top of page
  • Rob Fransman

De mening van een verstandige Palestijn Al Khatib uit Gaza, een column van Rob Fransman

Foto Linkedin


Al Khatib is een veel gepubliceerde politiek analist. Geboren in Gaza, afgestudeerd in Amerika in politicologie. Hij schreef een draad op X (Twitter) met vernietigende kritiek op Hamas over de Gaza oorlog.


Weinig lezers van deze site zullen ooit van hem hebben gehoord. Hij noemt de leiders van Hamas psychopaten en corrupte misdadigers. Dat is voor ons geen nieuws, maar het is verfrissend om dat van een belangrijke Palestijnse publicist te horen. Hoewel hij geen sympathie voor Israël over heeft, is wat hij zegt, zeer belangrijk.


Ik ben het zeker niet altijd met hem eens (hoe zou dat kunnen) en hij heeft het soms mis (10/17: er is wel degelijk heel veel geweld op de Westbank al is het nog geen intifada).


Ik vond een en ander zo belangrijk dat ik een uurtje heb genomen om zijn tweets te vertalen. Voor de goede orde, de tekst is niet van mezelf, ik heb een en ander naar beste kunnen zo goed mogelijk vertaald. Soms heb ik eigen woorden toegevoegd waar de tekst moeilijk vertaalbaar is. Ik deed mijn best. In mijn huisvlijt kunnen best foutjes zijn geslopen; Voor de originele tekst zie op X: @afalkhatib De Tweet-draad van Ahmed Fouad Alkhatib 


1/17 Ik luisterde zojuist naar een live discussie op Twitter, die gevoerd werd door verschillende Palestijnse dissidenten en activisten, velen uit Gaza, onder de titel: “Perspectieven uit Gaza vertrappen de opinie van de Twitter strijders.” Zij gaven hun diepgaande mening over de oorlog in Gaza. Belangrijkste punten: 


2/17 Psychopathische fracties binnen Hamas, geleid door Sinwar en al-Deif startten de 7 oktober aanval omdat ze dachten dat Iran, de Shia milities en Hezbollah een totale regionale oorlog tegen Israël zouden beginnen. Maar hun sympathisanten beperkten zich tot zwakke steunbetuigingen. 


3/17 Hamas’ politiek leiderschap, bevindt zich voornamelijk buiten Gaza en werd niet geïnformeerd over de op handen zijnde aanval. Dat komt gedeeltelijk door interne strijd om de macht. Het resultaat was dat de organisatie worstelde met een logische en coherente rechtvaardiging en het gewenste resultaat van de 7 oktober aanval. 


4/17 Het is ironisch dat het politbureau van Hamas nu overeenkomsten steunt die hetzelfde zijn als waarover Arafat/de Palestijnse autoriteit en de PLO 30 jaar geleden overleg over voerden, namelijk een Palestijnse staat met de grenzen van 1967. Daarmee erkent Hamas de facto dat zo een staat naast Israël zou kunnen bestaan. 


5/17 Dit roept de vraag op die zo velen stellen: wat is het nut van Hamas’ geweld en oorlogen over de laatste decennia, in het bijzonder de afgelopen 17 jaar in Gaza? Al die doden en vernielingen hebben de Palestijnen absoluut geen winst, doelstelling of tastbaar resultaat opgeleverd. 


6/17 In plaats van een levensvatbare bijdrage aan het Palestijnse nationale project nam Hamas de slechts mogelijke strategische beslissing door zich te afhankelijk te maken van de steun van moordlustige sektarische steun van Iran, het Syrië van Assad en Hezbollah. De schandelijke Muslim Brotherhood functioneert als additionele partner. 


7/17 Nog het meest dramatische voor de Palestijnse belangen is dat Hamas, Qatar en Turkije toegang gaf tot sleutelposities. Daarmee bracht Hamas schade toe aan Gaza, ondermijnde de Palestijnse eenheid en versterkte de expansieve ambitie van de Muslim Brotherhood. 


8/17 Hamas’ gewapend verzet is doelloos, nutteloos, zinloos en politiek richtingloos; de groep gebruikt gladde propaganda en “verzets-porno” om aan het volk een illusie te verkopen en verberg zijn miscalculatie en rol in de vernietiging van Gaza. 


9/17 Als Hamas van tevoren de schade voor de bevolking had geweten, had het waarschijnlijk de 7 oktober aanval niet uitgevoerd. Maar de groep is er nog steeds verantwoordelijk voor. Om de gevolgen voor de bevolking te verlichten zou het alle gijzelaars vrij moeten laten, de wapens neerleggen en de leiders zouden Gaza moeten verlaten. 


10/17 Ondanks alle corruptie, incompetentie en onmacht heeft de Palestijnse Autoriteit toch een netto resultaat opgebracht voor het Palestijnse volk. Zonder de PA zou het Palestijnse project uit elkaar vallen. De PA had gelijk toen het voorkwam dat ook de Westbank door geweld overspoeld zou worden. (note v/d vertaler: dit is onzin) 


11/17 De zogenaamde “Twitter Mujahideen” en Hamas supporters zijn onwetend en slecht geïnformeerd, het ontbreekt hen aan gedetailleerde informatie en in hun stupide juichen voor het gewapende verzet ontgaat hen het tegenovergestelde van een bevrijding, het nodeloze verlies aan levens en aan land.


12/17 De “Twitter Mujahideen” en Hamas supporters in de West Bank, de Moslimwereld en in de landen in het Westen zijn blind voor de onbetrouwbaarheid, meedogenloosheid en geweld tegenover Hamas’ eigen volk dat alleen maar de extremisten in Israël in de kaart spelen. 


13/17 De "Twitter Mujahideen" hebben het leven onder Hamas en de daarmee verbonden dood, de vreselijke levensomstandigheden en de sociaal-religieuze repressie nooit meegemaakt. Zoveel linkse Pro-Palestijnse supporters verkiezen om het geluid van de Gazaanse oppositie te ontkennen. 


14/17 Hamas heeft een hele generatie Palestijnen gebrainwashed en laten geloven in lege verzet slogans en retoriek terwijl de leiders zichzelf verrijken. Ze verzwakten de publieke belangen ten dienste van verachtelijke regionale spelers en veroorzaakten de zich steeds herhalende rampen in Gaza. 


15/17 Deze rampzalige oorlog, die alleen maar vernietiging en 70.000 doden/gewonden/vermisten opleverde, zal het politiek en sociaal leven in Gaza voorgoed veranderen. De Gazanen zullen Hamas altijd ter verantwoording roepen en Hamas mag nooit meer in staat worden gesteld om te gokken met het leven van de bevolking. 


16/17 Nog een leugen van Hamas is dat de 7 oktober-aanval pre-ëmptief was vanwege Israëls’ plannen om Gaza aan te vallen. Het is een compleet verzinsel. Vóór 7 oktober had Gaza voor Israël nauwelijks prioriteit. De ontwikkeling versus Iran en de Westbank waren veel belangrijker. 


17/17 Wat hierboven geschreven staat is vanuit het perspectief van werkelijk betrokken burgers in Gaza, gecommuniceerd in de Arabische taal. Velen van hen zijn gevangengezet door Hamas en velen hebben familieleden verloren in de huidige oorlog. Schenk alstublieft aandacht aan hun woorden.


1.038 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page