top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De situatie in Israël op donderdag; wat te verwachten


Huis in Sderot door raket geraakt. Screenshot KAN nieuws


Tot donderdagochtend 01.00 Israël tijd lag het zuiden van Israël onder constant raket vuur van Uit Gaza, waarbij volgens de IDF ruim 70 raketten vanuit Gaza zijn afgevuurd. Inmiddels wordt duidelijk dat de druk op president Biden vanuit zijn eigen partij om een bestand bij Netanyahu af te dwingen, groter wordt. De verwachting in Israël is dat er mogelijk in de loop van vrijdag een bestand van kracht zal gaan ingaan.


De IDF zegt echter dat een bestand op vrijdag er voor zorgt dat niet alle gestelde doelen zullen zijn bereikt om te zorgen dat een lange periode van rust mogelijk is.


Woensdag zijn verschillende huizen in zuid Israël door raketten geraakt, zoals in Sderot waar een huis een voltreffer kreeg. Bewoners zaten in de schuilkelder.

IDF is ook de gisteren en de afgelopen nacht door gegaan met het bombarderen van het Hamas tunnel "Metro" netwerk, en heeft wapenfabrieken, wapenopslagplaatsen en een groot aantal lanceerplaatsen aangevallen.


Verder heeft de IDF aanvallen gedaan op :

• Militaire infrastructuur gelegen in de residentie van Ashraf Al-Jabari, die de leiding heeft over de training in de militaire vleugel van de terreurorganisatie Hamas, in de stad Khan Yunis.

• Een wapenopslag in de residentie van een terreuroperator van Hamas in de stad Gaza.

• Militaire infrastructuur in de residentie van Muhammad Abu Mustafa, een commandant in de Nuhba Forces van het Hamas East Khan Yunis-bataljon.

• Militaire infrastructuur in de residentie van Muhammad Bu'ab, de commandant van het Hamas East Rafah-bataljon.

• Militaire infrastructuur in de residentie van Osama Abu Anza, die dienst doet als hoofd van de grond-grond raketeenheid in de Khan Yunis Brigade.


Nu de druk op de Amerikaanse president Biden vanuit de linkervleugel in zin Democratische partij toeneemt om Israël te dwingen tot een bestand met Hamas is de verwachting van veel analisten in Israël dat er binnen één of twee dagen een bestand zal zijn.


Velen houden rekening met een bestand in de koop van vrijdag, waarbij Hamas, voorafgaand daaraan zal proberen een "spectaculaire" aanval uit te voeren zodat het voor hun aanhangers lijkt dat zij als winnaar uit de strijd komen.


In Israël wordt rekening gehouden met twee scenarios: een grote infiltratie met terreuraanslag, of een grote raketaanval op Tel Aviv en wijde omgeving.


Dit laatste wordt gezien als reële mogelijkheid omdat er geen Hamas tunnels meer zijn waardoor terroristen in Israël zouden kunnen uitkomen.


Ondertussen wordt er ook rekening gehouden dat Palestijnse groeperingen in zuid Libanon opnieuw raketten op noord Israël zullen afvuren, in de hoop de olienstallaties rond Haifa te raken, zoals woensdag gebeurde.


Ook de brandstichtingen door Palestijnen uit de Westbank, zoals woensdag in de Jordaan vallei en in en rond Jeruzalem zullen mogelijk doorgaan

Al met al worden het spannende uren vandaag en zet Israël zich schrap voor wat komen gaat.
247 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page