top of page
 • Barak Ravid

De VS roept Israël op niet hard op te treden tegen demonstranten die tegen de regering zijn


Tel Aviv , dinsdagavond. Foto Twitter


Het Witte Huis riep de Israëlische regering op "om het recht op vreedzame vergadering te beschermen en te respecteren" nadat de Israëlische politie tientallen arrestaties had verricht en geweld had gebruikt tegen demonstranten die zich in het hele land hadden verzet tegen de gerechtelijke revisie van de regering- Netanyahu.

Waarom het ertoe doet: de ongebruikelijke verklaring van het Witte Huis over binnenlandse kwesties van een bondgenoot als Israël duidt op de groeiende bezorgdheid van de regering-Biden over de escalerende interne onrust in het land.

Wat ze zeggen: “We dringen er bij de autoriteiten in Israël op aan om het recht op vreedzame vergadering te beschermen en te respecteren. Het is duidelijk dat er in Israël veel wordt gedebatteerd en gediscussieerd over het voorgestelde gerechtelijk plan. Dergelijke debatten zijn een gezond onderdeel van een levendige democratie', zei een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis tegen Axios.

Het nieuws sturen: Duizenden Israëli's demonstreerden maandag door het hele land, blokkeerden hoofdwegen en hielden een massale protestactie op de Ben Goerion International Airport die de operaties beïnvloedde.

 • De politie gebruikte geweld tegen sommige demonstranten op een niveau dat bij eerdere demonstraties niet was voorgekomen. Meer dan 70 mensen werden gearresteerd - een aantal dat aanzienlijk hoger is dan bij andere demonstraties.

 • Op video's die op sociale media werden gedeeld, was te zien hoe politieagenten demonstranten sloegen en ook paarden en waterkanonnen gebruikten. Verschillende demonstranten raakten gewond en hadden medische zorg nodig.

 • Politiechef Kobi Shabtai zei dat de politie niet meer geweld heeft gebruikt dan bij eerdere demonstraties en beweerde dat de politie het recht op vreedzaam protest respecteerde. "Als je niet geraakt wilt worden door een paard, kom er dan niet in de buurt", zei hij op de Israëlische Kan-radio.

De escalatie van het door de politie gebruikte geweld kwam een ​​paar dagen nadat Netanyahu een kabinetsvergadering van drie uur had gehouden met de politiechef en de procureur-generaal over de demonstraties.

 • Tijdens de kabinetsvergadering vielen Netanyahu en veel van zijn ministers Shabtai en de procureur-generaal aan voor wat zij "ongelijkmatige wetshandhaving" noemden en beweerden dat de politie zachtaardig was met de huidige protesten in vergelijking met hoe ze eerdere bijeenkomsten van rechtse partijen behandelden. demonstranten.

 • Netanyahu en zijn ministers drongen er bij de politie en de procureur-generaal op aan om strengere handhavingsmaatregelen tegen de demonstranten uit te voeren.

 • Enkele dagen voor deze kabinetsvergadering hield de politiechef van Tel Aviv, die werd afgezet door minister van Binnenlandse Veiligheid Itamar Ben-Gvir, een toespraak waarin hij beweerde dat hij was verwijderd omdat hij had geweigerd de eisen van de ultranationalistische minister om "schedels te kraken".

 • Kort na de toespraak gingen tienduizenden Israëli's de straat op voor spontane demonstraties in Tel Aviv en 30 andere steden en dorpen in het hele land.

Stand van zaken: Netanyahu hervatte de wetgeving onlangs eenzijdig nadat hij deze in maart had opgeschort om onderhandelingen met de oppositie mogelijk te maken. Die gesprekken zijn sindsdien mislukt. De wetgeving is gericht op het verzwakken van het Hooggerechtshof en andere democratische instellingen.

 • De Knesset heeft maandag in eerste lezing gestemd voor een wetsvoorstel dat het vermogen van het Hooggerechtshof om regeringsbesluiten en benoemingen te herzien aanzienlijk zou verminderen.

Wat te zien: de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zei dat de regering-Biden er bij de Israëlische regering op blijft aandringen om het unilaterale wetgevingsproces te stoppen en te streven naar een op consensus gebaseerde benadering van gerechtelijke hervormingen .

 • "De president heeft duidelijk gemaakt dat hij hoopt dat premier Netanyahu zal werken aan een echt compromis", zei de woordvoerder.

 • Rep. Jerry Nadler (DN.Y.), het langstzittende Joodse congreslid, zei dinsdag in een tweet : "Ik blijf mijn diepe bezorgdheid uiten over de antidemocratische revisieplannen van de regeringscoalitie van Israël, waarvan een deel vooruit is gegaan vroeg deze morgen."

 • Nadler voegde eraan toe: "Samen met de duizenden vreedzame demonstranten in heel Israël die opkomen voor de Israëlische democratie, dring ik er bij de regering op aan om deze plannen te heroverwegen en een passend compromis te zoeken."


121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page