top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Israëlische verpleegster die de wereld afreist naar rampen


Odeda Benin-Goren, tweede van links, en Dr. Hadas Stiner met twee artsen in het Juba Teaching Hospital, Zuid-Soedan. Foto met dank aan Odeda Benin-Goren


"Als je een jonge man ziet sterven op de vloer van het ziekenhuis omdat er geen bed is en we niets kunnen doen om hem te helpen, en zijn moeder huilt, breekt mijn hart", zegt Odeda Benin-Goren tegen ISRAEL21C.


Deze Israëlische verpleegster heeft de afgelopen 30 jaar de wereld rondgereisd om mensen te helpen in gebieden die zijn verwoest door overstromingen, aardbevingen, branden en oorlogen.


Het sombere tafereel dat ze beschrijft speelde zich afgelopen augustus af in Zuid-Soedan, een land dat sinds de onafhankelijkheid in 2011 door een burgeroorlog wordt geteisterd. In een groot deel van het land is er geen stromend water en werkt de elektriciteit slechts enkele uren per dag.


"Er wordt niet in de basisbehoeften van mensen voorzien", vertelt Benin-Goren aan ISRAEL21c.


Op een missie van het Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (MASHAV) van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken, ging ze voor 10 dagen naar Zuid-Soedan met Dr. Hadas Stiner, specialist in spoedeisende hulp en huisarts in het Rabin Medisch Centrum in Petah Tikva; en Dr. Nimrod Aviran, een chirurg en traumaspecialist in het Hillel Yaffe Medical Center in Hadera.

Odeda Benin-Goren geflankeerd door Dr. Nimrod Aviran en Dr. Hadas Stiner in Zuid-Soedan. Foto met dank aan Odeda Benin-Goren


De drie Israëli's brachten medische apparatuur, bedden en benodigdheden naar het Juba Teaching Hospital om ziekenhuispersoneel op te zetten en op te leiden om een ​​nood- en trauma-eenheid te leiden.


Tijdens haar bezoek aan Zuid-Soedan werd ze eraan herinnerd hoe "het leven erg broos is en dat kan ik niet veranderen".


Maar ze kan de patiëntresultaten ten goede helpen veranderen.


Na 10 intensieve dagen gewerkt te hebben in het Juba Teaching Hospital, stelt Benin-Goren zichzelf nog steeds beschikbaar voor de gezondheidswerkers van het ziekenhuis, die haar in Israël bellen om vragen te stellen en advies en begeleiding te vragen.


Een geavanceerd ziekenhuisbed dat Israël schonk aan het Juba Teaching Hospital in Zuid-Soedan. Foto door Odeda Benin-Goren


"Wat het programma succesvol maakt, is dat het niet stopt als we vertrekken", zegt Benin-Goren.


Op 65-jarige leeftijd vertoont deze geregistreerde verpleegster die is gecertificeerd als spoedeisende hulp geen tekenen van vertraging.


Het leven is erg kwetsbaar


Dertig jaar geleden zei Benin-Goren dat ze als jonge verpleegster "een droom had om de wereld te redden".


Na haar eerste reis om spoedeisende geneeskunde te oefenen in Ethiopië, realiseerde ze zich dat ze "de wereld niet kan redden, maar ik kan een paar lichten aansteken om het leven van mensen in ieder geval een beetje te verbeteren."


Odeda Benin-Goren in gesprek met een medewerker van het Juba Teaching Hospital in Zuid-Soedan. Foto met dank aan Odeda Benin-Goren


Gewapend met een doctoraat en ervaring in klinische verpleegkunde op het gebied van interne geneeskunde, volksgezondheid en spoedeisende geneeskunde, is ze "niet naïef" over hoeveel ze kan doen.


"Ik zaai de zaden in verschillende landen en dan is het in de handen van de mensen", zei ze.


"Op sommige plaatsen doen ze, nadat we weg zijn, niets met wat we ze hebben geleerd, maar op andere plaatsen wel."


Als het enige vrouwelijke Israëlische lid van de rampenbeoordeling en -coördinatie van de Verenigde Naties onder het VN-bureau voor coördinatie van humanitaire zaken, coördineert Benin-Goren humanitaire hulp in door rampen getroffen gebieden en heeft ze meer dan haar aandeel in tragedies meegemaakt.


Ze is ook adviseur op het gebied van rampenparaatheid en risicobeoordeling voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Haar adviesbureau, Odron , richt zich op het strategische, tactische en operationele niveau van rampen voor, tijdens en na het evenement.


Over grenzen


Reizen als verpleegster en adviseur rampenparaatheid naar andere plaatsen heeft haar de kans gegeven om verschillende culturen te zien die ze misschien nooit had meegemaakt.


Haar werk heeft haar naar veel Afrikaanse landen gebracht, evenals naar Polen, Oekraïne, Roemenië, Armenië, Turkije, Haïti, Brazilië, Guatemala, Honduras, Indonesië, de Filippijnen, India, Thailand, Malediven, China, Nepal, Myanmar, Azerbeidzjan, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Jordanië, Japan, Mauritius en Curaçao.


De dag dat we elkaar ontmoetten, droeg ze een jurk met een kleurrijk patroon die ze in Afrika had gekocht, met felrode nagellak en bijpassende lippenstift.


"Mijn moeder vertelde me dat ik altijd twee dingen nodig had: lippenstift en nagellak", zei ze lachend.


"Zelfs in een trauma-eenheid?"


"Nou, toen ik naar Zuid-Soedan ging, droeg ik lichtere nagellak, zeker niet zo rood", zei ze.


Haar werk op plaatsen waar massale slachtoffers zijn gevallen, heeft haar meer waardering gegeven voor alles wat ze heeft.


"Maar in een oogwenk," zei ze, "als er een aardbeving of een overstroming is, als mensen van wie we houden een ongeluk krijgen of een ziekte krijgen, kunnen we ook alles verliezen."


Als lid van Society for International Development (SID) Israel , een overkoepelende organisatie met meer dan 170 Israëlische leden en 1.000 partners, geeft Benin-Goren lezingen over humanitaire hulp en over het werk dat ze doet.


Hoewel ze vindt dat hulp 'buiten de grenzen' moet worden gegeven, geeft ze toe dat ze 'altijd trots is om te zeggen dat ik uit Israël kom. Het toont onze positieve aanwezigheid. Ik ga als individu, maar ik vertegenwoordig ook mijn land."
1.062 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page