top of page
  • Foto van schrijverSander Sassen

'De Palestijnse genocide' - een column van Sander SassenScreenshot YouTube


Genocide, een woord dat inmiddels zo vaak gebruikt is dat het volledig is uitgehold en haar betekenis heeft verloren. Een woord dat de basis vormt voor een argument om de Palestijnse zaak te verdedigen en de acties van Israël in de Gazastrook te definiëren.


Een definitie die meestal gelijk herinneringen oproept aan de systematische vervolging, deportatie en vernietiging van meer dan zes miljoen mensen met een Joodse identiteit gedurende de 2e wereldoorlog onder het Duitse Nazi regime.


Klopt dit wel? Is de intentie van het Israëlische leger inderdaad om iedere Palestijn in Gaza te doden? Dat is namelijk wel een vereiste om het verwijt te kunnen maken dat Israël genocide pleegt. De letterlijke definitie van genocide is om een groep gedefinieerd door een nationaliteit, etniciteit, godsdienst of ras geheel of gedeeltelijk te vernietigen door leden van deze groep te doden of ernstig lichamelijk of geestelijk letsel toe te brengen. Eerlijk gezegd zal niemand ontkennen dat er aan Palestijnse kant veel doden zijn gevallen, daar is geen enkele discussie over. Waar ook geen discussie over is is het feit dat Israël en Hamas in een bloedige oorlog verwikkeld zijn, een oorlog die voornamelijk uitgevochten wordt in de steden en dorpen in de Gazastrook.


En helaas kent een oorlog nu eenmaal slachtoffers, ook burgerslachtoffers. De tijden dat twee strijdende partijen elkaar midden op een slagveld met zwaarden en bijlen te lijf gingen ligt ver achter ons. Hamas kiest ervoor om volledig op te gaan in de burgerbevolking van Gaza, inclusief het dragen van gewone burgerkledij, een tactiek die in strijd is met het internationaal oorlogsrecht. Zodoende kan er geen onderscheid meer gemaakt worden tussen gewone burgers en Hamas soldaten en zullen er dus significant meer burgerdoden vallen. Israël houdt zich wat dat betreft wél aan het internationaal oorlogsrecht. Israëlische soldaten dragen een uniform en zijn hierdoor altijd duidelijk herkenbaar.


Daarnaast heeft Hamas zich volledig ingebed in de burgerbevolking. Scholen, ziekenhuizen, zelfs hulpposten van de UNRWA zijn gebruikt als munitiedepot, schuilplaats of als commandopost door Hamas. Het is daardoor haast onmogelijk geworden voor de Israëlische krijgsmacht om deze legitieme doelen te elimineren zonder ook burgerslachtoffers te maken. Dit is uiteraard onderdeel van de strategie van Hamas. Een strategie die wederom in strijd is met het internationaal oorlogsrecht, laat daar geen enkele twijfel over bestaan.


Ook zijn er vele kilometers aan tunnels onder Gaza gegraven, onder woonwijken, onder ziekenhuizen en onder andere belangrijke civiele infrastructuur. Het zal u niet verbazen dat ook dit in strijd is met het internationaal oorlogsrecht. Een tunnelnetwerk dat Hamas niet alleen in staat stelt om haar troepen ongezien te verplaatsen, maar deze ook bescherming biedt en ruimte geeft voor het opslaan van munitie, raketten en ander materieel. Een tunnelnetwerk dat Israël systematisch aan het vernietigen is. Een vernietiging die helaas ook gepaard gaat met de vernietiging van de woonwijken en andere civiele infrastructuur erboven.


Als Israël de intentie had gehad om genocide te plegen dan had Israël veel effectiever op kunnen treden. Israël had dan bijvoorbeeld geen grondoperatie hoeven starten waarbij gefaseerd de burgerbevolking van de Gazastrook wordt geëvacueerd alvorens de militaire operatie wordt gestart. Als genocide het belangrijkste doel was geweest van de Israëlische militaire operatie had Israël bijvoorbeeld op 8 oktober kunnen beginnen met héél Gaza stad in de as te leggen.


Kortom, van genocide is geen sprake, er is geen intentie om iedere Palestijn te doden. De oorzaak van het grote aantal doden aan Palestijnse kant is simpelweg het feit dat Hamas zich heeft ingebed in de Palestijnse burgerbevolking. Een burgerbevolking die overigens grotendeels achter Hamas staat en samen met Hamas strijd levert tegen de Israëlische krijgsmacht die langzaam oprukt in de Gazastrook. De vraag die je dan terecht zult moeten stellen is of de Palestijnse burgerbevolking Hamas steunt omdat hun haat voor Israël en de Joden kennelijk zo diep zit dat zij er meer van houden dan van het leven zelf?


Sander Sassen


699 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


Joost Goudeket
Joost Goudeket
Jan 10

Bij je laatste zin.......en ALS ze die dood dan krijgen wordt er gezeurd door de rest van de wereld...

Like

Ton van Hagen
Jan 10

Mooi verwoord door Sander

Like

japiooo
Jan 10

tekst staat er dubbel op

Like
bottom of page