top of page
 • Barak Ravid

De presidenten van Iran en Syrië hielden een zeldzame ontmoeting in Damascus, schrijft Barak Ravid


Screenshot YouTube


De Iraanse president Ebrahim Raisi is woensdag in Damascus aangekomen voor een officieel bezoek met een ontmoeting met de Syrische president Bashar al-Assad.


Waarom het belangrijk is: Het is het eerste bezoek van een Iraanse president aan Syrië sinds de burgeroorlog in het land in 2011 uitbrak. Iran was een van de belangrijkste geldschieters van het Assad-regime tijdens de oorlog en wil nu een sleutelrol spelen in de wederopbouw.

Stand van zaken: Door Assad zowel militair als financieel te steunen, hebben Rusland en Iran het regime van de Syrische president geholpen om grondgebied te heroveren dat ooit door de rebellen werd gecontroleerd.

 • Iraanse militaire adviseurs helpen het leger van Assad en Iran heeft Hezbollah-troepen ingeschakeld om de Syrische president te helpen in de oorlog.

 • Iran richtte ook verschillende milities op in Syrië om het regime te steunen.

Het nieuws aansturen: Iraanse functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat Teheran een belangrijke speler wil zijn in het wederopbouwproces in Syrië.

 • Dat zal Iran in staat stellen om economisch te profiteren van de wederopbouw en nog grotere invloed in het land te krijgen.

 • "Syrië gaat de wederopbouwfase in en Iran zal Syrië ook in deze fase bijstaan", zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Nasser Kanaani maandag.

Iran en Syrië willen ook een verenigd front tegen Israël signaleren.

 • Raisi vertelde de pan-Arabische televisiezender Al Mayadeen dinsdag dat zijn bezoek aan Damascus deel uitmaakt van de steun van Iran voor de as van verzet tegen Israël.

 • Eerder deze week stuurde Israël naar verluidt een eigen signaal voorafgaand aan het bezoek van Raisi toen het doelen op de internationale luchthaven van Aleppo bombardeerde, waardoor het werd afgesloten voor reparaties.

Het grote plaatje: Raisi's bezoek aan Damascus vindt plaats te midden van een bredere normalisatiegolf in de regio - voornamelijk tussen Iran en Saoedi-Arabië, dat onlangs aankondigde dat ze de diplomatieke betrekkingen hervatten.

 • Als onderdeel van dit regionale proces probeert Saoedi-Arabië de betrekkingen tussen het Assad-regime en de rest van de Arabische wereld te normaliseren.

 • Maandag ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van Jordanië, Egypte, Saoedi-Arabië en Irak in Amman de Syrische minister van Buitenlandse Zaken om de mogelijke terugkeer van Syrië naar de Arabische Liga te bespreken.

 • In een verklaring aan het einde van de bijeenkomst riepen de ministers alle buitenlandse troepen op om Syrië te verlaten en drongen ze er bij het Syrische regime op aan bepaalde stappen te nemen, zoals het toestaan van de veilige terugkeer van Syrische vluchtelingen en het stoppen van alle drugssmokkel in het hele land.

Tussen de regels door: Saoedi-Arabië en andere Golfstaten zoals de Verenigde Arabische Emiraten zijn ook bezig met grote infrastructuurprojecten in Syrië als onderdeel van de wederopbouw van het land.

 • De wederopbouw in Syrië zal naar verwachting honderden miljarden dollars kosten.

Wat ze zeggen: Tijdens hun ontmoeting vandaag bedankte Assad Raisi voor de steun van Iran tijdens de burgeroorlog. "Je hebt ons niet alleen politieke en economische steun gegeven, je hebt ons gesteund met je bloed", zei Assad, volgens een video die door zijn kantoor werd vrijgegeven.

 • Raisi antwoordde dat Syrië "de overwinning behaalde ondanks de bedreigingen en sancties" omdat het zich verzette. Hij beloofde dat eventuele veranderingen in de regio de relatie tussen Iran en Syrië niet zullen beïnvloeden.

Ondertussen is de regering-Biden niet enthousiast over de Arabische inspanningen om de betrekkingen met Assad te normaliseren.

 • Minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken vertelde zijn Egyptische collega dinsdag in een oproep dat "degenen die zich bezighouden met het Assad-regime zorgvuldig moeten afwegen hoe die inspanningen de behoeften van het Syrische volk aanpakken", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat te kijken: De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu kondigde woensdag aan dat zijn collega's uit Turkije, Syrië, Iran en Rusland elkaar volgende week in Moskou zullen ontmoeten.


103 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page