top of page
  • Bas Belder

“De massamoord van Hamas herinnert mij aan praktijken IS”. schrijft Bas Belder

Achtergelaten auto's van het NOVA muziekfestival op 7 oktober. Screenshot YouTube


Niet Israël pleegt genocide in Gaza, maar Hamas deed dat op 7 oktober.  En dat laatste willens en wetens. Zie het handvest van Hamas. Auteur en journaliste Ronya Othmann (31), dochter van een Duitse moeder en een Koerdisch-Jezidische vader, neemt onverschrokken stelling in de huidige Gaza-oorlog.


De columns van Othmann in de Frankfurter Allgemeine am Sonntag zijn zeer lezenswaardig. Zo ook haar aangrijpende boek “Vierundsiebzig”, over de 74e genocide (2014) in de geschiedenis van het Jezidische volk. In gesprek met de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung (NZZ) vergelijkt zij de in feite onbeschrijflijke gruweldaden van de Islamitische Staat (IS) met die van de pogrom van Hamas. “De IS heeft van haar bedoeling de Jezidi’s uit te roeien geen geheim gemaakt. In de context van Gaza daarentegen beging Hamas deze slachting. En nu voert Israël een oorlog met het doel Hamas te verslaan. Dat is geen vernietigingsplan.”


Othmann schildert in detail hoe in 2014 IS systematisch elk dorp uitkamde, de inwoners meestal in een school samendreef, mannen scheidde van vrouwen, die doodschoot en in massagraven dumpte. Oudere vrouwen werden deels eveneens doodgeschoten, vrouwen en kinderen vervolgens weggevoerd. Meisjes vanaf 9 jaren en vrouwen wachtte verkrachting, Jezidische jongens gedwongen bekering tot de islam. Een systematiek van volksuitroeiing, concludeert Othmann.


 Ze trekt op grond van de naakte feiten een directe parallel met de misdaden van Hamas op 7 oktober. Heel vroeg in de morgen viel Hamas de kibboetsen in het zuiden van Israël aan.


“Burgers werden overvallen in hun slaap. Ze werden verkracht, als gijzelaars meegenomen of gedood. De Hamas-terroristen gingen systematisch van huis naar huis, zoals de IS in de Jezidische dorpen. Ook daar werden mensen uit hun slaap gerukt, verkracht, versleept, gedood. Hamas was voorbereid. Ze heeft briefjes met boodschappen in het Hebreeuws achtergelaten. Ook de verkrachtingen waren systematisch. Analoog met IS heeft Hamas video’s opgenomen. Ze hebben de mobieltjes van slachtoffers gepakt en op hun Facebook-pagina de executie geplaatst. Het geweld is mediaal gevierd.”


De ontkenningen van het seksueel geweld door Hamas hebben Ronya Othmann het meest geschokt. Alle evidente bewijzen ten spijt. Ze beschouwt dat als “ideologische ruggensteun” voor de daders en slechts verklaarbaar als antisemitisme. Wanneer op demonstraties in het Westen feministen Hamas-slogans scanderen, dan verzwijgen ze seksueel geweld.

De onderzoeker van de IS-genocide op de Jezidi’s onderstreept dat IS nog altijd in het Midden-Oosten slachtpartijen aanricht. “Dat alles interesseert niemand, als men Israël niet kan beschuldigen.”


De huidige situatie in Duitsland acht Othmann verontrustend. Bij alle evenementen waar Joodse auteurs optreden of waar het om antisemitisme gaat, staat politie voor de deur. “Ook zo’n nieuwe werkelijkheid. In Leipzig, mijn oude uni, werd een controlepunt neergezet. Joodse studenten werden niet binnengelaten. Dat kan je niet anders dan antisemitisme noemen.”


Heeft de schrijfster soms nog een boodschap voor jongeren die zich solidair verklaren met de Palestijnen? Dat laat Othmann zich geen twee keer zeggen: “Houd je verre van het terreurregime van Hamas. Dat zou ook jullie vijand zijn als je in Gaza zou leven. En denk na over je antisemitisme. Het gaat ook om jullie vrijheid.”

Bas Belder, historicus

 


469 weergaven1 opmerking

1 comentariu


ebrou63
13 iun.

Ik begrijp de emotie. Ben zelf al een stukje verder. Ben me steeds meer bewust dat er een probleem is. Wat te doen met de bewoners van Gaza? Maar dat staat niet alleen voor Gaza. Wat te doen met Iran, Syrië, Libanon, de Houties, Jemen, Soedan, Irak?

Hoe denken de Israelies daar over? Allemaal in therapie? Of allemaal in een soort verzorgingsstaat, want het Midden-Oosten staat op instorten.

Krijg steeds meer het idee, dat het klopt, dat het Midden-Oosten demi's nodig heeft, ( zijn ongelovigen en vooral Christenen die moeten betalen en serviel moeten zijn om te blijven leven en te bestaan ). We doen het nu al door enorme hulp- en geldstromen naar het Midden-oosten te creëren. Het kren…


Apreciază
bottom of page