top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Israëlische supermarkt waar je gratis boodschappen kunt doen


De winkel in centraal Israël waar duizenden mensen in nood gratis winkelen in een respectvolle ervaring. Foto met dank aan Shani en Osher Shukrun


Een paar jaar geleden begon Shani Shukrun met het matchen van mensen op Facebook. Niet voor romantische doeleinden, maar om mensen in nood samen te brengen met donateurs die hen zouden kunnen helpen.


Elke keer zamelde ze 300 tot 400 sikkels in voor een weekendwinkel voor een gezin in nood, of sloeg ze droge goederen op in een extra kamer zodat iemand ze kon komen halen.


“Maar in 2020 werd mijn dochter Oreen geboren. Ze werd geboren als preemie van 1,5 kilo op het hoogtepunt van de Covid-pandemie, en ik maakte me echt zorgen over mensen die het huis binnenkwamen”, herinnert Shukrun, nu 27, zich in een gesprek met ISRAEL21C.


"Dus hebben we besloten om een ​​plek te huren die we in een supermarkt zouden veranderen, en op die manier zou het ook meer respectvol zijn naar mensen toe en zouden ze zich niet schamen."


Shukrun en haar man, Osher, vonden een kleine opslagruimte in de centrale Israëlische stad Petah Tikvah, hoewel ze erin slaagden voedsel en andere artikelen aan duizenden gezinnen te verstrekken. Maar toen hun onderneming samen met hun huur groter werd, besloten ze om naar nieuwe faciliteiten te verhuizen.


Onlangs openden ze hun gloednieuwe, uitnodigend ogende gratis supermarkt in de stad.


Alle producten in de gratis winkel zijn netjes uitgestald om de winkelervaring zo aangenaam mogelijk te maken. Foto met dank aan Shani en Osher Shukrun


“We hebben planken neergezet en het op een supermarkt laten lijken, zodat het leuk zou zijn voor mensen om binnen te komen en zodat ze niet het gevoel hebben dat ze zich in een steegje wagen om voedsel te halen. We proberen het heel netjes te maken, zodat het leuk voelt om dingen uit de schappen te halen.”


Shukruns klantenkring komt een of twee keer per maand binnen op uitnodiging, die ze verstuurt via daarvoor bestemde WhatsApp-groepen. Op deze manier komt de plaats niet onder water te staan ​​en kunnen zoveel mogelijk mensen in nood zichzelf en hun gezinnen uitrusten.


'Ik vraag ze niet om papieren. Wie me vertelt dat ze in nood zijn, mag komen”, merkt ze op. "Ik zie ze. Het is niet alsof er iemand opduikt in hun Lamborghini's of Mercedes."


Een Joodse waarde


"Als iemand contact met me opneemt, moet ik hem of haar helpen", zegt Shukrun. “Dat hoort bij de joodse opvoeding die ik thuis heb gekregen.”


De enige regel in de gratis winkel is om slechts één item van elke soort te nemen.


“Dat is de limiet. Maar je kunt nemen van wat je maar wilt - dekens, olie, rijst, afwasmiddel, melk, snacks. Het is niet gedaan uit gierigheid, maar om zoveel mogelijk mensen te helpen. Al kijk ik natuurlijk bij niemand in zijn winkelmandje”, zegt Shukrun.


De enige regel in de winkel is om van elke soort één product te nemen. Foto met dank aan Shani en Osher Shukrun


"We krijgen veel alleenstaande moeders, mensen die tijdens Covid zijn ontslagen en sindsdien niet meer zijn gevonden", zegt ze over de winkelbezoekers. “Veel ouderen, veel mensen met een handicap – bevolkingsgroepen die het wat moeilijker hebben om rond te komen.”


Mensen horen over de gratis winkel meestal via mond-tot-mondreclame. "We zijn ook een paar keer op tv geweest en we hebben een Facebook-groep met zo'n 15.000 leden", vertelt ze aan ISRAEL21c.


Sommige leden van de Facebookgroep "Making Hungry Children Happy" zijn mensen die gebruik maken van de diensten van het initiatief, terwijl anderen donoren zijn. Sommigen merkten dat ze van het ene eind naar het andere gingen.


“Er zijn mensen die vroeger onze donateurs waren en plotseling berooid werden, mensen die elke maand doneerden en zich ineens tot mij wenden. Het gebeurt veel en je ziet het en het verplettert je hart. Ik wens dat iedereen altijd aan de gevende kant staat', merkt Shukrun op.


Shani en Osher Shukrun. Foto met dank aan Shani en Osher Shukrun


Vrachtwagenladingen goederen


Het initiatief wordt volledig gefinancierd door particuliere donateurs, wier bijdragen worden gebruikt om benodigdheden te kopen en naar de winkel te vervoeren. Er zijn ook donaties van verkopers die met vrachtwagenladingen goederen komen opdagen.


Al het geld dat naar het initiatief gaat, gaat rechtstreeks naar de bevoorrading, benadrukt Shukrun, en hij merkt op dat zij en haar man – respectievelijk een bejaardenverzorgster en een loodgieter – geen salaris aannemen. Evenmin de weinige vrijwilligers die hen helpen, meestal voor de feestdagen wanneer de NGO honderden voedselmanden verstuurt.


"Ik slaap nauwelijks", geeft Shukrun toe. “Elk vrij moment zijn we in het magazijn om voorraden op te ruimen, met leveranciers te werken, e-mails te controleren en te bellen. We nemen de baby overal mee naar toe en doen eigenlijk alles.”Shukrun hoopt op een netwerk van gratis winkels die mensen in heel Israël bedienen. Foto met dank aan Shani en Osher Shukrun


De droom, zegt ze, is om het initiatief te zien groeien en zich over het hele land te verspreiden.


“Ik wil dat elke stad in het land een gratis supermarkt heeft die gerund wordt door ons initiatief. Dat is mijn grootste ambitie”, zegt ze.


“Ik had kunnen zeggen dat het mijn grootste droom zou zijn om de zaak te sluiten en dat er geen mensen meer in nood zijn. Maar ik wil realistisch zijn. Er is altijd de armoedegrens en die erboven en die eronder.”


Wilt op een of andere wijze helpen? Neem voor meer informatie over hoe u kunt bijdragen contact op met Shani Shukrun via e-mail of op Facebook.261 weergaven1 opmerking

1 Comment


musadexport
Feb 09, 2022

Ik vind leuk zuwel mensen famaly hap geen geld corona Crisis.

Like
bottom of page