top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Universiteit van Tel Aviv en de Israëlische luchtmacht hebben een gezamenlijk centrum opgericht


Prof. Porat (R) en Maj.-Gen. Norkin(L). Screenshot YouTube


Op donderdag 30 december lanceerden de Universiteit van Tel Aviv (TAU) en de Israëlische luchtmacht het Air and Space Power Center bij TAU, genaamd het Elrom Center. Het nieuwe centrum, het eerste in zijn soort in Israël, zal de wereld van onderzoek en kennis aanwenden om verschillende gebieden die verband houden met lucht- en ruimtemacht in Israël vooruit te helpen.


De ceremonie, gehouden in TAU, werd geleid door TAU-voorzitter prof. Ariel Porat, in aanwezigheid van luchtmachtcommandant Maj.-Gen. Amikam Norkin.


Tijdens de ceremonie hebben Prof. Porat en Maj.-Gen. Norkin een gezamenlijk document ondertekend waarin wordt benadrukt dat "een kader is gevormd voor multidisciplinair onderzoek ter bevordering van theoretische en praktische kennis over lucht- en ruimtemacht, evenals vruchtbare banden tussen de academische wereld en een reeks andere sectoren, waaronder de industrie, non-profitorganisaties en organisaties, overheidsinstanties , en de Israëlische veiligheidstroepen, om onderwijs te ontwikkelen en een kader van toekomstige onderzoekers op dit belangrijke gebied te cultiveren."


Het nieuwe centrum voegt nog een laag toe aan de visie van TAU om grensverleggend multidisciplinair onderzoek te bevorderen dat de beste onderzoekers van de universiteit, de hi-tech industrie en de gemeenschap samenbrengt. Het centrum voegt zich bij verschillende andere multidisciplinaire centra die het afgelopen jaar bij TAU zijn opgericht, waaronder het Center for Combating Pandemics, het Center for Climate Change Action, het Center for Artificial Intelligence and Data Science en het Center for Aging.


Het centrum is ook een belangrijke aanvulling op de visie van de Israëlische luchtmacht: het vestigen van een nationale onderzoeks- en academische basis op het gebied van lucht- en ruimtekracht, om wetenschappelijke kennis te benutten ten behoeve van de luchtmacht, creatieve en kritisch denken en het versnellen van de integratie van innovatie in het wereldbeeld van de luchtmacht.Het nieuwe centrum zal worden geleid door prof. Eviatar Matania van het Blavatnik Interdisciplinair Cyber Research Center, voorheen stichtend hoofd van het Israel National Cyber Bureau en momenteel hoofd van het International Cyber Politics & Government Program bij TAU. Het combineert theoretisch en toegepast onderzoek en zal opereren binnen de Gordon Faculty of Social Sciences, maar zal ook onderzoekers van Engineering, Exact Sciences en Medicine betrekken, en dienen als basis voor het bevorderen van multidisciplinair onderzoek op het gebied van lucht en ruimte.


In deze context zal het Centrum een kader van toekomstige onderzoekers ontwikkelen en systematische academische activiteiten op dit gebied in Israël opzetten. Het zal studenten aanmoedigen om zich te specialiseren in lucht- en ruimtevaart - zowel studenten die behoren tot non-profitorganisaties en organisaties, overheidsinstanties en de veiligheidstroepen, als studenten die een carrière in de industrie willen ontwikkelen op deze belangrijke gebieden.


In de Israëlische luchtmacht zal het Air and Space Power Center de ontwikkeling van een wetenschappelijke basis ondersteunen. Het academisch onderzoek dat in het Centrum wordt uitgevoerd, kan helpen bij de ontwikkeling en aanpassing van de operationele concepten, gevechtsdoctrines en machtsopbouwprocessen van de luchtmacht.


Methodologische hulpmiddelen voor professioneel, abstract en praktisch denken, ontwikkeld door de onderzoekers van het Centrum, zullen ook nuttig zijn. In de nabije toekomst zal het centrum dienen als een hub voor internationale onderzoekssamenwerking met academische instellingen, onderzoeksinstituten en luchtmachten over de hele wereld.


TAU-voorzitter prof. Ariel Porat: "Het veld van Air and Space Power is belangrijk en veelbelovend, zowel sociaal als wetenschappelijk. Veel onderzoekers van TAU benaderen dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken, en het nieuwe centrum zal veel bijdragen aan de vooruitgang en ontwikkeling van zowel onderzoek als onderwijs op dit gebied. De Universiteit van Tel Aviv voert veel onderzoekssamenwerkingen uit met de industrie en publieke organisaties, die ons onderzoek upgraden en relevanter maken. In het nieuw opgerichte centrum zijn veel meer deelnemers uit de industrie en de academische wereld, zowel in Israël als wereldwijd, zullen betrokken raken en het onderzoek naar lucht- en ruimtevaart bevorderen."


Israëlische luchtmachtcommandant, generaal-majoor. Amikam Norkin: "Vandaag de dag zijn we baanbrekende pioniers in een breed scala aan operationele problemen die zijn gegroeid als reactie op de uitdagingen van onze buurt in het Midden-Oosten. Samen met de inlichtingenoperaties van de IDF is luchtmacht dus het belangrijkste antwoord geworden op de Terrorismebestrijding vanuit de lucht, luchtmacht, op afstand bestuurde vliegtuigen, de meest geavanceerde luchtverdediging ter wereld en drie F-35 squadrons - zijn slechts enkele van de aspecten waarin de Israëlische luchtmacht, samen met de Israëlische defensie-industrie, zijn leiders en pioniers.


De visie van Ben Gurion en zijn begrip dat 'de lucht een nieuw koninkrijk is dat we moeten veroveren', is werkelijkheid geworden. Maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Alleen diepgaand onderzoek van lopende operaties houdt ons scherp en paraat. Maar als we naar de komende decennia kijken, hebben we meer dan uitstekend onderzoek nodig. We moeten onze activiteiten uitbreiden naar de academische arena, met onderzoeksmethoden die zijn ontwikkeld in de Israëlische academische wereld, aan de Universiteit van Tel Aviv. We moeten zowel militair als civiel onderzoek naar lucht- en ruimtemacht in gang zetten, dat zal nieuwe horizonten openen waarnaar we kunnen streven.


De oprichting van het Air and Space Power Center, dat experts uit de academische wereld en de luchtmacht samenbrengt, transformeert een visie in realiteit. Dit is een reële behoefte die voortkomt uit de voortdurend toenemende complexiteit van het slagveld en de operationele uitdagingen, die steeds meergrotere en diepere militaire kennis - om de positie van de Israëlische luchtmacht als een van de leidende troepen ter wereld te verzekeren."49 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page