


De interactieve functie van Novos “neemt een specifieke situatie, toont een video van een minuut, waarna we de gamer vragen: 'Wat zou jij doen?' Ze moeten rekening houden met alle parameters die zullen helpen bij het nemen van een beslissing: wie zijn de teamleden, wat is de zone en rotatie. Je krijgt dan een korte uitleg waarom wat je deed goed of fout was.”


Wat motiveert gamers om $ 10 per maand uit te geven om hun spel te verbeteren? Briga zegt: "Na met duizenden gamers te hebben gesproken", komen er drie redenen naar voren.


  • Winnen. Spelers houden van het geld en van een professioneel team.

  • Roem en glorie. Dat is wat spelers motiveert om hun gamevaardigheden te streamen op platforms zoals Twitch, zodat anderen ze kunnen bekijken.

  • Sociale acceptatie. Voor geeks als Briga was dit de sleutel. “Gamers zijn tegenwoordig supercool. Het is alsof je een voetballer bent.”

Grote zaken


Online gamen is big business. De eerste Fortnite World Cup vond plaats in New York in 2019 met een prijs van $ 30 miljoen; de grootste winnaar nam $ 3,5 miljoen mee naar huis. Hij was toen net 16 jaar oud.


Briga zegt dat hij niet alleen geluk had. "Hij is een heel getalenteerde speler. Het draait uiteindelijk allemaal om de vaardigheden.”


Novos mikt op de amateurmarkt, aangezien de pro's al "gaming lessen hebben, waar alle spelers in een huis zullen wonen", legt Briga uit. “De tweede verdieping is waar ze verblijven, de eerste verdieping is waar ze oefenen. Ze hebben een chef-kok die hun maaltijden kookt, een fitnesstrainer en een analist om de gegevens door te nemen. Ze doen aan fysieke training en mindfulness; ze leren een ademhalingsoefening en hoe dit allemaal hun spelprestaties beïnvloedt.”


Met andere woorden, de professionals zijn veel verder gegaan dan een videotrainingsplatform.


Ondanks de overeenkomsten en de snelgroeiende beurzen, is esports nog steeds heel anders dan sporten in de echte wereld.


"In het voetbal bezit niemand de sport", merkt Briga op. "In esports is de game-uitgever eigenaar van de game zelf." En videogames "blijven evolueren en veranderen. Na drie tot vier maanden brengt de uitgever een nieuw seizoen of een nieuw hoofdstuk uit.”


Zelfs de regels kunnen veranderen. "We moeten dus voortdurend nieuwe trainingsplannen maken", wat niet zo eenvoudig is omdat "de uitgevers die wijzigingen geheim houden!" Toch zegt Briga dat "we meestal binnen een dag kunnen reageren met nieuw materiaal."


Eerder dit jaar organiseerde Novos een persoonlijk speltoernooi tussen hightechbedrijven in Israël, mede gesponsord door Geektime. Bijna 200 bedrijven schreven zich in voor het toernooi in de NOM Gaming Lounge in Tel Aviv.

Een team van Palo Alto Networks won de eerste plaats in het gaming toernooi van Novis in Tel Aviv. Foto met dank aan Novis


Wereldwijde gebruikers


In de zes maanden sinds de lancering van Novos, gevestigd in Tel Aviv, heeft het bedrijf spelers over de hele wereld verzameld, waaronder uit Japan, Korea en de Filippijnen, naast de kernbasis van Noord-Amerika en Europa.


De voertaal is Engels. De 17 medewerkers van Novos zijn gevestigd in Singapore, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, de VS en Israël.

Novos staf (en hond) in Tel Aviv. Foto met dank aan Novos


Briga zegt niet precies hoeveel gebruikers het bedrijf heeft (Calcalist meldde in 2021 dat het bedrijf 50.000 gamers had opgeleid), hoewel Briga toegeeft dat het aantal vandaag waarschijnlijk "meer dan 100.000" is.


In april haalde Novos 6 miljoen dollar op in een ronde onder leiding van MizMaa Ventures. Het bedrijf haalde in 2019 eerder $ 750.000 op .


Zoals we tegenwoordig doen, vroegen we Briga of Covid-19 de manier waarop het bedrijf zakendoet, heeft veranderd.


“Covid heeft geholpen”, geeft hij toe. "We hebben nu een nieuw type speler die nog nooit eerder heeft gespeeld. Misschien waren het voetbal- of basketbalspelers en konden ze hun sport niet uitoefenen tijdens de pandemie. Al hun vrienden speelden Fortnite en nu hadden ze een onderbreking van een jaar. Dus zochten ze naar manieren om te trainen.”


Wat de naam Novos betreft, het klonk Briga gewoon goed in de oren. Het achtervoegsel 'gg' verwijst naar 'een klein eiland in het midden van nergens', zegt Briga. "Maar voor gamers betekent het 'goed spel'. Spelers sturen elkaar een 'gg' als het een goed spel was of, als een speler niets meer kan doen, sturen ze 'gg' in een chat om zich over te geven."


Geef je niet over aan je eigen gamefrustraties. Voor meer informatie over hoe je het beste kunt trainen, klik hier.27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page