top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De staat Israël zal 25.000 burgers van Oekraïne huisvesten totdat het gevaar in hun land afneemt


Aankomst vluchtelingen uit Oekraïne op Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube


Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked heeft dinsdag 8 maart 2022 aangekondigd dat de staat Israël ongeveer 25.000 niet-Joodse burgers van Oekraïne zal huisvesten. Daarnaast houdt men rekening met de komst van mogelijke tot 100.000 Joodse Oekraïners op basis van de Wet op Terugkeer.


In de eerste en onmiddellijke fase zal Israël tijdelijke bescherming tegen repatriëring verlenen aan ongeveer 20.000 Oekraïense burgers die al illegaal in Israël waren voor het uitbreken van de gevechten, de meeste van hen zonder enige wettelijke status. Die kunnen blijven totdat het gevaar afneemt.


Bovendien werd bepaald dat Israël toegang en verblijf zou verlenen aan 5.000 extra Oekraïense burgers die de gevechten in hun land zijn ontvlucht. In eerste instantie krijgen ze een tijdelijk visum voor drie maanden. Mochten de gevechten na deze tijd voortduren, dan zullen alle aanwezigen in Israël kunnen blijven en ook mogen werken.


Volgens Ynet zijn zo'n 3.400 niet-joodse Oekraïners in Israël aangekomen sinds Russische troepen het land binnenvielen op 24 februari, van wie 150 geen toegang kregen.


Elke Oekraïense burger die in het kader van het nieuwe programma naar Israël wil komen, kan zich online aanmelden via de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn geen andere voorwaarden vereist, behalve een korte achtergrondcontrole.


Tegelijkertijd zullen Israëlische burgers een aanvraag kunnen indienen om Oekraïense burgers uit te nodigen, maximaal één gezin per aanvrager, en zij zullen voor zover mogelijk prioriteit krijgen om het opvangproces in Israël te vergemakkelijken.


Minister van Binnenlandse Zaken Shaked zei dat naast het ongekende aantal Oekraïense burgers dat in Israël mag blijven totdat het gevaar afneemt, het land naar verwachting de komende weken en maanden ongeveer 100.000 Oekraïners zal opnemen die de gevechten ontvluchten, in het kader van de Wet van terugkeer.


Oekraïners die de oorlog ontvluchten, zowel degenen met een joodse achtergrond als hun familie, zullen naar Israël kunnen komen en het volledige burgerschap krijgen. Daarom wordt van Israël verwacht dat het een van 's werelds leidende landen van bestemming en toevluchtsoord zal zijn voor Oekraïense burgers die de oorlog ontvluchten, zowel in absolute aantallen als zeker op basis van de grootte van het land.


67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page